HK Zaal: hoe zit het met de kampioens- en degradatiepoule?

De Hoofdklasse Zaal splitst zich zondag op in een kampioenspoule en een degradatiepoule. Dan spelen de hoofdklassers elk nog drie wedstrijden, waarna de eindstand in beide poules wordt opgemaakt. Maar hoe gaat het dan verder?

Voordat de eerste schifting plaatsvindt, wordt een speelronde in de ‘gewone’ competitie afgewerkt. Dat gebeurt aanstaande zondag in Amsterdam (dames en heren poule A) en in Den Haag (dames en heren poule B).

De speelronde die later op de dag volgt, verloopt al volgens de nieuwe indeling: de kampioenspoules en de degradatiepoules. De kampioenspoules en degradatiepoules bestaan allemaal uit vier teams. Let op: deze ploegen nemen de resultaten mee van hun onderlinge duels.

In de kampioenspoule is het makkelijk. Daar kwalificeren de nummer één en nummer twee zich voor de halve finales van het NK op zondag 23 januari (de winnaars spelen op zaterdag 29 januari de finale van het NK). De nummers drie en vier uit de kampioenspoule handhaven zich voor nog een seizoen in de Hoofdklasse Zaal. Zij zijn op 22 januari, na de vijfde speeldag in de Hoofdklasse Zaal, uitgespeeld.

De dames van Hurley zijn al zeker van een plek in de kampioenspoule. Foto: Willem Vernes

Hoe zit het met de nacompetitie?

Maar dan de degradatiepoule. De ploegen die hierin uitkomen, werken eveneens drie onderlinge duels af waarbij de resultaten tegen de andere teams in de poule uit de reguliere competitie worden meegenomen. Na de vijfde speeldag op 22 januari wordt ook hier de eindstand opgemaakt. De nummers vier van beide degradatiepoules zijn wederom uitgehockeyd: zij degraderen rechtstreeks naar de Topklasse in het eigen district. Ook de twee nummers één zijn klaar. Zij handhaven zich op het hoogste niveau.

De nummers twee en de beste nummer drie van de degradatiepoules spelen een eigen nacompetitie. Om te bepalen welke ploeg de beste nummer drie is wordt op zondag 23 januari een onderling play-offduel gespeeld. De inzet is hoog: de verliezer degradeert en de winnaar mag nog in de nacompetitie met de beide nummers twee meestrijden om lijfsbehoud.

In die nacompetitie zijn twee plaatsen te verdienen voor het volgende Hoofdklasse-indoorseizoen. De ploeg die hierin dus als laatste eindigt, degradeert. Welke ploeg dat is, weten we op 30 januari.


5 Reacties

 1. RoelVictoria

  Behoorlijk ingewikkeld die degradatiepoule. Dat had best eenvoudiger gekund. En kan iemand vertellen waarom de wedstrijden van morgen in poule A dames vervroegd zijn? En nog vreemder: waarom is de volgorde vd wedstrijden gewijzigd?

  1. Maikel Rabbers

   Vertel, wat is dan jouw oplossing?

  2. robboomsma

   De wedstrijd volgorde is om 2 redenen veranderd. De teams hoeven zo niet heel de dag in de sporthal aanwezig te zijn, wat ook de kans op besmettingen verlaagt. Ten tweede is het op deze manier zo dat er telkens maar 8 teams aanwezig zijn in de sporthal in plaats van 16, wat tevens ook de kans op besmettingen verlaagt.

 2. RoelVictoria

  Volgens mij moeten er 4 ploegen degraderen. Dus na de 3 wedstrijden degraderen de nummers 3 en 4: klaar ;-)

 3. robdux

  Gewoon opnieuw dubbele competitie in twee degradatie poules. Op basis van ranking laat je teams degraderen.


Wat vind jij? Praat mee...