Stoelriemen vast: de laatste dag van de HK zaal komt eraan

Trainers die na het eindsignaal vliegensvlug de andere uitslagen checken op hun telefoon. Spelers die na de wedstrijd ongeduldig en in blinde paniek door de sporthal rennen. Komende zaterdag is het weer tijd voor een van de hectische en tegelijkertijd mooiste dagen van het zaalhockeyseizoen. De ontknoping van de Hoofdklasse Zaal.

Voor iedereen wiens hart sneller gaat kloppen van zaalhockey: kom zaterdag kijken. Geniet niet alleen van de weergaloze goals of de spectaculaire acties, maar net zo goed van de spanning bij de teams met het mes op de keel, van de verwarring, de onwetendheid wie er nou door is en wie niet. Kortom: van het dunne lijntje tussen vreugde en verdriet. In een aantal poules is het verschil zo klein dat allerlei scenario’s nog open liggen. Eén doelpunt kan het verschil maken tussen deelnemen aan het prestigieuze NK Zaal, of veroordeeld zijn tot spelen van play-outs.

Omcirkel op het speelschema bij de mannen alvast de wedstrijden van poule A. Venlo is weliswaar al gedegradeerd, maar voor de rest is alles nog mogelijk. Oranje-Rood staat vijfde en kan nog degraderen via de play-outs, maar met een beetje geluk ook de play-offs nog halen en dus landskampioen worden. Het verschil met koploper Rotterdam is vijf punten. De top vijf staat angstaanjagend dichtbij elkaar.

Marieke Dijkstra zoekt na het eindsignaal meteen in de Standenmotor de andere uitslagen op. Foto: OrangePictures/Andre de Heus

Topsportcentrum in Rotterdam

Per poule worden alle drie de wedstrijden tegelijkertijd gespeeld. Dat levert na het eindsignaal soms schitterende emotionele taferelen op. Wat zijn de andere uitslagen in de poule? Wie heeft zich voor het NK geplaatst? Wie is gedegradeerd en wie moet play-outs spelen? Op al deze vragen willen de spelers na hun wedstrijd het liefst zo snel mogelijk het antwoord weten.

De laatste speeldag vindt plaats in het Topsportcentrum in Rotterdam. Het Topsportcentrum is een reusachtig gebouw. Een doolhof, waarin je zomaar kunt verdwalen. Topsporthal 1 bevindt zich op de begane grond, Topsporthal 2 op de tweede verdieping, Breedtesporthal 1 op de eerste verdieping en Breedtesporthal 2 op de vijfde verdieping. Je moet het, in alle hectiek, maar net weten. En dan heb je ook nog oost- en westvleugels. Teams rennen door de gangen, of checken de Standenmotor, om de andere uitslagen te zien.

De entree van het Topsportcentrum in Rotterdam. Foto: OrangePictures/Andre de Heus

Doelpunten voor, doelpunten tegen

Macey de Ruiter en Fleur Kok van Laren stormden ooit meteen na hun wedstrijd op de tweede verdieping de trappen af en sprintten door het Sportcafé op de begane grond naar Topsporthal 1. Daar zagen ze op het nippertje de laatste tien seconden van de wedstrijd van hun concurrenten, de ontknoping van hun poule. Compleet buiten adem vielen ze elkaar na het eindsignaal juichend in de armen. Ze waren niet gedegradeerd.

Vorig jaar hadden de vrouwen van Hurley en Kampong aan het eind van de laatste speeldag evenveel punten. Om de verwarring nog groter te maken, hadden ze ook precies hetzelfde doelsaldo. Wie was er nu tweede geworden en had zich geplaatst voor het NK? Op zoek naar het verlossende antwoord haastte Kampong-coach Santi Freixa zich met grote passen door de trappenhuizen. Eenmaal aangekomen bij de organisatie kreeg hij positief nieuws. Kampong bleek meer doelpunten te hebben gemaakt dan Hurley en mocht naar het NK.

Als bewijs voor zijn speelsters dat ze echt tweede zijn geworden maakt Kampong-coach Santi Freixa een foto van de officiële eindstand op de computer van KNHB-medewerkers. Foto: hockey.nl.

Zeventien teams kunnen het NK nog halen

Zaterdag liggen ook weer allerlei scenario’s op de loer. Van de acht playoff-tickets, vier playout-plekken en vier rechtstreekse degradanten zijn er pas drie beslissingen gevallen. De mannen van Amsterdam en de vrouwen van Laren zijn al verzekerd van de play-offs, de mannen van Venlo zijn gedegradeerd. Prachtig detail: er zijn zeventien teams die het NK nog kunnen halen en vijftien teams die nog kunnen degraderen, al dan niet rechtstreeks of via de play-outs.

Aan de andere kant: zaterdag kan alles in een vloek en een zucht ook zomaar beslist zijn. Verliezen de mannen van Laren hun eerste wedstrijd van koploper Amsterdam, iets dat natuurlijk best mogelijk is, dan degraderen ze. Winnen de mannen van Rotterdam van hdm, dan plaatsen ze zich voor het NK. Maar met een beetje geluk wordt het zaterdag weer een knotsgekke dag, vol met een prachtige wedstrijden en verrassende wendingen.


2 Reacties

  1. llinde

    Ja, veel is nog niet beslist maar in poule B kun je de spanning ook terugbrengen tot de vraag wie gaat er naar de halve finale Den Bosch of Kampong. Laren degradeerd, Almere speelt playouts en HIC speelt volgende seizoen weer hoofdklasse zaalhockey. ( Knap gedaan trouwens ) Rotterdam speelt de halve finale. Pinoke ook of ze moeten verliezen van Venlo. Bij de heren is Amsterdam de favoriet. Mooie ( mogelijke ) finale Amsterdam - Rotterdam. Dames Amsterdam spelen zich altijd veilig dus ook deze keer weer. Zou wel heel spannend zijn als ze in de laatste wedstrijd tegen Laren nog een punt nodig hebben. Laren is de favoriet voor de titel bij de dames. Finale is niet te voorspellen.

  2. edwin

    A


Wat vind jij? Praat mee...