De verwachtingen waren vooraf al hooggespannen over de halve finales van de Jongens A. Oranje-Rood, Laren, Kampong en Nijmegen maakten alle verwachtingen waar. Toen na twee ware spektakelstukken de stofwolken waren opgetrokken, bleken Oranje-Rood en en Nijmegen de winnaars. Zij spelen zaterdag in Rotterdam de jongens A-finale, het jaarlijkse hoogtepunt van NK Zaal.
Nijmegen maakte in de eerste helft gehakt van Kampong. De Gelderse formatie stond na twintig minuten spelen op een riante 5-1 voorsprong. Ook aan het begin van de tweede helft was er voor Nijmegen nog niets aan de hand en werd Kampong met sterk defensie spel tot wanhoop gedreven. Na de 5-2 van Kampong keerde echter de wedstrijd: Kampong kreeg hoop en Nijmegen de bibbers. Dat resulteerde in een heerlijke strijd die tot een paar seconden voor tijd in 5-5 leek te eindigen.
Met nog vijf seconden op de klok profiteerde Stein Miedema van een onoplettendheid bij Kampong. Hij schoot vrij voor de doelman knap raak: 6-5 voor Nijmegen dat de overwinning uitzinnig van vreugde vierde. Kampong teleurgesteld achter latend.
Voor Nijmegen scoorden, behalve Miedema, Lars van Hellemondt, Job Holland, David Huussen, Floris de Pijper, Jim van de Venne. Bij Kampong werden de doelpunten gemaakt door Olivier Koevermans, Pelle Poelmann, Floris de Bie (2x) en Koen Visser.
Oranje-Rood had uiteindelijk shoot-outs nodig om Laren op de knieën te krijgen. Tijdens reguliere speeltijd was het de Larense formatie dat voortvarend uit de startblokken schoot. Binnen vier minuten kwam Laren op 2-0, maar twee minuten later trok Oranje-Rood de stand alweer gelijk. In de opvolgende twee minuten werd het publiek opnieuw getrakteerd op twee goals en zo kon het zijn dat binnen tien minuten tijd er een spectaculaire 3-3 op het scorebord stond.
Hierna nam Laren tot twee keer toe de leiding, maar een minuut voor tijd en bij een stand van 5-4 knalde Sheldon Schouten namens Oranje-Rood de gelijkmaker binnen. Het spektakelstuk werd uiteindelijk met shoot-outs beslist en daarin bleken de Brabanders de betere.
Voor Oranje-Rood scoorden naast Sheldon Schouten (2x) ook Bodie Berenos (2x) en Friso Halvorsen. Bij Laren werden de doelpunten gemaakt door Valentijn Charbon (2x), Chuck Caupain (2x) en Thomas Selles.
Uitslagen
Duel | Uitslag |
Oranje-Rood JA1-Kampong JA1 | 4-4 |
Laren JA1-Rotterdam JA1 | 1-1 |
Kampong JA1 (1)-Pinoké JA1 (4) | 4-2 |
Rotterdam JA1 (2)-Nijmegen JA1 (3) | 1-1 |
Pinoké JA1 (4)-Oranje-Rood JA1 (5) | 2-3 |
Nijmegen JA1 (3)-Laren JA1 (6) | 2-2 |
Halve finale | |
Kampong JA1 (1)-Nijmegen JA1 (3) | 5-6 |
Laren JA1 (6)-Oranje-Rood JA1 (5) | 5-5 (OR wint na shoot-outs) |
Oranje-Rood en Nijmegen spelen de finale op 3 februari in Rotterdam |
4 Reacties
peterrr
Ik heb de wedstrijd tussen Kampong en Nijmegen via Facebook bekeken. Het was inderdaad een prachtige wedstrijd om te zien. Het enige minpunt vond ik wel het vele commentaar van de spelers van Kampong bij de beslissingen van de scheidsrechters. Persoonlijk denk ik ook dat daardoor Nijmegen toch een ruime voorsprong heeft kunnen nemen. Want als je als speler met andere dingen bezig bent dan de wedstrijd lijdt het hockey hieronder. Accepteer de beslissing van de scheidsrechter, concentreer je op je eigen spel en neem sportieve revanche voor de, in jouw ogen, verkeerde arbitrale beslissing. Naar mijn mening zou het goed zijn als de KNHB zou besluiten dat er niet meer gereclameerd mag worden. Er zou alleen eventueel overleg met de collega gevraagd mogen worden. Er zouden dan minder verhitte discussies op het veld plaatsvinden die dan ook niet overslaan op coaches en publiek. Als de spelers het accepteren moeten de coaches en het publiek ook wel.
marijeknuvers
Live in de zaal vond ik dat de scheidsrechters het prima in de hand hadden. Eens dat de Kampong jongens zich veel drukker maakten dan goed voor hen was. Maar dat ze daarin nog niet volwassen genoeg zijn, dupeert slechts henzelf. Een van de redenen waarom Nijmegen inderdaad beter was. Volgens mij geen reden om de regels aan te passen. Wat mij betreft de regels pas aanpassen als slecht gedrag het voordeel uitpakt, anders gewoon laten gebeuren. All in the game.
plager
Reclameren volledig uit het spel laten is eerder iets voor een ‘totalitaire’ sport en doet geen recht aan onze Nederlandse anti-autoritaire opvoeding en houding. Juist het toestaan van het benaderen van de scheidsrechter door bijvoorbeeld slechts de aanvoerder vergroot het acceptatievermogen van de spelers. Alleen al het idee hebben dat een verkeerde beslissing teruggedraaid kan worden door overleg met de andere scheidsrechter en aanvoerders zal ervoor zorgen dat er minder gereclameerd wordt. Zowel spelers én scheidsrechters dienen te beseffen dat zij niet onfeilbaar zijn en dat de mooiste overwinning een eerlijke overwinning is. Dat is toch ook het hele idee achter de video scheidsrechter? Hoe beter de scheidsrechterlijke beslissingen des te minder gezeur. En als er dan toch gezeurd wordt flinke straffen uitdelen.
peterrr
Beste plager. Er mag in onze maatschappij wellicht sprake zijn van een anti-autoritaire opvoeding en houding, maar waar is het respect gebleven. Respect voor de leidsmannen is iets waar de KNHB al vaker voor gevraagd heeft. Niemand is foutloos en als je niet kunt terugvallen op videobeelden zul je hun beslissingen moeten accepteren en concentreren op het spel. Het vele commentaar maakt een arbiter zeker niet beter. Eerder onzekerder. Misschien is dat ook de oorzaak dat scheidsrechters in opleiding stoppen. Of meer fouten gaan maken? Is dat wellicht ook de oorzaak dat het aantal Nederlandse scheidsrechters voor Internationale toernooien afneemt? Omdat de kwaliteit afneemt doordat ze minder zeker zijn?