Tilburg boekt eerste overwinning na hectische slotfase

Tilburg wist dit seizoen nog niet te winnen, maar daar brachten de Brabanders in het duel met Almere verandering in. Even leek het weer mis te gaan, maar in de slotseconde pushte aanvoerder Jip Krens Tilburg naar de overwinning: 4-3.

De blauwwitte rook was net van het veld getrokken toen Tilburg al tegen een achterstand aankeek. Valentijn Charbon stoomde via de rechterkant op en werkte de bal in de lange hoek. Even leek Almere de goede lijn van vrijdagavond door te zetten. De ploeg won toen knap van Oranje-Rood.

Maar dat liet Tilburg niet gebeuren. De thuisploeg stond op. De ploeg combineerde sterk over de rechterflank en werd meerdere keren gevaarlijk. De derde kans liet Bas Scheer niet aan zich voorbij gaan. Hij liep de zoveelste actie over rechts binnen: 1-1.

Voorsprong voor Tilburg

In het tweede kwart kwam de thuisploeg terecht op voorsprong. Almere gaf niet thuis en Tilburg kreeg kans na kans. Aanvaller Joep de Natris vond met een snoeiharde backhand Tom Beddows, die binnen mocht tikken: 2-1. Tilburg had voldoende kansen om het tweede kwart de voorsprong uit te breiden. Een inzet van De Natris werd knap gekeerd door goalie Youri Beck en Lucas van Bergeijk trof geen doel bij de eerste paal.

Hoewel Tilburg meteen met tien stond na rust, creëerde het opnieuw kans na kans. Almere kon niet profiteren van de overtalsituatie. Het draaide niet bij de ploeg van Pasha Gademan. Terrance Pieters en Jonas de Geus konden elkaar niet vinden en de irritaties liepen op. In de slotseconden van het derde kwart kreeg Charbon plots de kans op de gelijkmaker, maar keeper Camille van Emstede stond in de weg. Terrance Pieters versierde nog een strafcorner voor de bezoekers, maar Stijn Jolie pushte over.

Hectische slotfase

Alles of niets voor de mannen van Almere in het laatste kwart. Het vizier van Jolie stond niet op scherp, maar dat van De Geus wel. Hij tipte de goed uitgevoerde strafcornervariant binnen: 3-2. De bezoekers bleven aanzetten en Tilburg kwam niet onder de druk uit. Het gaf in de uiterste slotfase drie achtereenvolgende strafcorners weg. Je kon er op wachten en in de laatste minuut was het dan ook raak voor de ploeg van Gademan. Robin Herweijer flatste de gelijkmaker binnen.

Toen Tilburg dacht: ‘Daar gaan we weer’, combineerde het nog een keer richting de cirkel van Beck. Het haalde in de slotseconde het maximaal haalbare: een strafcorner toen het eindsignaal al geklonken had. Furlong legde aan, maar zijn inzet werd van de doellijn gehaald. Bijna was het raak, maar een stickslag zorgde voor een strafbal. Heel Tilburg stond op zijn kop. Aanvoerder Jip Krens bleef rustig: hij pushte koelbloedig het winnende doelpunt binnen. Meteen dook de aanvoerder richting de hoekvlag, al zwaaiend met zijn shirt in de lucht. De eerste overwinning voor Tilburg was een feit.

Aanvoerder Jip Krens pusht de strafbal binnen. Foto: Orange Pictures / Rene Nijhuis