Nederlaag tegen concurrent SCHC komt hard aan bij Hurley

Ook tegen promovendus en degradatieconcurrent SCHC slaagde Hurley er niet in zichzelf te belonen. De zevende nederlaag van dit seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren (3-2) kwam hard aan bij de hekkensluiter, die smacht naar het eerste punt.

Toen zondagmiddag na zeventig minuten hockeyen de toeter een einde maakte aan de jacht van Hurley op de 3-3, gingen de Bosuilen gedesillusioneerd op de bank zitten, of in het gras, of op de witte plastic stoeltjes naast de dug-out, en wisselden ze praktisch geen woord uit met elkaar. Laz Omrani verstopte zijn gezicht in zijn handen. Het hoofd van Casper van Loon bleef maar gefrustreerd heen en weer schudden. Even was het net alsof Hurley al was gedegradeerd.

‘De verslagenheid is groot’, concludeerde coach Reinoud Wolff. ‘Maar in deze ploeg zit veel vertrouwen. Die eerste punten komen vanzelf wel. Daar maak ik me niet zo’n zorgen over. We zijn er al weken dichtbij.’

Vorige week was Hurley dichtbij een punt in de wedstrijd tegen Den Bosch, maar maakte aanvaller Koen Bijen vlak voor tijd de winnende goal (3-2). De week daarvoor was Hurley lang dichtbij een stunt tegen landskampioen Bloemendaal. Toen was het Roel Bovendeert die met een seconde of vijftig op de klok Hurley in rouw dompelde (2-1). ‘Als wij er geen donder van hadden gekund, zouden we elke wedstrijd overhoop worden gehockeyd. Maar dat is niet aan de orde’, stelde Wolff, die genoeg aanknopingspunten ziet om niet in paniek te raken, ook al bedraagt de achterstand op nummer tien Stichtsche al vijf punten, en op nummer elf Tilburg drie. ‘We worden elke week een beetje beter. Echt waar.’

Na de nederlaag tegen concurrent SCHC is de verslagenheid bij Hurley groot. Foto: Bart Scheulderman

Slechte eerste helft van Hurley leidt tot twee tegengoals

De fases waarin Hurley het deze keer liet liggen, waren vooral het eerste en een deel van het tweede kwart. De start van de uitspelende ploeg was bijzonder apathisch. Zwak verdedigen in de eigen cirkel leidde ertoe dat tegenstander Jelmer Uildriks de bal ontving en met een schot in de verre hoek de score opende, na zes minuten hockeyen. Een paar minuten voor rust werd de schade groter, toen Conor Empey de thuisploeg met een sleeppush naar een 2-0 voorsprong bracht. Tussendoor hadden ook Max Sweering en Cédric Terwel kunnen scoren.

Gedwongen om meer naar voren te spelen, toonde Hurley nog in het tweede kwart de eerste tekenen van herstel. Met een tip-in verzuimde de nummer twaalf van de Tulp Hoofdklasse Heren terug te komen tot 2-1. Ook aan het begin van het derde kwart kreeg de ploeg van Reinoud Wolff meteen een kansje. In de jacht op het eerste punt van het seizoen ging Hurley steeds opportunistischer hockeyen.

De beloning kwam na 41 minuten hockeyen, toen SCHC-speler Marnix Kleinsman in het eigen 23-metergebied een overtreding maakte op tegenstander Floris van Son. Door de vrije slag snel te nemen, werd aanvaller Deegan Huisman gevonden, die de 2-1 binnentipte. Een bevrijdende goal voor Hurley, dat na de twee tegengoals weer energie tankte.

De spelers van SCHC worden door het publiek getrakteerd op een applaus. Foto: Bart Scheulderman

In plaats van dat Hurley terugkwam tot 2-2, maakte SCHC de 3-1

Nadat SCHC-keeper Matthijs Odekerken redding bracht op een strafcorner en zodoende de 2-2 voorkwam, kreeg Hurley vlak voor het einde van het derde kwart opnieuw een klap in het gezicht. Met zijn tweede doelpunt van de middag bouwde Jelmer Uildriks de voorsprong van SCHC uit naar 3-1. Toch raakte Hurley niet in paniek. Het was juist SCHC dat steeds angstiger ging hockeyen, bang om aan te vallen en zodoende in het mes te lopen.

Nadat Hurley met eerst een kans voor Noam Sheridan en vervolgens een strafcornervariant terug op aangever Martijn Wetzels verzuimde terug tot 3-2 te komen, greep coach Wolff in door met een verdediger minder te gaan spelen, halverwege het vierde kwart. Dat resulteerde in een sterk slotoffensief. Al snel haalde Hurley hun derde strafcorner van de wedstrijd, en sleepte Hjalmar Voskuil de bal hard over de grond, maar voorkwam Odekerken bekwaam met zijn stick een tegengoal.

Toen Deegan Huisman vervolgens de aanvalsdrang van Hurley alsnog beloonde met een goal (3-2), zijn tweede van de middag, was er nog een minuut of drie te spelen. Wolff pepte zijn ploeg nog maar eens op, en Hurley gooide de bal naar voren, maar de klok tikte door. Grappend trok Wolff de arm van de wedstrijdofficial naar beneden, na zeventig minuten hockeyen, maar daarmee kon hij niet voorkomen dat de toeter klonk en de jacht op de 3-3 werd beëindigd.

Gedesillusioneerd zaten de spelers van Hurley na de wedstrijd in de dug-out. Foto: Bart Scheulderman

De voorsprong van SCHC op Hurley bedraagt nu vijf punten

‘Dit was geen drie- of zespuntenwedstrijd. Dit was een negenpuntenwedstrijd’, sprak SCHC-coach Gilles van Hesteren, om aan te geven hoe belangrijk de overwinning voor zijn ploeg is. Net als Hurley wachtte ook Stichtsche nog altijd op de eerste zege van het seizoen.

‘Belangrijk is dat we gaan analyseren waarom we in de tweede helft een ander gezicht toonden. Maar dat wij de eerste helft veel beter waren dan Hurley, is iets waar ik heel blij mee ben. Verder zegt deze uitslag nog niet zoveel. Behalve dat wij na zeven wedstrijden op vijf punten staan. Twee maanden geleden had ik daarvoor getekend.’

SCHC – Hurley 3-2 (2-0)
6. Jelmer Uildriks 1-0
31. Conor Empey (sc) 2-0
41. Deegan Huisman 2-1
51. Jelmer Uildriks (sc) 3-1
67. Deegan Huisman 3-2