Schaerweijde-coach Manenschijn: ‘Mooi project voor een promovendus’

‘Voor ons zou het een enorme prestatie zijn als we ons met fatsoenlijk hockey weten te handhaven in de Hoofdklasse’, zegt Albert Kees Manenschijn, de nieuwe coach van promovendus Schaerweijde. ‘Ik weet zeker dat dat mogelijk is. Ik zie het heel erg in deze groep zitten.’

Het liefst neemt Manenschijn een team voor een lange termijn onder zijn hoede. Bij zijn vorige club Rotterdam bleef hij zes jaar. Assistent van Alyson Annan bij het Nederlands elftal was hij vijf jaar. Bij Schaerweijde zette hij zijn handtekening onder een contract voor twee seizoenen, maar beide partijen hebben de intentie om langdurig met elkaar door te gaan, zegt Manenschijn.

De huidige staat van de jeugdopleiding stemt hem bijvoorbeeld optimistisch over de toekomst van het eerste mannenteam. Schaerweijde Jongens B1, van wie een hoop spelers inmiddels zijn overgestapt naar Jongens A1, werd het afgelopen seizoen landskampioen. Halverwege juli bezocht Manenschijn de achtlandentoernooien in Duitsland, waar hij tot zijn tevredenheid jeugdinternationals Thies Bakker (Nederlands Jongens U18) en Tim Knapper (Nederlands Jongens U16) in actie zag.

‘Ook binnen Heren 1 zijn er veel jonge spelers die goed kunnen hockeyen. Ik zie een goede ploeg met toekomst. Het talent is er. De ambitie ook, waardoor de familieclub die Schaerweijde is er organisatorisch en financieel alles voor doet om ons zo goed mogelijk te faciliteren. Dat doen ze geweldig. Ik vind dit een heel mooi project voor een promovendus’, zegt Manenschijn.

Albert Kees Manenschijn op de training van Schaerweijde. Foto: Jan Kruijdenberg/Orange Pictures

Niet voor eigen goal hangen

Manenschijn is de opvolger van de naar Kampong vertrokken Tim Oudenaller. Onder diens vleugels promoveerde Schaerweijde afgelopen seizoen met een ongeslagen status naar de Hoofdklasse. Van dat succesteam konden drie hockeyers de lokroep van de Nederlandse top niet weerstaan: Jelle Phijffer vertrok naar Kampong, Casper Berkman naar HGC en Boris Aardenburg naar Pinoké. Maar het harnas van het kampioensteam bleef intact.

‘Wat we van vorig seizoen willen overhouden, zijn de lef en het bravoure waarmee gespeeld werd. De kwaliteit in balbezit was ontzettend groot. Ze sneden af en toe dwars door de verdediging heen en maakten prachtige goals. Maar verdedigend heb ik dingen gezien die in de Hoofdklasse wellicht niet overeind blijven. Verlies van balbezit, bijvoorbeeld. Dat wordt tegen topteams harder afgestraft dan in de Promotieklasse.’

Met tweevoudig Australisch international Matthew Bird, Maleisisch international Faizal bin Saari en de van Voordaan overgekomen Thur Stadelmaier als versterkingen heeft Schaerweijde de selectie zo goed als rond. ‘We willen graag hockeyen en niet met poep in de broek voor de eigen goal hangen. Ik zie daar mogelijkheden toe, maar dat betekent wel dat wij een stabiele organisatie moeten neerzetten. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Maar dat is wel waar we alle energie in steken.’

Albert Kees Manenschijn op de training van Schaerweijde. Foto: Jan Kruijdenberg/Orange Pictures

Samenwerking met Alyson Annan

Zijn baan als hoofdtrainer van Schaerweijde valt goed te combineren met zijn werk voor China, zegt Manenschijn. Hij is assistent van bondscoach Alyson Annan bij het Chinese vrouwenteam. In veel gevallen overlappen de schema’s van Schaerweijde en China elkaar niet. Daar waar het wel overlapt, gaat Schaerweijde voor. De Asian Games volgend jaar oktober moet hij laten schieten, omdat Schaerweijde dan competitiewedstrijden op het programma heeft staan.

Heeft Manenschijn eigenlijk niet getwijfeld of hij wel opnieuw in zee moest gaan met Annan? Op haar is de afgelopen maanden veel kritiek geweest, naar aanleiding van het externe onderzoek naar het sportklimaat bij de Oranje Dames.

‘Nee, ik heb niet getwijfeld. Natuurlijk hebben Alyson en ik met elkaar gesproken over de uitkomsten van het onderzoek. Het is een moeilijke situatie. We vinden het heel erg spijtig dat sommige speelsters bepaalde zaken zo negatief ervaren hebben. Maar voor mij is er geen enkele reden om niet meer met Alyson samen te werken. Ik vind haar een uitstekende coach. Uit het onderzoek blijkt volgens mij duidelijk dat ze nooit de intentie heeft gehad om mensen te beschadigen’, zegt Manenschijn, die zich in grote delen van de kritiek moeilijk herkent.

‘Zoals zo vaak met dit soort crises speelt beeldvorming een negatieve rol bij het zoeken naar oplossingen. Wat mij betreft zijn de meeste punten van kritiek goed te duiden, maar eenmaal beschuldigd is het altijd lastig verdedigen. De noodzakelijke dialoog over wat er wel en niet gebeurd is en over grenzen en grensgevallen kan niet goed plaatsvinden in het publieke debat, ik wil daar op deze plek dus ook niet aan meedoen’, zegt Manenschijn.

‘Het Nederlands damesteam heeft al decennia lang een topsportcultuur waarin speelsters worden uitgedaagd om grenzen te verleggen en het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Daarin kunnen dingen anders worden geïnterpreteerd dan ze zijn bedoeld. Dat zal altijd zo blijven. Goede interactie moet ervoor zorgen dat de hygiëne bewaakt wordt. Ik vind het jammer dat het niet gelukt is en vooral dat er in niet in een eerder stadium oplossingen zijn gevonden. Nu was het te laat en is er een uitkomst die voor niemand goed is, dat vind ik verschrikkelijk. Het is goed om te zien dat het Nederlands elftal in de nieuwe omstandigheden weer goed functioneert en ik feliciteer ze van harte met de prachtige wereldtitel. Het was grote klasse.’


Wat vind jij? Praat mee...