Na een hockeylockdown van ruim twee maanden zijn de afgelopen dagen de eerste hoofdklasseteams weer het veld opgegaan zonder de anderhalvemeterregel te hoeven handhaven. Dit weekend trainde ook Rotterdam voor het eerst, maar niet voordat iedere speler en begeleider was onderworpen aan een coronatest.
Zaterdagochtend rond half tien is het net of het sportpark aan de Hazelaarweg in Rotterdam is omgetoverd in een teststraat van de GGD. Buiten, tegen de muur van het clubhuis, staat een bankje waarop Rotterdam-speler Jochem Blok angstig zijn ogen dichtknijpt als iemand in een beschermend donker ‘maanpak’ met een mondkapje en een faceshield een wattenstaaf in zijn neus duwt. Medespelers die op een afstandje staan te kijken, beginnen te schaterlachen. Degene verscholen in het pak is hun teamgenoot en Oranje-potential Tjep Hoedemakers.
Toen ik vanochtend dit pak had aangetrokken, hebben ze meteen een foto van me gemaakt die in de groepsapp is verspreid. Tjep Hoedemakers
‘Onze teamarts Bart-Jeroen Petri belde me deze week of ik hem wilde helpen bij het afnemen van de sneltesten. Ik studeer Geneeskunde, dus ik was daar volgens hem wel geschikt voor. Het leek me ook best grappig, om mijn teamgenoten te testen’, zegt Hoedemakers even later lachend, als Blok van de schrik bekomen is.
Hoedemakers: ‘Ik had er helemaal geen ervaring mee. Bart-Jeroen heeft me vanochtend duidelijk uitgelegd hoe het precies moet. Het is helemaal niet moeilijk. Ik was snel omgeschoold en ik vind het nog leuk om te doen ook. Toen ik vanochtend dit pak had aangetrokken, hebben ze meteen een foto van me gemaakt die in de groepsapp is verspreid. Die gasten lagen helemaal dubbel.’
Wachten op de uitslag
Met het oog op het voorkomen van drukte heeft Rotterdam voor deze dag een schema gemaakt. Verspreid over ongeveer een uur druppelen de spelers één voor één het sportpark binnen. Bij aankomst moeten ze meteen op het bankje plaatsnemen en krijgen ze een staafje in hun neus en hun keel geduwd. Vervolgens moeten ze buiten in de kou blijven wachten op de uitslag. In de meeste gevallen duurt dit ongeveer een kwartier.
Als hun sneltest, die veilig op tafel wordt gelegd, uiteindelijk één streepje aangeeft (en niet twee) en ze dus negatief zijn bevonden, hebben ze toestemming het clubhuis te betreden en zich binnen om te kleden. Dan is het wachten op de rest. Jeroen Hertzberger staat bijvoorbeeld al lang op het veld in te slaan, terwijl Justen Blok volgens schema nog steeds moet arriveren.
Testen op de wedstrijddag
Aanvankelijk had het team dinsdagavond tijdens een zoom-meeting besloten om donderdagavond te gaan trainen. Woensdagavond gooide de bekendmaking van het strenge protocol van de KNHB die plannen overboord. Voorafgaand aan de eerste training moesten alle spelers en begeleiders worden getest. De KNHB regelt en betaalt de testen pas vanaf 4 januari. Als Rotterdam voor die tijd wilde gaan trainen, moest de club zelf sneltesten inslaan.
Die taak was weggelegd voor teamarts Bart-Jeroen Petri, in het dagelijks leven vaat- en transportatiechirurg in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij is door de club aangesteld als hygiënecoördinator. Zodoende is hij verantwoordelijk voor het toezicht op het naleven van alle geldende protocollen door alle spelers en teambegeleiders.
‘Nadat we woensdagavond het protocol hadden gelezen, ben ik meteen op zoek gegaan naar betrouwbare testen. Ik heb ze dezelfde avond nog besteld en vrijdagochtend zijn ze binnengekomen. Het afnemen van die testen is geen rocket science. Ik probeer er zoveel mogelijk wedstrijddagen bij te zijn om die klus op me te nemen, maar vanwege mijn werk lukt dat niet iedere keer. Daarom heb ik het vandaag aan Tjep geleerd. Daarnaast proberen we nog één of twee mensen met een medische achtergrond op te leiden.’
Na ongeveer een uur heeft de voltallige selectie een staafje in zijn neus gehad. Van één speler en één begeleider kan niet met zekerheid worden gezegd dat hun uitslag negatief is. Zij mogen dus niet meetrainen en worden naar huis gestuurd. Thuis maken ze vervolgens een afspraak voor een PCR-test, die uitsluitsel moet geven of ze wel of niet positief zijn.
De rest van het team mag trainen zonder de anderhalvemeterregel, iets dat voor de niet-(jeugd)internationals en -potentials ruim twee maanden geleden is. Alleen Joaquín Menini is er nog niet bij. Nadat Mark Rutte de hockeylockdown afkondigde, is hij vertrokken naar zijn vaderland Argentinië en nog niet teruggekeerd.
We willen voorkomen dat wat wij doen, problemen oplevert of in het ergste geval mensenlevens kost Rotterdam-coach Albert-Kees Manenschijn
Vanachter zijn zwarte mondkapje is aan de twinkelende ogen van coach Albert-Kees Manenschijn te zien dat hij blij is met de hervatting van de groepstrainingen. ‘We staan te springen. We hebben al die tijd doorgetraind in groepjes van vier. Ik vind het knap hoe gemotiveerd die jongens zijn gebleven, maar op een gegeven moment houdt het natuurlijk op. We zijn er klaar voor om eindelijk weer te beginnen’, zegt Manenschijn.
Het door de KNHB uitgebrachte protocol en de keuze om de competitie te hervatten per 31 januari kunnen op begrip rekenen van Manenschijn. ‘Ik vind het schappelijk van de bond dat zij een deel van de kosten van de sneltesten voor hun rekening nemen. Dat is goed geregeld. Verder vind ik het een grotendeels logisch protocol. Waar ik alleen minder blij mee ben, is dat de testen op de wedstrijddag moeten worden afgenomen. Gezien het aantal vals positieve uitslagen dat bij deze sneltesten voorkomt, is het onvermijdelijk dat enkele spelers vals positief testen en de wedstrijd moeten missen omdat er geen tijd meer is een PCR-test te doen.’
De coach benadrukt dat hij blij is met de uitzonderingspositie die de Hoofdklasse heeft gekregen. ‘We willen voorkomen dat wat wij doen, problemen oplevert of in het ergste geval mensenlevens kost. De situatie in Nederland is momenteel erg slecht. We blijven uiterst zorgvuldig te werk gaan.’
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.