Kerstrapport Hoofdklasse Heren: SCHC dé verrassing

De eerste competitiehelft van de Hoofdklasse zit er al een paar weken op. Een uitstekend moment om de tussenbalans op te maken. Wie heeft een prima kerstrapport en wie gaat de winterstop in met een hoop huiswerk? Vandaag: de drie toppers en de drie tegenvallers van de Hoofdklasse Heren.

TOPPERS

Topper 1: SCHC

Als uitstekend presterende promovendus is SCHC de verrassing van dit seizoen. De ploeg uit Bilthoven won bijna alle confrontaties met de andere ploegen die tegen degradatie strijden. SCHC boekte knappe overwinningen op Almere (3-2), hdm (4-3), Pinoké (1-0) en opnieuw Almere (3-2).

Van de concurrenten in de onderste regionen van de Hoofdklasse was alleen Tilburg met 4-1 te sterk voor Stichtsche, dat desondanks op een verdiende achtste plaats aan de winterstop begon.

SCHC heeft zich vooral ontwikkeld tot een hecht team dat vecht voor elke meter. Coach Michiel van der Struijk staat voor het tweede opeenvolgende jaar aan het roer en heeft de juiste snaar geraakt bij de groep die sinds de promotie in de kern niet is veranderd.

Foto: Koen Suyk

Topper 2: Stijn Jolie

Almere valt ons dit seizoen een tikkeltje tegen. Door het aanblijven van de talentvolle Jonas de Geus en Terrance Pieters hadden wij verwacht dat het iets soepeler zou lopen dan het geval is. Met slechts zeven punten uit de eerste dertien wedstrijden en een teleurstellende elfde plek op de ranglijst stevent de ploeg af op het spelen van play-outs. Maar aan één man heeft dat zeker niet gelegen:  Stijn Jolie.

Het grootste wapen van de van Hurley overgekomen specialist is natuurlijk zijn strafcorner. Dit seizoen staat de teller al op twaalf. Niemand scoorde in de eerste competitiehelft zo vaak uit een strafcorner als Jolie; hij maakte zelfs één doelpunt meer uit een strafcorner dan international Mink van der Weerden, die bij topclub Oranje-Rood ongetwijfeld vaker mag aanleggen. Chapeau!

Foto: Frank Uijlenbroek

Topper 3: Mirco Pruyser en Florian Fuchs

Zeggen jullie het maar. Wie is er dit seizoen beter? Superspits Mirco Pruyser van Amsterdam (topscorer van de Hoofdklasse met zestien goals) of de Duitse tovenaar Florian Fuchs (dertien goals) van Bloemendaal? Hoe lang we er ook over nadenken, we kunnen niet kiezen.

Pruyser wordt elk jaar beter. Vaak maakt de goaltjesdief zijn doelpunten dichtbij de strafbalstip, maar tegenwoordig lijkt hij net zo makkelijk ook wat verder van de goal te scoren. Doelpunten is waar Pruyser voor hockeyt.

Fuchs bewijst eens te meer dat zijn keuze om niet het EK te spelen de juiste voor hem was. Na een paar zware jaren met het Duitse nationale team laste hij een hockeypauze in en reisde hij deze zomer met zijn vriendin naar Zuid-Amerika. Na zijn break speelde hij in de Hoofdklasse weer de sterren van de hemel.

TEGENVALLERS

Tegenvaller 1: Lucas Judge

Nadat Lucas Judge vorig jaar in zijn eerste seizoen als hoofdcoach met Oranje-Rood direct naast de play-offs greep, maakte hij ook dit jaar een valse start. De eerste drie wedstrijden won Oranje-Rood stuk voor stuk niet. In september zag het bestuur zich genoodzaakt de ervaren Roger van Gent als assistent aan de technische staf toe te voegen. Een situatie die deed denken aan Dick Advocaat die Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst anderhalf jaar geleden kwam ondersteunen.

Van Gent mocht dan wel met een stalen gezicht beweren dat hij enkel en alleen als assistent moest worden gezien, met een paar duidelijke uitspraken zette hij Judge wel op zijn plek. ‘Lucas is een goede trainer-coach, maar hij is nog jong. (…) Binnen de mogelijkheden heeft hij het goed gedaan, maar coachen is een ervaringsvak. In het begin van mijn carrière wist ik ook nog niet alles. Nu heb ik alles een keer meegemaakt. Ik vind het leuk om Lucas, die de droom heeft om een topcoach te worden, met mijn expertise iets bij te brengen.’

