Regelwijziging: Vliegende keeper verdwijnt in de zaal, geen vier kwarten

Net als op het veld verdwijnt ook komend zaalseizoen de vliegende keeper. Een team speelt met vijf spelers en een volledig uitgeruste keeper of met zes spelers. Als er gekozen wordt om te spelen met zes veldspelers, dan is er niemand die de rechten heeft van de keeper.

Er is dan niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen. Ook staat er niemand in het doel bij het verdedigen van de strafcorner. Alle zes spelers staan dan aan de andere zijde van het doel ten opzichte van waar de bal wordt aangegeven. Het verdwijnen van de vliegende keeper komend zaalseizoen, is niet de enige regelwijziging. Er zijn nog meer nieuwe regels die we herkennen van het veld.

Verschillende wijzigingen strafcorner

Zo worden net als bij het veldhockey de regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 3 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

Maar dat is niet de enige spelregelwijziging omtrent de strafcorner. Spelers van het verdedigende team bij een strafcorner die niet achter de achterlijn plaatsnemen, moeten voortaan achter kop cirkel aan de andere zijde van het veld zich opstellen (afgelopen zaalseizoen was het zo dat spelers zich achter de middenlijn mochten opstellen).

Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de kop cirkel aan de andere zijde van het veld op te stellen.

Drie meter afstand, ook in de cirkel

Bij een aanvallende vrije slag binnen 3 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 3 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 3 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 3 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.

Archiefbeeld van de halve finale van het NK van vorig seizoen, tussen Oranje-Rood en SCHC. Foto: Koen Suyk

Komend seizoen géén vier kwarten in de zaal

Sinds een aantal jaren worden bij internationale veldhockeycompetities wedstrijden gespeeld in vier kwarten. De FIH heeft met ingang van 1 oktober 2019 ook ingevoerd dat zaalwedstrijden worden gespeeld in vier kwarten van tien minuten met tijdstops voor de strafcorner.

Normaal volgt de KNHB, als lid van de FIH, alle spelregelwijzigingen van de FIH op. De KNHB kiest er echter met betrekking tot deze specifieke wijziging voor deze op dit moment niet door te voeren in haar zaalcompetities. Dit in tegenstelling tot de wel opgevolgde wijziging ten aanzien van de vier kwarten in het veldhockey. De KNHB heeft een duidelijke reden om in de zaal wel af te wijken van de FIH. Op het moment van bekendmaken van deze spelregelwijziging waren namelijk alle teams voor het nieuwe seizoen al ingeschreven én de benodigde hallen reeds ingehuurd. Om deze regelwijziging te kunnen doorvoeren, zijn substantieel meer uren nodig terwijl het op dit moment vaak al niet lukt om voor de huidige competities voldoende uren in de hallen te huren. Sommige districten spelen daardoor zelfs maar 1 x 35 of 1 x 30 minuten. Praktisch vindt de KNHB invoering van deze wijziging in de zaal voor dit seizoen daarom niet haalbaar.


10 Reacties

  1. conegut

    Twee opvallende zaken ; FIH gaat met 4 kwarten in de zaal werken. 4x tien minuten. Totaal onnodig. De 3 meter afstand als de bal op de rand van de cirkel wordt genomen, als verdediger sta je dan met je gehele team ongeveer al op de achterlijn.

    1. pimhdm

      Mee eens, 10 minuten is enorm kort ik hoop dat de timeouts verdwijnen. Anders ligt het spel steeds stil. Wat 3 meter betreft dat wil ik nog weleens zien, maar het feit is dat als je 3 meter afstand moet houden kan de speler waarschijnlijk heel snel de cirkel inkomen en dan op goal schiet3n voordat de verdediging maatregelen kan nemen

  2. rdownunder

    Regels wijzigen prima zeker als ze het spel ten goede komen. Zijn er nu een paar ....?

  3. gaston-orozco

    Het is vreemd, vooral omdat er time-outs in de zaal zijn. Wat de andere wijzigingen betreft, is het beter om eerder dan later aan te passen, omdat de oranje volgens de fih regels speelt.

  4. Folmer

    @g-hockeyfan: In de FIH regels is de time-out vervallen, maar wordt de tijd wel stil gezet bij een strafcorner. En op zich logisch dat de aangever weg moet als een aanvaller te vroeg inloopt, is ook zo op het veld, maar dit is niet volgens de FIH regels. Daar moet de overtreder naar de andere kant van het veld, niet de aangever. En dat terwijl de KNHB altijd maar roept dat ze de FIH moeten volgen...

    1. rolinverburgt

      Verwachting is dat dit per 1 januari door FIH wordt doorgevoerd. KNHB heeft het alvast geïntroduceerd, net zoals ze vorig seizoen hebben gedaan met de maskerregel.

  5. WendyWitkamp

    Bij strafcorner tegen niemand meer in de goal. Bij een strafbal?

    1. AvA

      Dit is echt jammer. Bij strafbal mag je wisselen dus dan zal he de keeper er weer in kunnen zetten?

  6. mariusmeijers

    Lees dat in de zaal nu ook de "slag"wordt geintroduceerd. Is dit wel juist Sportieve groet Marius Meijers

  7. caroline-van-de-leur

    FIH : 4 kwarten van 10 minuten maar geen timeouts meer. Veel beter, vind ik. Eeuwig gezeur over niet (op tijd) toegekende timeouts voorbij. En je kan ze ook niet meer "strategisch" aanvragen om de tegenstander een hak te zetten. Op deze manier is het voor iedereen gelijk.


Wat vind jij? Praat mee...