De complimenten voor Pinoké, de punten voor Bloemendaal

De mannen van Pinoké zijn tijdens hun eerste echte testcase van het seizoen tekortgekomen tegen Bloemendaal. De Steekneuzen speelden goed en kregen grotere kansen, maar stonden door twee snelle goals na beide hervattingen met lege handen. Thierry Brinkman maakte de winnende voor Bloemendaal, dat met 1-2 won.

‘We zeggen tegen onszelf dat we scherp moeten starten. Maar we krijgen telkens na een paar minuten een goal tegen. Je kunt iets zeggen. Dan moet je het daarna ook doen.’

De woorden waren zoals zijn sleep zo vaak is. Raak. Hard. Zuiver. Alexander Hendrickx legde na afloop de vinger direct op de zere plek bij Pinoké. Die twee goals, de een vlak na het beginsignaal. De ander vlak na rust. Ze zorgden ervoor dat Pinoké vrijdag met een kater het veld verliet, terwijl ze echt niet slechter waren dan Bloemendaal.

Frustratie

‘Het zijn twee momenten in de wedstrijd. Verder kregen we bijna geen kansen tegen.’ De olympisch kampioen en topscorer zucht. ‘We hebben het al zo vaak gezegd…’

‘Het is niet nieuw’, zegt de Belg met frustratie in zijn stem. Hij herinnert zich meteen een wedstrijd in zijn eerste seizoen in Amsterdam. Toen had zijn team hier ook last van. Van zo’n slow start. Vandaag, in de eerste echte krachtmeting van dit hockeyjaar gebeurde het weer.

De wedstrijd tegen Bloemendaal was de eerste echte test voor Pinoké, dat zo graag wil meedoen aan de top. Natuurlijk, ook in de voorbereiding werd er tegen topteams gespeeld. Maar dat was nog spielerei. Incomplete teams, laat aangehaakte spelers, ingecalculeerde onwennigheden. Vandaag waren er geen excuses meer en kregen ze een kans zich te meten met de kampioen van het land.

Zo swingend als feestjes in het oude clubhuis

Waar De Mussen vorige week tegen HGC in de eerste minuten achteruit werden gedrongen, lieten ze nu direct hun tanden zien. Na twee minuten onderbrak Glenn Schuurman een aanval van Pinoké en lanceerde Brinkman die Morris de Vilder met afstand eruit liep. Roel Bovendeert was het eindstation van de pijlsnelle counter en kegelde met zijn backhand de 0-1 binnen. Pinoké had maar een paar minuten nodig om zich te herstellen van die vroege dreun. Niklas Wellen speelde zichzelf prachtig vrij en gaf Maurits Visser in het doel van Bloemendaal het nakijken: 1-1 na zeven minuten.

Pinoké viert de fraaie gelijkmaker van Niklas Wellen. Foto: Bart Scheulderman

Pinoké had de smaak te pakken in het heerlijke eerste kwart. De Steekneuzen waren net zo swingend als de feesten in hun oude clubhuis. Hendrickx – spelend met een goudkleurige stick – gaf achterin een fijnbesnaard kaatsje, Wellen speelde op eigen helft Jorrit Croon door de benen en het Amsterdamse talent Miles Bukkens prikte brutaal de bal van de stick van ‘King Arthur’ Van Doren. Het tempo ging na de eerste break wat liggen. Dat kon eigenlijk ook niet anders. Bloemendaal was meer ‘in control’ en stond minder frivoliteiten toe.

‘Hij is mooi toch?’, grijnst Hendrickx na de wedstrijd, terwijl hij naar zijn opvallende stick kijkt. ‘Het kwam van de sponsor, ik had ‘m voor de Spelen al. Het geeft wel een nice touch, vind ik. Iedereen vindt dit toch een mooie kleur? Ik krijg er wel leuke reacties op.’

Alexander Hendrickx en zijn goudgekleurde stick. Foto: Bart Scheulderman

Vermaak voor de fijnproevers

De tweede helft begon dus net zo als de eerste. Met een pijlsnelle uppercut van Bloemendaal. Over links mocht Florian Fuchs ver, heel ver komen en twee tellen later tikte Brinkman zijn tweede goal van het seizoen binnen. Vorige week maakte de international de openingsgoal voor zijn ploeg. Pinoké herstelde zich ditmaal wat minder makkelijk van de opgelopen schade. Aan de breedte van de selectie mag dat in ieder geval niet liggen. De Amsterdammers kunnen inmiddels uit zo veel goede spelers kiezen, dat het zich konden permitteren om aanwinst Noud Schoenaker in de eerste twee duels buiten de ploeg te laten.

Het duurde vrijdag tot diep in het derde kwart voordat de thuisploeg weer een kans kreeg. De uitspeelcorner vloog hard van de vergulde stick van Hendrickx, maar werd netjes gepakt door Visser. Kort daarvoor mocht Bloemendaal z’n eerste corner nemen, maar ook Tim Swaen zag z’n poging verijdeld worden. Van Doren – met een prachtig lobje uit de loop – en weer een solo van Wellen zorgden ondertussen voor vermaak voor de fijnproevers.

Aan hoogstandjes geen gebrek vrijdagavond. Hier danst Roel Bovendeert ervandoor met de bal. Foto: Bart Scheulderman

Het slotoffensief van Pinoké werd ingeluid door naastgepushte corner van opnieuw Hendrickx. Gretig zette de thuisploeg druk en het publiek juichte hoopvol toen een voorzet van Sébastien Dockier door een Bloemendaalse stick werd ingetipt. De bal was echter niet door de Amsterdammers in de cirkel aangeraakt. Iets wat voor de meeste toeschouwers eigenlijk ook wel duidelijk was. Pinoké hield daardoor niets anders dan complimenten over aan z’n eerste topper, waarin ze uitstekend meededen maar op effectiviteit en sluwheid werden geklopt.

‘Als we die twee momenten weghalen, dan winnen we’, verzucht Hendrickx nog maar eens. ‘We hebben aardig gespeeld, genoeg gecreëerd voor de 2-2 en goed verdedigd. Een gelijkspel was niet onterecht geweest.’

Hij weet dat Pinoké scherper moet starten om een volgende stap te zetten. Om zich echt te nestelen bij de top vier. ‘We hebben de tijd niet om ná het eerste fluitsignaal scherp te worden. Dat moet eerder gebeuren.’

Pinoké – Bloemendaal 1-2 (1-1)
3. Bovendeert 0-1
8. Wellen 1-1
38. Brinkman 1-2

 


3 Reacties

 1. stekel

  Klinkt als ‘ publiek en de mussen’ waren de winnaars (in die volgorde). Das een mooie vrijdagavond dan toch!!

 2. JeroenvanHeugten

  Beide ploegen volstrekt gelijkwaardig. Cornerconversie thuisploeg liet te wensen over. Bloemendaal feitelijk ook geen echte kansen, maar één keer uiterst efficënt. Verder, schoten op doel ongeveer nul. Niet erg opwindend allemaal, en dat met zoveel (internationale) kwaliteit op het veld. De arbitrage vormde helaas (weer) de dissonant. Bij vrijwel iedere discutabele situatie werd het voordeel aan de landskampioen gegeven, waardoor Pinoké regelmatig (sic)) het nakijken had. Niet direct van invloed op de uitslag, maar zinvol om te melden (bij de Bond is men nogal verguld met elkaar).

  1. cl020

   Zeer herkenbaar commentaar


Wat vind jij? Praat mee...