Hockey & Music bij Roomburg: weinig wijk, veel feest

Zaterdag 29 augustus stond de Leidse hockeyclub Roomburg in het teken van Hockey & Music. Niet alleen vierde de club haar 80-jarig bestaan, de hele dag werden muzikale activiteiten voor ouderen en de jeugd georganiseerd. Organisator Marvin van Ginkel: ‘Ik dacht: we maken er één groot feest van!’

Van Ginkel is een clubmens in hart en nieren: ze is sinds een half jaar secretaris, ze managet Heren 1, zat in talloze commissies en heeft 20 jaar gekeept. Eind van de dag pak ze nog even de microfoon om – onder gejoel van de heren – een jazznummertje ten gehore te brengen. Haar zus managet Dames 1 en dochter Frederique verzorgt vandaag de muziekworkshop Zang. Voorzitter Roelof Hol: ‘Je kunt hier geen steen optillen, of er zit een Van Ginkel onder.’ 

Schermafbeelding 2015-09-01 om 12.31.13

Betrek de wijk

Het begon met een e-mail van de bond: welke club wil een event organiseren waarbij hockey en muziek de boventoon voeren en de wijk actief betrokken wordt? Roomburg werd geselecteerd en binnen een week had Van Ginkel een plan opgesteld met workshops en clinics gericht op jong en oud.

De ‘wijkgerichte club’ is een van de uitgangspunten voor Hockey & Music: betrek de wijk bij de club, werk samen, stel het clubhuis beschikbaar, etc. Dat bleek lastiger dan gedacht. Marvin is op allerlei plekken geweest: verzorgingstehuizen, kerken in de buurt. Het netwerk van oud-leden werd ingeschakeld. Het resultaat: 3 ouderen uit de buurt. ‘Blijkbaar zijn er geen eenzame en geïsoleerde ouderen hier’.

BSO in de kleedkamer

Waarom werd Roomburg gekozen om mee te doen met deze pilot van de KNHB? Van Ginkel ‘Geen idee. Deze club staat al midden in de wijk, er is veel integratie met de omgeving. Zo worden de kleedkamers door de week omgebouwd tot buitenschoolse opvang, de hele inrichting is daarop aangepast bij de verbouwing van het clubhuis 12 jaar geleden. Ook is het niet alleen hockey, sinds dit jaar traint Roomburg de jeugd volgens het Athletic Skills Model (ASM) waarbij de allround sporter centraal staat en niet de sport.’

Georganiseerde chaos

De schrale opkomst van de ouderen in de ochtend staat in contrast met de opkomst bij het middagprogramma: meer dan 80 kinderen doen mee aan de hockeyclinics op het veld en muzikale workshops in het clubhuis. Er is een percussieworkshop met vuilnisbakken en kliko’s, een dj-workshop in de herenkleedkamer en buiten kun je op een podium een heuse band vormen. We horen ‘We will rock you’ van Queen in talloze varianties voorbij komen (‘We want, we want cookies! Cookies!’). Veel jeugdige deelnemers zagen dit tevens als het uitgelezen moment om zich te tooien met hun blauwe Rabobankzonnebril. Een beetje rocker staat immers met zonnebril op het podium.

Overigens worden er nog gewoon oefenwedstrijden gespeeld op het veld, de sproeiers hadden bijna de geluidsinstallatie meegesproeid. Ook zit er achterin een zaal nog een groep mensen te vergaderen. Frederique: ‘Het is een georganiseerde chaos! En de bandleider is gestoken door een wesp.’

De kinderen storten zich op de limonade en op de neergelegde zitzakken, onderwijl lurkend aan hun nieuwe bidon (cadeautje). Het dj’en vonden ze het leukst, de band ook en tijdens de clinic is er goed geoefend op de backhandflats. En ‘o ja, of ze dit ieder jaar even kunnen organiseren’, aldus een 9-jarige deelneemster.

Zo pak je het aan

Sponsor Buma Cultuur, vertegenwoordigd door Ikaros van Duppen, is ook aanwezig: ‘Die combinatie sport en cultuur is nog niet wijdverbreid. Na het WK waar hockey en jazz uitstekend bleken te combineren in de Sublime FM Jazz Lounge hebben we – dankzij Wakkie – de verbinding met hockey gezocht. We hopen dat we op basis van de Hockey & Music pilots bij Roomburg, Alecto (afgelopen 30 augustus) en LOHC (1 november) samen met de KNHB een format kunnen neerleggen voor clubs: ‘zo kun je dit aanpakken’. Het betrekken van de buurt is daarbij een aandachtspunt. Ook Alecto ondervindt dat het lastig is om niet-hockeyende buurtbewoners naar de club te krijgen. 

Pilot

De pilot Hockey & Music van de KNHB wordt geëvalueerd als de editie bij LOHC op 1 november is geweest. Zelf iets organiseren met de club op het gebied van cultuur, denksport of wijkgerichte activiteiten? Neem contact op met Gabrielle van Doorn van de KNHB.


Wat vind jij? Praat mee...