De mooiste verhalen over het Wagener Stadion

December is natuurlijk de maand bij uitstek waarin teruggeblikt mag worden op het afgelopen jaar. Bij hockey.nl is dat niet anders. Vandaag blikken we terug op de serie ‘Wagener Stadion Toen & Nu’ waarin we in de rijke historie van het Amsterdamse hockeystadion duiken, dat momenteel wordt verbouwd in aanloop naar het EK 2017. Tot nu toe verschenen in deze serie zes hockeygeschiedenisverhalen. 

  • 1938: Driewerf hoera voor het nieuwe stadion
    In 1938 verrees het Wagener Stadion in het Amsterdamse Bos. Het 1e hockeystadion van Nederland en misschien wel het bekendste en meest traditierijke hockeystadion ter wereld, vernoemd naar Joop Wagener.
  • Oefeninterlands in 1960
    In 1960 namen onder grote belangstelling van het publiek de Oranje Heren het op tegen Wales, Groot-Brittannië en West-Duitsland. De oefenwedstrijden vormden de voorbereiding voor de Olympische Spelen in Rome. Een beeld van hoe het er destijds aan toe ging.
  • 1973: Oranje voor het eerst wereldkampioen in bomvol Wagener
    De Oranje Heren zijn voor de állereerste keer wereldkampioen. Goud, toen in de finale India, hét hockeyland in die tijd, na strafballen werd verslagen. Het wereldkampioenschap van 1973 vormt één van de hoogtepunten uit de geschiedenis van het Wagener.
  • 1983: Nederland ‘met mazzel’ voor het eerst Europees kampioen
    We zijn inmiddels beland in 1983: de Oranje Heren zijn 10 jaar geleden voor de állereerste keer wereldkampioen geworden, maar een Europees kampioenschap ontbreekt nog altijd. Na de nodige mazzel in de halve finale, werd uiteindelijk in de finale na strafballen afgerekend met de Sovjet-Unie.
  • WK 1986: HGC-spits Lisanne Lejeune spil in Oranje verdediging
    Na een weifelend begin, wonnen de Oranje Dames goud op het WK van 1986. Lisanne Lejeune werd gekroond tot talent van het toernooi en was met haar verwoestende strafcornerschot topscorer bij Oranje (8 goals).Bij HGC stond ze destijds in de spits, maar bondscoach Gijs van Heumen had op haar eerste WK andere plannen met de toen 23-jarige Lejeune: ze werd laatste vrouw. Lejeune, die sinds 2014 lijdt aan beenmergkanker, kijkt terug op de gloriedagen van 1986.
  • De hockeyende Wageners in het Wagener
    Elvire Wagener, achternichtje van de naamgever van het stadion Joop Wagener, sloeg in oktober de eerste paal voor de opbouw van het nieuwe stadion. Hoe was het voor haar om vroeger als Wagener bij Amsterdam te hockeyen? En wie was eigenlijk de laatste hockeyende Wagener in het Wagener?

Wat vind jij? Praat mee...