Round-up HK Indoor (D): Eerste deelnemers play-offs bekend

Den Bosch en MOP hebben zich zaterdag in het Topsportcentrum in Rotterdam geplaatst voor de play-offs van de Hoofdklasse Indoor. Voor Craeyenhout dreigt degradatie, al hebben de Kraaien over 2 weken nog de kans om hun 4 punten achterstand op nummer 5 Union weg te werken.

Lees hieronder de round-up met wedstrijdverslagen en interviews met onder meer Ageeth Boomgaardt (Laren), Saskia Koning (Voordaan) en Lisette Korink (Kampong). Heeft u aanvullingen op de doelpuntenmakers? Mail ze naar redactie@hockey.nl.

Bekijk hier de stand in poule A en poule B.

Uitslagen poule A

Den Bosch – Leonidas 7-0

Den Bosch plaatste zich door een 7-0 overwinning op Leonidas voor de play-offs op zaterdag 6 februari in het Topsportcentrum in Rotterdam.

Laren – Den Bosch 5-5

Op het veld is het een topper, in de zaal zijn de verhoudingen anders: Den Bosch gaat met 18 punten ongeslagen aan kop, Laren is op plaats 4 terug te vinden met 7 punten uit 6 wedstrijden. ‘Het gaat met ups en downs’, ziet Laren-coach Ageeth Boomgaardt. ‘We presteren heel wisselend. We spelen goede wedstrijden, maar bijvoorbeeld tegen Kampong vorige week begonnen we heel moeizaam en keken we binnen de kortste keren tegen een 3-0 achterstand aan.’

Tegen koploper Den Bosch vond Laren haar kracht. ‘Het was een spectaculaire wedstrijd, waarin veel gebeurde’, vatte Boomgaardt de wedstrijd mooi samen. Na 3 minuten was het Lieke Hulsen die Den Bosch op voorsprong zette. Maar even later bracht een mooie goal van Lisanne de Lange de ploegen weer op gelijke hoogte. Vervolgens was het wederom Lieke Hulsen, die na een fabelachtige actie de bal in de goal van Laren werkte, maar de treffer voor Den Bosch werd afgekeurd. Aan de andere kant was Sierou Frankema dicht bij een goal, maar haar inzet belandde in het zijnet. Maar daarna mocht Laren toch juichen. Uit de kluts werd de bal net over de lijn gedrukt door Fleur Kok: 2-1. Lieke Hulsen kwam voor Den Bosch nog tot scoren, Sierou Frankema tikte een goal voor Laren binnen. Voor rust trok captain Vera Vorstenbosch de stand gelijk: 3-3.

Net na rust scoorde Frederique Matla voor Den Bosch. Laren-keepster Manouk Visscher had even later pech en werkte een inzet van Sian Keil in eigen doel: 5-3. Laren kwam vervolgens in overtal na een groene kaart voor Lieke Hulsen, en profiteerde daar optimaal van. Lieke van Wijk scoorde eerst uit een strafcorner en vervolgens na een actie via de buitenkant. Met een stand van 5-5 werden het nog een spannende laatste 3 minuten. Vera Vorstenbosch kwam nog tot 2 keer toe in kansrijke positie, maar kreeg de bal niet de goal in. Laren snoepte Den Bosch de eerste punten af, maar heeft aan 1 punt weinig voor het klassement. ‘We spelen elke wedstrijd om te winnen’, relativeert Boomgaardt. ‘Ook zo meteen tegen Amsterdam.’

Amsterdam – Kampong 5-8

Het duel tussen nummer 2 Amsterdam en nummer 3 Kampong was belangrijk in de strijd om de play-offs. Lisette Korink speelde een hoofdrol voor haar ploeg Kampong: ze kwam maar liefst 5 keer tot scoren. ‘Ik zat er wel lekker in inderdaad. Maar ik krijg de ballen ook goed, waardoor ik ze kan maken’, zegt Korink bescheiden. Kampong gaat vol voor de play-offs, stelt ze. ‘Dit was een belangrijke wedstrijd. Vorige keer tegen Amsterdam hadden we het moeilijker had ik het idee. Nu liep het lekkerder.’ Volgens Korink zal Kampong vooral voor de tweede plaats moeten gaan. Den Bosch, nog altijd ongeslagen, is al bijna niet meer in te halen. ‘Den Bosch is nu de beste ploeg in de poule. Wij moeten zorgen dat we de play-offs halen. En dan kijken of we ze alsnog kunnen pakken.’

