Lezers Top 6 t/m 10 nieuwe spelregels: voer spelerspassen in

Spelregels leven onder hockeyers. Dat wisten we al, maar werd nog eens bevestigd door het grote aantal reacties op onze Top 5 suggesties voor nieuwe spelregels. Jullie kwamen ook met aanvullende nieuwe ideeën. Een selectie hebben we hieronder op rij gezet voorzien van ons commentaar over de haalbaarheid door de redactie van hockey.nl.

spelerspas

6. Invoering van spelerspassen

Het meest genoemd in de reacties is de invoering van spelerspassen. Bij andere sporten, zoals voetbal, is het al jaren gemeengoed dat voor een wedstrijd de spelerspassen van spelers worden gecontroleerd. In het hockey gaan we er vol vertrouwen van uit dat elke club alleen speelgerechtigde spelers opstelt. Een kleine rondgang op de redactie van hockey.nl leert ons dat dit erg naïef is. ‘Bij ons doen geregeld spelers mee die al jaren zijn gestopt. Als ze deze regel gaan invoeren, kunnen we wel stoppen vanwege te weinig spelers’, erkent een redactielid, spelend in de lagere hockeyregionen. Ook daar keuren we dat gedrag niet goed, maar we snappen het wel een beetje. Kwalijker zijn teams die stiekem een paar toppers uit een hoger elftal laten meespelen, omdat er toch niet wordt gecontroleerd. Aan die praktijken kan met een simpel pasje een einde worden gemaakt.
Invoeren: Ja, zo snel mogelijk.

(c) KOEN SUYK

(c) KOEN SUYK

7. Shoot-outs bij een gelijkspel

In regel 2 pleitten we voor de invoering van shoot-outs als keuzemogelijkheid naast de strafbal. Een treffer uit een shoot-out moet worden beloond met twee punten, vinden wij. Volgens sommige hockeyliefhebbers gaat dat nog niet ver genoeg. Zij zouden graag zien dat bij een gelijkspel elke wedstrijd wordt beslist door middel van shoot-outs. Wij juichen dat wel toe. Shoot-outs zijn spectaculair. En het risico van shoot-out zal voor veel teams reden zijn in de laatste minuten toch voor de winst te gaan. Jeugdspelers zien ongetwijfeld de lol wel in van shoot-outs, maar we vrezen dat het toch al nijpende veldentekort bij veel clubs invoering bij de jeugd in de weg zal staan.
Invoeren: Ja, maar alleen bij eerste teams.

schotklok

8. Een schotklok

Als wapen tegen het oeverloze rondspelen, hadden wij bedacht om het aantal balcontacten op eigen helft aan banden te leggen. We kregen nog een goede suggestie van niemand minder dan oud-international Floris Jan Bovenlander: de schotklok. Net als bij bijvoorbeeld basketbal. Heb je niet tijdig op doel geschoten, is het balbezit voor de tegenstander. Een interessante gedachte. Daardoor wordt zeker aanvallender gespeeld. Een nadeel: als de ene ploeg veel sterker is dan de andere, wordt het verschil tussen de ploegen met een schotklok alleen maar groter.
Invoeren: Twijfelgeval.

BLOEMENDAAL - Bloemendaal-Hurley (4-2) . keeper Jaap Stockmann (Bl'daal) . COPYRIGHT KOEN SUYK

Bloemendaal-keeper Jaap Stockmann (Bl’daal) . (c) KOEN SUYK

9. Grotere doelen

Elke balsport is leuker als er meer doelpunten worden gemaakt. Vooral fraaie (veld)doelpunten. Door twee punten toe te kennen aan een velddoelpunt, zo suggereerden we, stijgt de attractiviteit. Maak de doelen groter, opperden enkelen van jullie in de reacties. Een doel is nu 3,66 bij 2,14 meter. Een formaat dat de betere keepers al tot een schier onneembare vestiging maakt. Ongetwijfeld zorgt het vergroten van de doelen tot meer doelpunten. Groot nadeel: dat wordt een (te) dure operatie.
Invoeren: Nee.

benjamin mini jongste jeugd

10. Niet meer coachen bij jeugdhockey

Wij zijn niet de enigen die ons soms mateloos ergeren aan het joystick-coachen bij jeugdhockey. Wij pleitten daarom voor het maximaliseren van het aantal aanwijzingen bij jeugdwedstrijden. Dat gaat de meesten van jullie niet ver genoeg. Jullie zien liever een totaal verbod op coachen bij jeugdteams. Wij stellen voor ook de scheidsrechters af te schaffen. In het voetbal wordt deze regel, na diverse succesvolle pilots, al ingevoerd bij de jongste jeugdteams. Daarbij kan hockey niet achterblijven.
Invoeren: Ja, onmiddellijk invoeren bij de F-jeugd, die 3 tegen 3 speelt.


10 Reacties

 1. kasparstevens

  Bij aanvallende SC, minimaal 3 spelers (2+keeper) op eigen helft ... om het verschrikkelijke beeld van de 'uitspeelcorner' waarbij 10 man op de cirkelrand komen simpel af te schaffen.

 2. kasparstevens

  Collegiaal fluiten weer een stapje vooruit brengen: in de cirkelhelft van je collega, die zij/hij het slechtste kan zien, fluit je WEL de aanvallende fouten eruit.

 3. kasparstevens

  Hoge Argentijnse Backhands, zodra gevaarlijk NIET op goal (bijvoorbeeld door LV als voorzet de cirkel in) meteen ook als gevaarlijk bestraffen EN kaart geven.

 4. kasparstevens

  Zaalhockey: een bal die tot 10 cm opstuitend ( ook in duel, maar daarbij niet over een stick vd tegenstander gaat) doorspelen.

 5. kasparstevens

  Talentvolste (x per club) dispensatie om (bijv t/m C) bij de jongens mee te spelen. Vanwege fysiekere ontwikkeling toptalenten en flexibiliteit jongens aantallen.

  1. kasparstevens

   Ik bedoelde Talentvolste Meiden. Daarbij in 6/8 tal MIX teams als club ook je sterkste meiden bij de sterkste jongens indelen.

 6. smackor

  Spelerspassen wat mij betreft direct invoeren! Liefst met een QR code die in de LisaTeam gescand kan worden, zodat je meteen weet of iemand speelgerechtigd is!

 7. TimoBosma

  Ik zou ook voor de invoering van een schuldvrijverklaring willen pleiten. Hierdoor kunnen leden die hun contributieverplichting niet hebben voldaan geen lid worden bij andere vereniging. Werkt al decennia erg goed in de Basketball

 8. pabana

  Een aantoonbaar foute beslissing van de scheidsrechter moet kunnen worden teruggedraaid door ter plekke raadplegen reglement. Bijvoorbeeld: scheidsrechter keurt doelpunt goed bij de jeugd die boven de schouder wordt gespeeld met de stick.

  1. pabana

   Bij golf ben je verplicht een regelboekje mee te nemen wanneer je speelt. Eventueel kun je raadplegen alleen verplichten bij situaties die tot een onterecht goedgekeurd of onterecht afgekeurd doelpunt hebben geleid.


Wat vind jij? Praat mee...