1938: Driewerf hoera voor het nieuwe stadion
In de serie ‘Wagener Stadion Toen & Nu’ duiken we in de rijke historie van het Amsterdamse hockeystadion, dat momenteel wordt verbouwd in aanloop naar het EK 2017. In 1938 verrees het Wagener Stadion in het Amsterdamse Bos. Het 1e hockeystadion van Nederland en misschien wel het bekendste en meest traditierijke hockeystadion ter wereld, vernoemd naar Joop Wagener.
In 1938 zag het ‘Amsterdamse Bos’ er onherkenbaar uit in vergelijking met nu. Onderstaand filmpje toont weilanden met grazende koeien op de plek waar het stadion gebouwd werd, en het Wagener wanneer het bijna af is:
De opening zag er, volgens 1 van de aanwezigen destijds, ongeveer zo uit:
‘Het is september 1938. Een driewerf hoera rolt over het nog kale complex. Vanaf de tribune kan je in de verte Schiphol zien liggen. Zo nu en dan is het vriendelijke gebrom van een landende of opstijgende vliegmachine te horen. Voorzitter Joop Wagener jr. houdt een gloedvolle toespraak, de vlag van de Amsterdamse Hockey en Bandy Club wordt gehesen. Het nieuwe hockeycomplex is geopend.’
Het stadion werd (in 1947 pas) vernoemd naar Joop Wagener, die in 1938 voorzitter was van de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club. Hij was een bekende naam in de hockeywereld en betekende veel in de toen nog relatief onbekende hockeysport. In 1904 trad hij toe tot het bestuur van AH&BC.
‘Gouden oom Joop Wagener’
Hij zorgde als voorzitter voor de verhuizing van de club naar het Amsterdamse Bos en begeleidde de financiering en bouw van het stadion. Zelf speelde hij in zijn jonge jaren al wat onofficiële wedstrijden voor het Nederlands team. In het Wagener Stadion zou echter een andere ‘Wagener’ schitteren: Hans Wagener, het neefje van Joop. Hij kwam uit voor Amsterdam, en was ook captain en speler van het Nederlands elftal tot 1960.
Ook oud-international Truid Terwindt speelde in die tijd in het Wagener Stadion, en zegt in het lustrumboek ‘Amsterdam 100 jaar’ over Wagener: ‘Ik bewaar heel goede herinneringen aan de gouden oom Joop Wagener. Altijd was hij aanwezig en altijd stimuleerde hij iedereen. Hij had een brede visie en een groot organisatietalent dat onder andere leidde tot de aanleg van ons hockeycomplex in het Amsterdamse Bos. Het is goed dat de tegenwoordige hockeygeneratie weet dat ons Wagener Stadion de naam draagt van de man die Amsterdam tot grote bloei heeft gebracht.’
Hét hockeystadion
Het Wagener Stadion was het 1e grote hockeystadion van Nederland, en groeide daardoor uit tot het nationale hockeystadion. De 1e interlands werden er vrijwel direct na de opening gespeeld, in oktober 1938. Na de oorlogsjaren vormde het Wagener het strijdtoneel van vele hockeywedstrijden en internationale toernooien zoals EK’s en WK’s. Sinds 1980 is het stadion eigendom van de KNHB en is hockeyclub Amsterdam buiten de nationale teams om de vaste bespeler van het stadionveld.
Historie
Het stadion wordt nu grondig verbouwd en eind mei heropend, nog voor het EK in 2017. In aanloop naar dat moment lichten we in de serie ‘Wagener Stadion Toen & Nu’ de hoogtepunten uit de historie van ‘het Wagener’ uit.
Lees ook
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.