Beide ploegen kwamen in de wedstrijd razendsnel uit de startblokken: er vielen 3 doelpunten in de eerste 3 minuten. In het begin van de wedstrijd kreeg de geheel vrijstaande Charlotte Vega de bal en zette Amsterdam meteen op 1-0. Daarna maakte Lisette Korink de gelijkmaker, maar zette Leiah Brigitha haar ploeg Amsterdam na een mooie aanval over meerdere schijven weer op voorsprong. Daarna was het woord echter aan Kampong. Na geklungel in de defensie van Amsterdam kreeg Marijn Veen de bal voor haar stick en schoot ze van dichtbij raak: 2-2. En in de 2 minuten daarna maakte Lisette Korink haar 2e en haar 3e treffer, waardoor er opeens 2-4 op het scorebord stond. Voor rust scoorden beide ploegen nog 1 keer, via Gabrielle Mosch (Kampong) en Pien Molenaar (Amsterdam)

Net na rust scoorde Lisette Korink haar vierde van de wedstrijd en bracht de stand op 3-6 voor Kampong. Laura van Heugten bracht Amsterdam daarna terug in de wedstrijd. Door een goed uitgevoerde strafcorner van Claudia Veenendaal werd het echter al snel 4-7. Amsterdam kreeg kansen om terug in de wedstrijd te komen, maar Kampong-keepster Alexandra Heerbaart wist een aantal Amsterdamse treffers te voorkomen. Kampong stoomde vervolgens door: Lisette Korink nam de 4-8 voor haar rekening. In de laatste paar minuten bracht Amsterdam een extra speelster in. Dit slotoffensief resulteerde nog in 1 goal: Laura van Heugten bepaalde de eindstand op 5-8.

Craeyenhout – hdm 3-4

Hekkensluiter Craeyenhout moet vrezen voor degradatie na een 3-4 nederlaag tegen hdm. Als nummer 5 Union van SCHC had gewonnen – die wedstrijd werd tegelijkertijd in de andere zaal gespeeld – was Craeyenhout al zo goed als zeker gedegradeerd. Maar ook Union verloor.

Hdm was aanvankelijk veel sterker dan Craeyenhout. In de openingsfase was het dan ook wachten op de openingstreffer. Karlijn Zoutenbier raakte al vroeg in de wedstrijd de paal, maar het duurde tot de 12e minuut tot de 0-1 viel. Het was Laura Keibel die het doelpunt op haar naam schreef. Een paar minuten later scoorde ze weer, nadat ze vlak voor het doel de bal via de kluts over de lijn zag rollen.

Daarna knokte Craeyenhout zich vliegensvlug terug in de wedstrijd. Door 2 rake strafcorners van Sophia Veerman in 3 minuten stond het opeens 2-2. Lang bleef die stand niet op het scorebord staan, want Denise Admiraal maakte er namens hdm 2-3 van.

Craeyenhout speelde de hele 2e helft met verdediger Kim de Man als (voortreffelijke) vliegende keeper, maar het mocht niet baten. Een gelijkspel was op basis van de 2e helft verdiend geweest, maar Denise Admiraal sloeg namens hdm uit een razendsnelle counter genadeloos toe: 2-4. Liselotte Visee maakte er uiteindelijk nog 3-4 van, waarna Craeyenhout in de slotfase alles op alles zette, in de wetenschap dat directe concurrent Union misschien wel op voorsprong stond tegen SCHC. Dat zou zo goed als zeker directe degradatie betekenen. Craeyenhout scoorde echter niet meer, maar omdat Union ook verloor, mogen de Kraaien blijven hopen.

MOP – Voordaan 3-2

MOP is zeker van de play-offs na een 3-2 zege op achtervolger Voordaan. Donja Zwinkels van MOP was na afloop dolblij met het resultaat: ‘Te gek. Elk jaar hopen we weer op de play-offs. Sinds we in de Hoofdklasse spelen, hebben we er ieder jaar aan meegedaan. En ook dit jaar was het ons doel. Maar nu willen we doorpakken. We gaan voor een medaille, het liefst zo’n mooi mogelijk kleurtje. Mijn lievelingskleur is goud.’