Toeval of niet, maar na de aanstelling van Van Gent zette Oranje-Rood de stijgende lijn in. De Eindhovenaren sloten de eerste seizoenshelft, na de belabberde start, keurig als vierde af. Het goede spel van de laatste speelrondes biedt perspectief voor Judge. Van Bronckhorst stond een jaar na de komst van Advocaat met Feyenoord op de Coolsingel.

Links Roger van Gent, rechts Lucas Judge. Foto: Koen Suyk

Tegenvaller 2: Rotterdam

Wat was er de laatste weken voor de winterstop met Rotterdam aan de hand? Vooral de nederlaag tegen Pinoké was ontluisterend en een doorn in het oog van coach Albert Kees Manenschijn.

‘We bevinden ons in een penibele situatie. Je gooit je seizoen zo vervroegd in de prullenbak. Als we zo doorgaan, kan het vrij snel klaar zijn voor ons. Dat zou doodzonde zijn, met deze groep,’ zei Manenschijn in de week voorafgaand aan de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop, tegen Bloemendaal.

Die wedstrijd eindigde in 1-1, waardoor Rotterdam de eerste seizoenshelft met een slecht gevoel afsloot. Het staat nu vijfde met liefst vier punten achterstand op de vierde plek, bezet door Oranje-Rood. Voor de camera van Ziggo liet Manenschijn na afloop van de wedstrijd tegen Bloemendaal doorschemeren dat hij over een aantal spelers niet tevreden is. ‘De bovengrens is goed, maar de ondergrens is zorgelijk. Dat geldt zowel voor het hele team als voor een aantal individuele spelers.’ Daar hebben wij verder niets aan toe te voegen.

Foto: Willem Vernes

Tegenvaller 3: Nicolas Della Torre

Vol verwachtingen pikte Den Bosch afgelopen zomer de Argentijnse aanvaller Nicolas Della Torre op uit Buenos Aires, waar hij topscorer van de Argentijnse competitie was. Zijn avontuur in Nederland draaide voor de winterstop uit op een fiasco. Vanwege een heuse paspoortaffaire speelde hij geen minuut.

Sinds augustus traint Della Torre mee met de selectie van Eric Verboom, maar om wedstrijden te mogen spelen heeft hij als Argentijn een werkvergunning nodig. Er is ook een andere mogelijkheid. Bij Della Torre loopt er – zie zijn naam – ook Italiaans bloed door de aderen, waardoor hij een Italiaans paspoort kan aanvragen, die hem speelgerechtigd maakt. Het aanvragen van dat paspoort moest, met een halve Italiaanse familie, wel goed komen, dachten ze in Den Bosch.

Niet dus. Nog altijd ontbreekt het benodigde papiertje, waardoor Della Torre de hele eerste competitiehelft vanaf de tribune moest toekijken. Als zijn paspoort na de winterstop opnieuw niet op tijd wordt geleverd, hoopt Den Bosch hem alsnog via een werkvergunning te kunnen laten spelen. Leuk voor hem, maar wel veel te laat.

Coach Eric Verboom baalt. Foto: Willem Vernes

Extra tegenvaller: het gemopper op de arbitrage

Spelers die vanaf minuut één foeteren op de arbitrage. Coaches die elke beslissing van de scheidsrechter menen te moeten aanvechten. En fans die vanaf de kant denken dat de man (of vrouw) in het geel op zondagmiddag op het veld loopt om als scheldpaal te fungeren.

We zien het dit seizoen wekelijks bij Hoofdklasse-wedstrijden. Nu valt er op de arbitrage ook best wat aan te merken. We begrijpen ook best dat de belangen soms groot zijn en emoties bij de sport horen. Maar mag het in het tweede deel van de competitie ietsje minder?

En doen jullie het niet voor jezelf of uit respect voor de arbitrage, dan in ieder geval voor al die jonge fans langs de lijn.


1 Reactie

  1. vostammer

    Hoezo is Nicplas della Torre een tegenvaller? Hier zou de schandalige inadequate en arrogante wijze waarop ons land middels de IND met arbeidsmigranten omgaat aan de schandpaal genageld moeten worden. Niet de speler.


Wat vind jij? Praat mee...