HK-protocol: testen op speeldag, KNHB betaalt test vanaf 4 januari

De spelers en begeleiders van teams uit de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren moeten een negatieve test van de speeldag kunnen overleggen om deel te mogen nemen aan een competitie- of oefenwedstrijd. De spelers en coaches hoeven op de bank geen mondkapje te dragen, maar de andere begeleiders wel. Publiek is niet welkom. Dat staat in het speciale hockeyprotocol voor de Hoofdklasse dat de KNHB vanavond naar buiten heeft gebracht.

De ploegen op het hoogste niveau mogen van de overheid vanaf morgen (donderdag 17 december) de trainingen en competitie hervatten. Het is nog onduidelijk wanneer de competitie daadwerkelijk gaat starten. Daarover zijn de KNHB en de HHcv nog in gesprek.

Wel is duidelijk dat het hockey onder strengere regels gaat plaatsvinden, waarbij het testen op het coronavirus een prominente plek inneemt. Het hockeyprotocol schrijft voor dat alle spelers en begeleiders voor aanvang van de eerste training moeten zijn getest. Als de teams dit jaar nog willen trainen, moeten zijn die kosten zelf dragen. De KNHB betaalt, zo heeft het aan de clubs meegedeeld, met ingang van de week van 4 januari tot en met einde seizoen 2020-2021 één testmoment per week en zorgt in samenwerking met NOC*NSF voor de aanlevering van sneltesten. Elk team ontvangt 25 tests per testmoment.

‘Als teams eerder willen starten met trainen en/of teams meerdere oefenwedstrijden per week willen spelen, dienen ze de aanvullende testmomenten zelf, bijvoorbeeld via de GGD, te organiseren en betalen’, zo schrijft de bond op KNHB.nl.

Hygiënecoördinator

Alle Hoofdklasse-clubs zijn verplicht om een hygiënecoördinator (HC) aan te stellen. Dit moet een arts zijn die verantwoordelijk is voor het toezicht op het naleven van alle geldende protocollen door alle spelers en teambegeleiders. De HC moet onder meer controleren dat alle spelers en begeleiders op de wedstrijddag worden getest. Dit gebeurt door middel van gevalideerde sneltesten. De spelers van de thuisspelende teams direct bij aankomst op het complex, spelers van uitspelende teams voordat ze vertrekken. Ook de scheidsrechters en andere officials, zoals een bondsgedelegeerde, moeten worden getest. De thuisvereniging is verantwoordelijk voor het testen van de scheidsrechters. Alle testresultaten moeten twee uur voor de start van de wedstrijd bij de KNHB worden ingediend.

Foto: Koen Suyk

Geen publiek

Bij de (oefen-)wedstrijden van de Hoofdklasse-clubs is geen publiek toegestaan. Alle andere aanwezigen, zoals bijvoorbeeld media, zijn verplicht een mondkapje te dragen. Zij mogen niet op het veld en niet in de buurt van de dug-outs komen. Zij hoeven geen test te ondergaan.

Een uitzondering voor het dragen van een mondkapje wordt gemaakt voor wisselspelers, de coach en de assistent-coach. Zij moeten wel anderhalve meter afstand houden. De andere teambegeleiders dragen wel altijd een mondkapje.


6 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    De KNHB heeft het protocol Kampong-proof gemaakt: nu kan niemand meer in de fout gaan en hoeven ze er ook niet over te liegen.

  2. gewoon-een-liefhebber

    Wat een zuur mannetje. Je zal zomers wel een slecht humeur hebben met alle blauwe lucht Heb jij wel eens gehoord van los laten..........

    1. goud

      Helaas, denk niet dat zulke domme fouten snel worden losgelaten. Kampong heeft de strijd ook langer gemaakt dan nodig en gewenst.

  3. AvA

    Het is bijzonder hoe dit opgepakt wordt. De grote verspreider is middelbare school jeugd, toch mogen die blijven doortrainen...... Waarom HK wel en PK niet. Om maar een voorberld te noemen. Op een enkeling na zijn het amateuren, PK is toch kweekvijver???? Ik zou zeggen gelijke monniken, gelijke kappen. Of senioren hockey of allemaal niet.....

    1. pjklaassen

      Omdat pk niet gezien wordt als professionele sport.

  4. floppieenteun

    Met een goed testbeleid kan je, zelfs als de coronasituatie nog wat verslechtert, prima het hoofdklasseseizoen hervatten en afronden (het weer kan wat dat betreft af en toe wel een dissonant zijn). Verheug me al op de vele (inhaal) wedstrijden. De voetbalcompetitie is een mooi voorbeeld. Helaas voorlopig wel zonder publiek. Trouwens prima gelobbyed door de KNHB en overige sportbonden. Vind dit hockeyprotocol ook sterk overkomen. Hoop dat de hoofdklasseclubs en KNHB werk hebben gemaakt van het straks goed in beeld brengen van de wedstrijden (desnoods tegen een kleine vergoeding). Tijdens de wedstrijden in de hoofdklasse van dit seizoen tot nu toe was dat bedroevend slecht geregeld, hockey onwaardig. Natuurlijk zit ik het liefst op het kopje, om van Bloemendaal-Kampong te genieten, een van de dingen die ik het liefst doe. Als dat niet kan is een mooie hockeymiddag voor de buis of laptop een goed alternatief. Het liefst met een korte voorbeschouwing van bv clubiconen, de wedstrijd en een nabeschouwing van bv spelers en trainers. Het moet toch allemaal niet zo moeilijk zijn om dat (ook financieel) goed te regelen.


Wat vind jij? Praat mee...