Voordaan kreeg al in de 1e minuut een strafbal, maar de Groenekanners misten deze uitgelezen kans. Niet lang daarna kwam MOP op voorsprong dankzij een doelpunt van Colette de Beaumont uit een strafcorner. Daarna bleef MOP ten aanval trekken en creëerde het nog eens 2 strafcorners, maar die leverden allebei geen doelpunt op. Een mooie aanval over de rechterkant over meerdere schijven werd wel afgerond, met Floor Hoogers als eindstation. Voordaan deed in de 1e helft nog wel iets terug. Lisa Gerritsen benutte een strafbal: 2-1.

In de 2e helft deed Voordaan er alles aan om de gelijkmaker te forceren. De ploeg kreeg zelfs een paar opgelegde kansen, maar stuitte steeds op MOP-keepster Niki Bosman. Totdat Dido Prins de bal voor haar stick kreeg. Na een pass vanaf rechts werkte ze de bal schitterend in het doel, en zette ze Voordaan verdiend naast MOP: 2-2. Lang kon Voordaan echter niet van de gelijkmaker genieten, want nog geen minuut later benutte Colette de Beaumont aan de andere kant van het veld een strafbal. Een bloedstollende slotfase brak daarna aan. Na het laatste fluitsignaal kreeg Voordaan nog een allerlaatste kans door middel van een uitspeelscorner, maar die ging er niet.

Donja Zwinkels was dan ook opgelucht: ‘Het was heel erg spannend. We hebben het nét gered. Gelukkig hield onze keepster die strafbal in de 1e minuut tegen, dat scheelde al een hoop.’

Voordaan – Union 2-2

Het vorig seizoen gepromoveerde Voordaan stond voorafgaand aan het duel tegen laagvlieger Union op de 2e plaats, maar het moest uiteindelijk blij zijn met een gelijkspel: 2-2. Aanvoerder Saskia Koning (Voordaan) zei na afloop: ‘Het was een wedstrijd met 2 belangen. Aan de ene kant kunnen we nog steeds laatste worden, en datzelfde geldt voor Union. Aan de andere kant doen we nog volop mee om de play-offs. Maar ons doel is en blijft om in ieder geval niet laatste te worden, ook al staan we 2e. Alles ligt nog zo dicht bij elkaar. Het valt van tevoren niet te voorspellen wie er laatste wordt.’

Koning: ‘En dit is pas ons 1e seizoen in de Hoofdklasse. Ik vind het supermooi. Vorig seizoen zijn we in deze hal (het Topsportcentrum  in Rotterdam) gepromoveerd. Toen was het niet eens ons doel om te promoveren, maar het lukte wel. En nu doen we nog mee om de play-offs. We hebben ons dus ontwikkeld, we zijn een gevaarlijke ploeg geworden.’

Het was echter Union dat als een raket uit de startblokken kwam. Uit een strafcorner zette Nynke Kappelle haar ploeg op voorsprong. Daarna ging het op zoek naar de 0-2 en die viel ook. Nynke Kappelle scoorde wederom uit een strafcorner. Vervolgens probeerde Voordaan met man en macht de aansluitingstreffer te maken. Melissa Pieters scoorde ‘m uiteindelijk uit een strafcornervariant.

In de 2e helft hield Union het heft in handen. Het kreeg meerdere kansen om de voorsprong te vergroten. De nummer 5 van de poule werkte de bal echter 3 keer uit een strafcorner net naast. Voordaan werd aanvankelijk niet heel gevaarlijk, maar in de laatste 10 minuten kreeg het 3 strafcorners. Er moest uiteindelijk een strafbal aan te pas komen om de gelijkmaker op het scorebord te zetten: Lisa Gerritsen faalde niet. In de slotfase nam Union ietwat gas terug om een punt veilig te stellen. Voordaan begon toen flink te jagen, maar scoorde niet meer, waardoor het 2-2 bleef.

Bij een overwinning had Union het gat met hekkensluiter Craeyenhout kunnen vergroten naar 6 punten.