Reconstructie van de pijnlijke degradatie van Kampong

Op het veld steelt Kampong, de onverslaanbare koploper van de Tulp Hoofdklasse Heren, met sexy hockey de harten van de hockeyfans. In de zaal kende de ploeg van coach Tim Oudenaller een pijnlijke aftocht naar de Topklasse, afgelopen zondag. Hoe kon dat gebeuren?

Verdediger Sander de Wijn, 161-voudig international van het Nederlands elftal en drievoudig olympiër (2012, 2016, 2021), beende teleurgesteld richting de kleedkamer. Teamgenoot Bram van Battum staarde ontgoocheld voor zich uit, eenzaam zittend op het stoeltje naast de bank. Terwijl de hockeyers van Laren juichten zoals de meesten van hen waarschijnlijk nog nooit in hun leven hebben gejuicht, dropen de spelers van Kampong één voor één af. ‘We hebben dit puur en alleen aan onszelf te wijten’, concludeerde coach Oudenaller.

Elk seizoen is het de vraag hoe de topteams op het veld presteren in de zaal. Bij Amsterdam, met tien landstitels recordkampioen, is het bijvoorbeeld veteraan Teun Rohof wiens hart sneller gaat kloppen van zaalhockey. Hij is degene die daar de kar trekt, op jacht naar de elfde landstitel. Bloemendaal, vorig seizoen gedegradeerd naar de Topklasse, vaart weer een heel andere koers. De Mussen vaardigen in de zaal doorgaans een vriendenteam af. Kampong, voor de winterstop de onbetwiste nummer één op het veld, miste in de zaal met WK-gangers als Terrance Pieters, Lars Balk, Jip Janssen, Derck de Vilder en Jonas de Geus zo’n beetje de halve selectie. Zaalinternationals heeft Kampong nauwelijks. Bram van Battum is de enige.

‘Wij vinden het heel zuur dat we zijn gedegradeerd. Wij moeten naar onszelf kijken, want we hebben de afgelopen weken te weinig vlieguren in de zaal gemaakt’, vertelde Oudenaller. ‘Wil je succesvol zijn in de zaal, dan moet je er volle bak staan. Doe je dat een stuk minder, dan bestaat de kans dat je onderin meedraait. En dan kun je zomaar tegen degradatie aanlopen. Ons vizier gaat nu weer volledig op de tweede helft van het veldseizoen en het behalen van de play-offs.’

Bram van Battum verwerkt de teleurstelling van de degradatie. Foto: Koen Suyk

De gemiste strafcorner tegen Almere, de zware nacompetitiepoule en de schorsing van Silas Lageman

Iets meer dan een week geleden was het vooruitzicht nog een stuk positiever. Op de laatste speeldag van de competitie lagen alle scenario’s nog op tafel. Met een beetje geluk kon Kampong zelfs de play-offs van het NK Zaal nog halen. Maar nadat de eerste wedstrijd van de dag werd verloren, van Den Bosch, zakte Kampong alsnog weg in het moeras. De druk kwam volledig te liggen op de laatste competitiewedstrijd, tegen koploper Almere. Onverwacht kwam Kampong daarin nog wel met 3-1 voor, maar vervolgens werd die voorsprong verspeeld. Een late strafcorner voor Kampong had de stand in de poule nog op z’n kop kunnen gooien, maar die werd gemist. Daardoor was de club uit Utrecht veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie.

Als klap op de vuurpijl kwam Kampong terecht in de zwaarste van de twee nacompetitiepoules. Waar de andere groep met Gooische en Nijmegen twee minder sterke teams kende, was Kampong ingedeeld in een poule met Oranje-Rood en Laren. Oranje-Rood trad niet alleen met veldinternational Joep de Mol aan, maar ook met goede spelers als Jamie van Aart, Sheldon Schouten en Gijs van Merriënboer, gevaarlijk vanwege zijn strafcorner. Laren had op papier ook een sterke selectie, met Kenny Bain als grote aanjager van het stel.

Kampong miste zondag de eerste twee groepsduels een belangrijke speler. Silas Lageman, in 2021 aanvoerder van Jong Oranje tijdens het WK-21 in India, liep in de laatste competitiewedstrijd, tegen Almere, tegen zijn vierde gele kaart van het zaalseizoen aan. Daardoor werd hij voor twee wedstrijden geschorst. Pas in het derde en laatste duel van de nacompetitiepoule mocht hij in actie komen.

Laren viert feest na het veiligstellen van de promotie, na de 2-1 winst op Kampong. Foto: Koen Suyk

Anderhalve minuut voor het tijd werd het lot bezegeld

Zonder Lageman begon Kampong de nacompetitie tegen Oranje-Rood met een valse start (4-3 verlies). Vervolgens scoorde het wel zes keer tegen De Reigers (6-2 winst), waardoor het de laatste wedstrijd tegen Laren niet per se hoefde te winnen om zich te handhaven, maar een gelijkspel ook voldoende was, op basis van het doelsaldo.

Anderhalve minuut voor tijd, bij een stand van 1-1, stond Kampong met één been in de Hoofdklasse. Maar toen brak het sleutelmoment van de wedstrijd aan. Op de rechterflank was het Kenny Bain die een voorzet gaf, die werd binnengetipt door Xavier van de Kasteele. Even later klonk de zoemer. Kampong, de trotse koploper op het veld, was plotseling gedegradeerd.

‘We kregen genoeg kansen om te scoren, maar daarvan hebben we er onvoldoende benut. Het hele seizoen was dat eigenlijk het geval’, concludeerde coach Oudenaller. ‘Ook dat hangt weer samen met de arbeid die je wel of niet verricht. Wij hebben dit seizoen simpelweg onvoldoende trainingsuren gemaakt.’


Wat vind jij? Praat mee...