De ontknoping in de Hoofdklasse Zaal: dit is de stand van zaken

Aanstaande zaterdag vindt de vijfde en laatste speelronde van de Hoofdklasse Zaal plaats. Welke teams mogen zich mengen in de strijd om de landstitel, welke ploegen degraderen en wie komen er uit in de nacompetitie? Wij zetten de stand van zaken op een rijtje.

Bij de dames en de heren zijn er als bekend twee poules van zes. Voor iedere poule geldt het volgende:

De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de halve finales (speeldatum: 28 januari 2023).
De nummers 3 en 4 handhaven zich rechtstreeks.
De nummer 5 speelt nacompetitie tegen districtskampioenen (speeldatum: 29 januari 2023).
De nummer 6 degradeert rechtstreeks naar de Topklasse van het district.

Bij een gelijk aantal behaalde punten is het hoogste aantal winsten beslissend, gevolgd door het doelsaldo, het aantal doelpunten vóór of – als dat ook gelijk is – het onderlinge resultaat.

De vrouwen

Pinoké heeft zich als enige damesteam officieel geplaatst voor de play-offs. SCHC, runner-up in Poule B, heeft al zes punten voorsprong op nummer drie Hurley én een beter doelsaldo (+15 versus +8; het aantal gewonnen wedstrijden is gelijk). Daarmee is SCHC zo goed als zeker ook halvefinalist.

In Poule A strijden HDM, Amsterdam (ieder zeventien punten) en Den Bosch (zestien punten) om een play-offs-ticket. Alleen Amsterdam en Den Bosch spelen nog tegen elkaar (aanvang: 13.30 uur). Wie getuige wil zijn van deze spannende ontknoping doet er dus goed aan om zaterdag naar het Indoorsportcentrum in Eindhoven af te reizen.

Ook onderin is in Poule A nog niets beslist. Laren staat laatste (vier punten) en heeft met HDM en Amsterdam als tegenstanders op papier de grootste kans op rechtstreekse degradatie. Nummer vijf Oranje-Rood kan Kampong (vierde) nog inhalen, want het verschil bedraagt slechts drie punten. Bovendien spelen de teams in Eindhoven tegen elkaar (aanvang 11.30 uur). De vorige keer eindigde dit treffen in een spectaculaire 6-6, dus de ploegen zijn aan elkaar gewaagd.

In Poule B is degradatie voor Bloemendaal in feite onafwendbaar.  Victoria (zeven punten) en Rotterdam (zes punten) battelen nog om een plek buiten de nacompetitie. Ook zij kunnen in een heuse Rotterdamse derby (aanvang: 11.00 uur) laten zien wie er sowieso in de Hoofdklasse Zaal thuishoort. Rotterdam won twee weken geleden met 2-4. Kunnen ze deze truc herhalen?

HDM en Den Bosch strijden nog om een plek in de play-offs. Foto: Koen Suyk

De mannen

In Poule B zijn HDM en Amsterdam al zeker van een plek in de halve finales. In Poule A kan koploper Almere niet meer worden bijgehaald. Runner-up Pinoké heeft vier punten voorsprong op nummer drie Kampong én speelt tegen laagvliegers HIC en Den Bosch. Met potlood zijn de Steekneuzen dus al als de vierde halvefinalist te noteren.

De spanning in beide poules zit ‘m vooral onderin. Zeker in Poule B is de spanning om te snijden. Tussen nummer drie Rotterdam en nummer zes Schaerweijde zit namelijk slechts een verschil van twee punten. Blijft de stand zoals die nu is, dan speelt SCHC nacompetitie en handhaaft Cartouche (de nummer vier) zich. Wanneer de uitslagen in de vijfde speelronde identiek zijn aan de heenduels, dan eindigt SCHC als laatste en speelt Schaerweijde nacompetitie. Eén ding is zeker: boeiend wordt het op het Sportcentrum Olympos in Utrecht.

In Poule A staat HIC op de drempel van degradatie. Met vijf punten achterstand op nummer vijf Den Bosch kan alleen een wonder de Amstelveense ploeg nog redden. Wie nacompetitie speelt, is nog wel ongewis. Wordt het Kampong (tien punten), Voordaan (negen) of toch Den Bosch (acht)? Alle drie de teams komen Almere of Pinoké tegen en alleen Kampong en Den Bosch kruisen nog de degens.

Kampong en Voordaan strijden nog om rechtstreekse handhaving. Foto: Koen Suyk

Spektakel in Eindhoven en Utrecht

De wedstrijden op zaterdag 21 januari vinden plaats in Eindhoven (Indoorsportcentrum, heren en dames Poule A) en Utrecht (Sportcentrum Olympos, heren en dames Poule B).

Bekijk het programma, de stand en de eerdere uitslagen bij de dames hier.
Bekijk het programma, de stand en de eerdere uitslagen bij de heren hier.


Wat vind jij? Praat mee...