EC Zaal (H): Amsterdam gelijk tegen Racing Club de Bruxelles

Amsterdam heeft in de degradatiepoule van de Europa Cup Zaal met 3-3 gelijkgespeeld tegen Racing Club de Bruxelles. Hierdoor heeft de ploeg van coach Joost Bitterling zondag genoeg aan een gelijkspel tegen HC Minsk om degradatie naar het tweede niveau te voorkomen.

Eerder op de dag waren de Amsterdammers er niet in geslaagd de halve finales te bereiken. De formatie won het laatste pouleduel met 6-4 van Rottweiss Wettingen, maar het was niet voldoende om als tweede te eindigen in de poule.
‘Dat is jammer’, blikte Amsterdam-coach Joost Bitterling terug op het duel. ‘We waren afhankelijk van de wedstrijd ervoor (UHC Hamburg-Partille SC 8-6). We wisten dat we veel goals moesten maken. We stonden 5-1 bij rust voor en ook na rust creëerden wij veel kansen, maar die gingen net voorlangs of duwden we net naast de paal.’

Degradatiepoule

Geen halve finale, maar de degradatiepoule. Daarin trof Amsterdam later op de dag Racing Club de Bruxelles (3-3). De club van onder meer Tom Boon had maar een wissel op de bank zitten. De Amsterdammers hadden in het duel geen geluk. Een benutte strafbal van Robert Tigges werd afgekeurd.

‘Tijdens het duel werd gezegd dat het doelpunt werd afgekeurd wegens slepen, maar in de wedstrijd van Dinamo Stroitel scoorde Dmitrii Azarov en die sleepte de strafbal veel verder. Na de wedstrijd werd gezegd dat Robert een beweging maakte met zijn lichaam voordat hij de strafbal nam. Maar voordat je de bal raakt, mag je alles doen’, legt Bitterling uit.

Groene en gele kaarten

Hij was dan ook niet te spreken over de arbitrale leiding, die in de tweede helft drie keer groen en twee keer geel trok. ‘Ze verloren de structuur. Het is dat de jongens elkaar kennen anders wordt het een slachtpartij.’

Met zeven punten uit twee duels heeft Amsterdam zondag genoeg aan een gelijkspel tegen HC Minsk om zich te handhaven op het hoogste Europese zaalniveau. Ook een kleine nederlaag hoeft niet fataal te zijn. Dan moet Rottweiss Wettingen, dat alle duels tot nu toe heeft verloren, winnen van de Belgen.

Halve finales

Dinamo Stroitel Ekaterinburg-Partille SC 3-4 (1-3)

Poule C

Amsterdam-Racing Club de Bruxelles 3-3 (2-1)

Amsterdam en Racing Club de Bruxelles troffen elkaar vorig jaar in de poulefase. Amsterdam stapte toen met een 8-2 overwinning van het veld. Dit keer hielden de ploegen elkaar in evenwicht: 3-3.

De Amsterdammers begonnen goed aan het duel. Wiegert Schut opende de score na een pass van achteruit, waarna Boris Burkhardt met een strafcorner de marge verdubbelde. Uit een individuele actie scoorde Tom Boon de aansluitingstreffer en vlak na rust tekende de Belg voor de gelijkmaker. Dit keer was hij vanaf de kop cirkel succesvol.

Drie minuten na de gelijkmaker zette Victor Wegnez Racing Club de Bruxelles op voorsprong. Robert Tigges leek vervolgens 3-3 te maken uit een strafbal, maar de treffer werd door de scheidsrechter geannuleerd. Even later was het dan wel 3-3. Nicki Leijs dook geheel vrij voor het doel op en verschalkte doelman Jeremy Gucassoff. In het tweede deel van de tweede helft werd het duel enigszins ontsierd door drie groene en twee gele kaarten.

‘9 Wiegert Schut 1-0
’15 Boris Burkhardt 2-0 (sc)
’16 Tom Boon 2-1
’24 Tom Boon 2-2 (sc)
’27 Victor Wegnez 2-3
’36 Nicki Leijs 3-3

HC Rotweiss Wettingen-HC Minsk 2-5 (1-2)

Poule A

HC Rotweiss Wettingen-Amsterdam 4-6 (1-5)

Doelpunten. En zo veel mogelijk. Dat was de opdracht van Amsterdam in de laatste poulewedstrijd tegen Rottweiss Wettingen. Na de winst van UHC Hamburg op Partille (8-6) moesten de Amsterdammers met zeven doelpunten verschil van de Zwitsers winnen om Partille in de stand voorbij te gaan.

Tegen Rottweiss Wettingen was Amsterdam in de eerste helft goed op weg. Na zeventien minuten prijkte de stand 1-5 op het bord. Vlak voor rust mocht Robert Tigges aanleggen voor een strafbal. Keeper Michael Käufeler koos voor de verkeerde hoek, maar kreeg nog wel zijn legguard tegen de bal.

Echter, Käufeler bewoog te vroeg volgens het oordeel van de scheidsrechter, waardoor Amsterdam de strafbal opnieuw mocht nemen. Dit keer stapte Wiegert Schut naar voren, maar zijn inzet miste het doel.

Hoewel de Amsterdammers nog genoeg tijd hadden om de marge te vergroten, leken de twee missers na te dreunen bij de ploeg. Vijf minuten voor tijd verkleinde Wettingen de stand naar 2-5, waarna beide teams met een vliegende keep gingen spelen. Dat leverde nog drie doelpunten op voor een 4-6 eindstand.

Poule B
Het duel tussen Dinamo Stroitel Ekaterinburg en SV Arminen leverde een gelijkspel (5-5) op waardoor beide ploegen zich plaatsten voor de halve finales. SV Arminen speelt daarin tegen de favoriet UHC Hamburg en Dinamo Stroitel Ekaterinburg treft Partille SC. Racing Club de Bruxelles, vorig jaar nog verliezend finalist, speelt ondanks de overwinning op HC Minsk (6-3) in de degradatiepoule en neemt de overwinning op de Wit-Russen mee in de stand.

Racing Club de Bruxelles-HC Minsk 6-3 (4-1)

‘1 Pierre-Louis Maraite 1-0
‘8 Tom Boon 2-0 (sc)
’11 Yauheni Mikheichyk 2-1 (sc)
’16 Tom Boon 3-1
’19 Tom Boon 4-1
’22 Aliaksandr Hancharou 4-2
’37 Yauheni Mikheichyk 4-3