Oltmans verlengt en Van Gent stopt bij Indiase hockeybond

Roelant Oltmans heeft zijn contract als bondscoach van India met vier jaar verlengd tot en met de Olympische Spelen van Tokio 2020. Afgelopen week zette de 62-jarige bondscoach zijn handtekening onder de nieuwe verbintenis. 

Oltmans werkt al sinds 2012 voor de Indiase Hockeybond. Eerst als prestatiemanager en technisch directeur en sinds de zomer van 2015, na het aftreden van Paul van As, als bondscoach van de mannenploeg. Zijn contract liep aan het einde van deze maand af.

Op jacht naar grote prijzen

‘De klus is nog niet af. We hebben heel veel vooruitgang geboekt de afgelopen periode. De Olympische Spelen waren teleurstellend voor ons, maar we hebben zeker een aantal hele goede prestaties neergezet. Daaraan zie je duidelijk dat er nog heel veel rek zit in deze groep. Ik ben hiernaartoe gekomen om echt grote prijzen te winnen en daarom heb ik  besloten nog vier jaar langer te blijven. Wel in een andere rol, puur als bondscoach en niet meer als technisch directeur.’, licht een gedreven Oltmans toe.

Sinds het aantreden van Oltmans in 2012 steeg India van de dertiende plaats op de wereldranglijst naar de zesde. Afgelopen zomer werd het Aziatische land tweede tijdens de Champions Trophy in Londen en in de finale van de HWL 2015 in Raipur pakten de Indiërs brons. Op de Olympische Spelen strandde Oltmans met zijn mannen in de kwartfinales tegen België.

Moeilijk te combineren

Ook Roger van Gent, sinds november 2015 de Strategy Coach van India, kreeg van de Indiase bond afgelopen week een nieuw vierjarig contract tot en met de Spelen van Tokio voorgeschoteld. Maar Van Gent bedankte: ‘Na 13 maanden ga ik ermee stoppen. Ik heb hele mooie dingen meegemaakt, maar het is voor mij te ver en te lang. Het is toch te moeilijk om het te combineren met mijn leven in Nederland. Dus ik neem afscheid, maar met pijn in hart.’

Onvergetelijk

Iets meer dan een jaar zat Van Gent periodes van zes weken achtereen in India, gevolg door een week in Nederland. Hij leerde het land en de cultuur goed kennen, maakte veel vrienden, genoot van de topsportcultuur en spreekt van een periode in zijn leven die hij nooit meer zal vergeten. ‘Ik raad iedereen aan om een keer op zo’n manier in een andere cultuur te gaan kijken. Het maakt je als mens ook een stuk rijper en een stuk mooier.’

Bekijk hierboven het volledige interview met Roger van Gent

Samen WK U21

Oltmans en Van Gent zijn deze dagen in Lucknow tijdens het WK U21 voor Heren nog samen actief als manager en analist van Jong India. Het gastland wist zich vanavond door een knappe 5 – 3 zege te plaatsen voor de kwartfinales. Oltmans is tot dusver tevreden maar wijst direct naar de verbeterpunten. ‘Als je 5-1 voorstaat met nog een paar minuten te gaan is het spijtig dat het nog 5-3 wordt en we pakken nog onnodige kaarten. Maar als je kijkt naar de passie waarmee

Voor Van Gent betekent het WK U21 zijn laatste klus voor de Indiase hockeybond voordat hij in Nederland zijn carrière in het tophockey wil gaan vervolgen. ‘Ja, natuurlijk zou het mooi zijn om met goud afscheid te nemen. Het zou ook passen in de lijn die we hebben ingezet de afgelopen tijd. We gaan er gewoon voor’, besluit een gepassioneerde Van Gent.

Lees ook

Bekijk ook