Oranje-Rood deelt tikkie uit aan directe concurrent KZ

In de nu al zinderende strijd om de play-offtickets heeft Oranje-Rood een flinke tik uitgedeeld aan naaste concurrent Klein Zwitserland. In Eindhoven won de thuisploeg met maar liefst 4-2. Voor rust stond de formatie van Robert van der Horst al met 3-0 voor.

Ze ontpopten zich in de eerste seizoenshelft tot de revelaties van dit hoofdklasse-seizoen. Oranje-Rood, dat vier jaar geleden voor het laatst de play-offs haalde en was afgegleden naar de middenmoot. En de allergrootste surprise Klein Zwitserland, dat zo’n spectaculaire ontwikkeling doormaakt. Met zevenmijlslaarzen aan denderen de Steenbokken terug naar de vaderlandse top. Vorig seizoen hadden ze play-outs moeten spelen, als die waren gehouden. Nu strijden ze om de play-offs. Een wereld van verschil.

Voor zowel OR als KZ begon het tweede deel van de competitie met een valse start. OR verspeelde kostbare punten bij laagvlieger SCHC (1-1) en KZ ging op eigen veld kopje onder tegen concurrent Amsterdam (0-1). Het zorgde ervoor dat er nog meer druk op dit duel kwam te staan. Want het is dringen in de top vier. Voorafgaand aan deze veertiende speelronde was het gat de tussen nummer drie Pinoké en zeven HGC maar drie punten. Daartussenin: Amsterdam én de twee ploegen die vandaag (zondag, red.) aan de Charles Roelslaan tegenover elkaar stonden.

‘Zo, al 2-0?’

De belangen waren dus groot en misschien waren beide teams juist daarom in de beginfase vooral aan het aftasten. Twee corners van Oranje-Rood, na een kleine tien minuten, braken de wedstrijd open. De eerste, vooral door zwak aangeven, leverde weinig op. Nummer twee wel. Gijs van Merriënboer, het zelf opgeleide nieuwe cornerkanon van OR, sleepte raak en zorgde dat de dansbare versie van de Turtles-klassieker So happy together over het zonnige veld galmde.

Het wachten was op het antwoord van KZ. Maar dat bleef uit. De ploeg van Omar Schlingemann stelde voor rust in aanvallend opzien teleur, liep constant achter zijn tegenstander en de feiten aan en leek daardoor absoluut niet op de frisse stuntploeg van voor de winter. Steraanvaller Tim Brand viel alleen op door een opstootje, niet z’n eerste van dit seizoen. Na een klein kwartier benutte OR ook z’n volgende corner, ditmaal via Sheldon Schouten: 2-0.

Veelzeggend waren de reacties van de speelsters van Dames 1 van Oranje-Rood, die zich een voor een meldden op het balkon van het clubhuis. ‘Zo, al 2-0?’ ‘Wow, twee al?’ De een na de ander verbaasde zich over de score, die vlak voor rust nog meer elan kreeg. Van Merriënboer werd in kansrijke positie op z’n stick getikt en kreeg daardoor een strafbal mee. Geheel tegen de sportwetten in eiste de verdediger de bal zelf op en tekende voor de 3-0.

Oranje-Rood juicht na één van de vier goals. Foto: Bart Scheulderman

Hoe de Haagse hoop kwam en verdween

Van die spannende wedstrijd waar iedereen – nou ja, in ieder geval alle neutrale toeschouwers – op hoopte en rekende, was voor rust geen moment sprake. OR was beter, scherper en feller. Het ultratamme KZ liet pas na de pauze een iets ander gezicht zien. OR-doelman Pirmin Blaak werd aan het werk gezet door twee schotjes van Marco Miltkau en moest vissen bij eerste corner van de bezoekers, die werd binnengemept door Albert Beltrán.

De Haagse hoop om nog wat van de wedstrijd te maken, verdween nog in hetzelfde kwart. Jamie van Aart maakte aan alle illusies voor deze dag een einde door de 4-1 te scoren. Een treffer die bijna werd voorkomen door zijn jonge teamgenoot Job Scheffers, maar die sprong – gelukkig voor OR – net op tijd aan de kant.

Aki Käppeler maakte twaalf minuten voor tijd, in een wedstrijd die allang gespeeld was, de uitslag nog ietsjes draaglijker voor Klein Zwitserland: 4-2. De Steenbokken zullen ongetwijfeld beseffen dat het veel beter moet, om inderdaad een gooi te doen naar de eerste vier plekken.

Oranje-Rood – Klein Zwitserland 4-2 (3-0)
11.Gijs van Merriënboer  1-0 (sc)
14.Sheldon Schouten 2-0 (sc)
34.Gijs van Merriënboer 3-0 (sb)
43.Albert Beltrán 3-1 (sc)
53.Jamie van Aart 4-1
58.Aki Käppeler 4-2(sc)