Hoofdklasse Dames en Heren Zaal stevenen af op beslissing

In de Hoofdklasse Zaal staan aanstaande zaterdag de elfde en twaalfde speelronde op het programma, de laatste speelrondes van deze competitie. Alle vier de poules reizen af naar het Topsportcentrum Rotterdam.

De Hoofdklasse Dames Zaal en Hoofdklasse Heren Zaal zijn onderverdeeld in de onderstaande poules. Alle ploegen spelen twee keer tegen elkaar. Op zaterdag 4 februari volgen in het Topsportcentrum Rotterdam de kruisfinales en de finale om het landskampioenschap. Beide nummers 1 en 2 plaatsen zich voor deze dag. Een dag later, op 5 februari, staan de play-outs gepland, waar de nummers 5 aan deelnemen. De nummer 6 degradeert rechtstreeks naar de Topklasse.

Stand Dames Poule A Dames Poule B Heren Poule A Heren Poule B
1. Groningen D1 hdm D1 Amsterdam H1 Rotterdam H1
2. Kampong D1 Hurley D1 Schaerweijde H1 hdm H1
3. Amsterdam D1 Den Bosch D1 Reigers H1 Kampong H1
4. Union D1 Voordaan D1 Almere H1 Union H1
5. MOP D1 Rotterdam D1 Den Bosch H1 SCHC H1
6. Laren D1 SCHC D1 Voordaan H1 Push H1

 

Dames Poule A

Laren toverde een overwinning tegen Amsterdam uit de hoge hoed en redde daarmee, voorlopig, het vege lijf. De ploeg van Martijn de Jager staat nog altijd laatste in Poule A, maar het gat met de nummer 5 MOP is verkleind tot twee punten. Dat moet de Gooise ploeg zien te overbruggen in de duels tegen Groningen en Kampong, de huidige nummer 1 en 2 van de ranglijst. Voor MOP zijn er nog drie scenario’s mogelijk. Eén: directe degradatie indien Laren hen inhaalt. Twee: het consolideren van de vijfde plaats als ze niet voldoende punten gehaald halen tegen Union en Groningen. En tot slot: directe handhaving als ze Union, dat één punt voorsprong heeft, passeren op de ranglijst.

Door de nederlaag tegen Laren heeft Amsterdam misschien wel de play-offs weggegeven. Zij spelen zaterdag tegen Kampong en Union en moeten zeker in het eerste duel toeslaan om nog kans te maken op de nacompetitie.

Dames Poule A Topsportcentrum Rotterdam
12:00 Groningen – Laren
12:00 Kampong – Amsterdam
12:00 MOP – Union
16:00 Amsterdam – Union
16:00 Laren – Kampong
16:00 MOP – Groningen

Dames Poule B

In Poule B wordt opvallend minder vaak gescoord dan in Poule A. 88 tegenover 155, dat zijn bijna drie doelpunten minder per gespeelde wedstrijd.

Eén play-offplekje is al verdeeld: hdm gaat 4 februari strijden om het landskampioenschap. Voor de tweede plaats komen nog drie ploegen in aanmerking: Hurley, Den Bosch en Voordaan. De twee overige ploegen, Rotterdam en SCHC, hebben beide zes punten en evenveel doelpunten voor. De papieren van Rotterdam zijn iets beter: zij hebben tien tegendoelpunten minder dan SCHC, maar beide programma’s zaterdag zijn pittig. Rotterdam neemt het op tegen hdm en Voordaan, dat nog om de play-offs strijdt. SCHC treft Den Bosch en Hurley, die ook nog allebei in de race zijn.

Dames Poule B Topsportcentrum Rotterdam
13:00 Den Bosch – SCHC
13:00 Rotterdam – hdm
13:00 Voordaan – Hurley
17:00 hdm – Den Bosch
17:00 SCHC – Hurley
17:00 Voordaan – Rotterdam

Heren Poule A

Amsterdam plaatste zich reeds als eerste voor de play-offs. Voor Schaerweijde geldt bijna hetzelfde. De ploeg staat zes punten en veertien doelpunten voor op Reigers, dus de buit lijkt zo goed als binnen. Zaterdag hebben de Zeistenaren aan één puntje voldoende voor de nacompetitie. Tegen Den Bosch of Amsterdam krijgen ze daarvoor de kans. Voor Voordaan lijkt het doek gevallen – al is dat nog niet officieel. De Groenekanners hebben zes punten en 23 goals goed te maken op nummer 5 Den Bosch. Daarvoor zullen ze Almere in eerste instantie moeten verslaan, om vervolgens in een rechtstreeks duel met Den Bosch het schier onmogelijke klusje te kunnen klaren.

Den Bosch zelf is met Almere en Reigers verwikkeld in een strijd om de play-outs te ontwijken. Almere is de enige ploeg die niet óf Amsterdam óf Schaerweijde treft en daardoor wellicht de beste papieren heeft.

Heren Poule A Topsportcentrum Rotterdam
10:00 Almere – Voordaan
10:00 Reigers – Amsterdam
10:00 Schaerweijde – Den Bosch
14:00 Almere – Reigers
14:00 Amsterdam – Schaerweijde
14:00 Den Bosch – Voordaan

Heren Poule B

Rotterdam krijgt zaterdag tegen laagvliegers SCHC en Push de ultieme kans om zich te verzekeren van de play-offs. De Zuid-Hollanders hebben voldoende aan één punt om het zaalseizoen een weekend te verlengen, maar de verwachting is dat ze ruim aan die eis voldoen.

Kampong en hdm – maar ook Union op papier – maken nog kans op de tweede play-offplek. Hdm heeft met drie punten meer de beste kans op de tweede plek van de ranglijst. Zowel Kampong als hdm neemt het nog op tegen Union. Hdm treft daarnaast nog Push, Kampong ontmoet SCHC.

Voor Push wordt het bijkans een onmogelijke opgave. De Bredase equipe moet vier punten goedmaken op nummer 5 SCHC. Dat betekent dat ze van Rotterdam of hdm moeten winnen en tegen de andere ploeg niet mogen verliezen.

Heren Poule B Topsportcentrum Rotterdam
11:00 Push – hdm
11:00 Rotterdam – SCHC
11:00 Union – Kampong
15:00 hdm – Union
15:00 Kampong – SCHC
15:00 Rotterdam – Push

Wat vind jij? Praat mee...