De 5 meest opvallende clubnamen: deel 2

De 5 meest opvallende clubnamen van vorige week leidden tot een levendige discussie op onze Facebookpagina. Slaat de naam Klein Zwitserland wel of niet ergens op? Staat HOD voor ‘Hup Ons Dorp’ of toch voor het minder vrolijke ‘Hockey Ons Devies’? Hebben de Strawberries ook aardbeien op hun tenue (het antwoord is helaas: nee). We ontrafelen deze week het mysterie achter nog eens 5 opvallende namen.

1. Don Quishoot

Eindhovense Studenten Hockey Vereniging Don Quishoot is vernoemd naar de 17e eeuwse literaire held Don Quichot van de Spaanse schrijver Cervantes. De studenten noemen hem op hun eigen site overigens Don Quishot, waarmee ze hem onbedoeld nog steeds een klein hockeylinkje in de naam mee willen geven. Don Quichot is een oude, dwaze edelman die denkt dat hij een dolende ridder is en zichzelf daardoor in wat onpraktische situaties werkt. Een bijzondere naamkeuze voor een hockeyclub, maar ze zijn er niet minder fanatiek om. De meeste teams van de club hebben eigen bijnamen, waarbij ze met de Assepushters zelfs nog een beetje in het literaire thema blijven hangen.

2. De Terriërs

Afgevallen bij de selectie van vorige week, maar toch eentje die we jullie niet willen onthouden: De Terriërs. Dierennamen zijn geliefd onder hockeyclubs, maar het gaat dan meestal om vogels, zoals de Graspiepers. De Terriërs zijn niet vernoemd naar een met uitsterven bedreigde weidevogel, maar naar een van de zeer vasthoudende oprichters: Joop ten Brink. Joop bleek een zeer strijdlustig type en werd om die reden een terriër genoemd. Dat vasthoudendheid in het DNA van de club zit, blijkt wel uit de prestaties van het Dames 1 team die het in het 2012 korte tijd tot de Hoofdklasse schopte.

3. DOPIE

Dat studenten graag een beetje lollig doen bij het kiezen van een verenigingsnaam blijkt ook uit de naam van S.V.H.C. DOPIE. DOPIE is opgericht in 1946 als ondervereniging van de grootste studentenvereniging van Delft, K.S.V. Sanctus Virgilius, waarbij DOPIE staat voor Doe Potdomme Iets. Wie de ietwat lijzige dwerg uit Sneeuwwitje in het clublogo verwacht komt overigens bedrogen uit. Een anoniem hockeyend mannetje met hoed siert het logo van DOPIE. Een laatste opvallend detail is dat 5 van de 12 teams damesteams zijn. En dat in een stad waar de vrouwelijke student bepaald niet welig tiert.

4. Myra

Naar verluidt voert 72% van alle Nederlandse hockeyverenigingen een stick in het wapen. Het logo van HV Myra beschikt echter over nog een extra stok in het logo: de staf van Sint Nicolaas. In 1954 besluit een aantal leerkrachten van het Sint Nicolaaslyceum in Amsterdam om een hockeyclub op te richten, aanvankelijk Hockeyclub Sint Nicolaas Lyceum genaamd. Om erkend te worden als echte vereniging moesten er echter ook dames lid zijn én de club mocht niet verbonden zijn aan een school. Daarom werd de club omgedoopt tot HV Myra. De link met Sinterklaas is daarbij in ere gehouden, want Myra is de plaats van de beste man bisschop was en is overleden.

5. Bemmel 800

Hockeyen ze op een hoogte van 800 meter? Hockeyen ze al 800 jaar in Bemmel? Hebben ze 800 leden? Het mysterieuze getal in de naam van MHC Bemmel 800 roept vragen op. Het blijkt samen te hangen met de ontstaansgeschiedenis van het kleine Betuwse stadje. In 1178 wordt ‘Bemele juxta Noviomagus’ voor het eerst genoemd. 800 jaar later werd dat onder andere gevierd met de oprichting van een hockeyclub. Of de naam wordt aangepast naar Bemmel 850 in 2028 als Bemele junta Noviomagus 850 jaar bestaat, is onbekend.

Kan het nog opvallender?

Wellicht ben je het nog steeds niet eens met onze selectie opvallende namen en heeft jouw club een veel opvallender naam óf een naam met een opvallend verleden. Laat dan hieronder een reactie achter of stuur een berichtje naar redactie@hockey.nl.


3 Reacties

  1. SannevSteen

    Liberty uit Dongen

  2. TrudyBertels

    ASVION Alegemne Sportvereniging Is Onze Naam

  3. mhoppener

    MHC Bemmel 800. Een klein foutje in de tekst en een antwoord op de gestelde vraag i de weergegeven tekst, dat laatste wel op persoonlijke titel. In het tekstdeel staat aangegeven dat MHC Bemmel 800 in 1978 is opgericht; dit is juist! De precieze oprichtingsdatum is 26 mei 1978. Dat de plaats Bemmel in 2028 ( en niet 2038) 850 jaar bestaat is wel mogelijk, echter de gemeente Bemmel zal dat nimmer meer doen. Bemmel resulteert tegenwoordig onder de gemeente Lingewaard. De ze gemeente is per 1 januari 2001 ontstaan door een samenvoeging van de voormalige gemeentes Bemmel, Gendt en Huissen. Aanvankelijk heette de gemeente weliswaar Bemmel, doch per 1 januari 2003 werd de huidige naam Lingewaard ingevoerd. De oude gemeente Bemmel kan derhalve nooit meer het 850 jarig bestaan vieren. Een andere, niet toevallige overeenkomst zijn de clubkleuren; het wit-groen-groen is identiek aan de clubkleuren van HC Rotterdam. Dit komt doordat de oprichter van de club een HC Rotterdam historie had en van daaruit naar Bemmel was verhuisd, en het initiatief nam om samen met een paar andere enthousiaste medestanders MHC Bemmel 800 op te richten. In 2010 heeft de club hier een klein detail aan toegevoegd door een dubbele donkergroene diagonaal op het voorpand van het witte shirt in te voeren waarmee het tenue , met uitzondering van de kleur, afwijkend is van het HC Rotterdam tenue.


Wat vind jij? Praat mee...