De tribune van Waalwijk: gelukkig is hij er nog

In de serie Hockeytribunes schrijft hockey.nl-verslaggever Marco van Nugteren over bijzondere tribunes. Dit keer: de gerenoveerde tribune van KMHC Waalwijk.

Het had amper iets gescheeld of het historische bouwwerk uit 1953 had helemaal niet meer bestaan. Bij de verbouwing van het clubhuis in 2014 moest Waalwijk een beslissing nemen over het lot van de tribune: afbreken of renoveren? Mede dankzij protesterende leden werd het gelukkig het laatste, waardoor de club een prachtig stukje geschiedenis in leven hield. Maar eerlijk is eerlijk: zonde is het wel dat de tribune – weliswaar noodgedwongen – flink is gemoderniseerd.

Desondanks staat er nog steeds een mooie tribune. Bekijk hieronder de prachtige foto’s van onze fotograaf Willem Vernes. De bovenste twee foto’s hebben we gekregen van Waalwijk.

Deze foto stamt uit ongeveer 1958, toen de tribune nog in zijn oude staat was. Het was een voetbaltribune, te bewonderen langs de lijn van voetbalclub WSC. De houten bankjes, de houten palen, de voorgevel en de witte letters daarop; werkelijk alles klopte.

In 1980 verhuisde de voetbalclub en nam Waalwijk zijn intrek op deze locatie. Daarmee kreeg de hockeyvereniging ook de tribune in handen. Als oplossing tegen alle gevaarlijke, opspattende hockeyballen plaatste de club een houten schot voor de eerste rij, waar handig een biertje op kon worden gezet. Let in deze foto trouwens ook op de stenen dug-out, die helaas verdwenen is.

Sinds de renovatie in 2014 ziet de tribune er zo uit. Een behoorlijke verandering in vergelijking met de jaren tachtig en de jaren vijftig.

Dit is ongeveer de plek tot waar de tribune tot de renovatie in 2014 doorliep. Zeker de helft is gesloopt. Vroeger bood hij plaats aan zeshonderd- of zevenhonderd supporters, momenteel nog maar aan twee- of driehonderd supporters. De kosten voor het onderhoud waren voor Waalwijk te hoog, zeker wanneer je beseft dat er vrijwel niemand in het inmiddels gesloopte deel zat. De supporters kropen vooral in het andere deel naar elkaar toe, het deel dat aan het clubhuis grenst, zoals hieronder te zien is.

De bankjes zijn grotendeels nog steeds dezelfde als in 1980, toen de tribune in handen kwam van Waalwijk. Ze zijn geverfd en hun voorkant is dichtgemaakt met planken uit het gesloopte deel. Het schotje onderaan de eerste rij is verdwenen, waardoor toeschouwers nu vanaf het pad op elke gewenste plek de tribune op- en af kunnen en dus niet alleen meer via het trappetje in het midden.

Onderaan het trappetje is voor oudere en minder mobiele toeschouwers deze verhoging gemaakt.

In 2014 is ook het originele dak vervangen. Voorheen, wanneer er gescoord werd, sloegen fanatieke toeschouwers met hun stick tegen het dak. Dat zorgde voor flink wat lawaai, maar ook voor beschadiging.
Daardoor ligt het dak nu zeker een halve meter hoger. Dat verschil is te zien aan de witte plaat die nu tussen het dak en de originele muur is geplaatst. Vroeger liep het dak trouwens schuin omhoog, nu loopt-ie schuin naar beneden.

Door een fout tijdens de renovatie in 2014 is dit kruis, dat dient ter ondersteuning van het dak, per ongeluk in één van de bankjes geplaatst. Daardoor kunnen op deze specifieke plek eigenlijk alleen nog maar kinderen zitten.

Door deze deur liepen vroeger de voetballers van WSC, vanuit de kleedkamers, rechtstreeks een heuse spelerstunnel in. Het is natuurlijk eeuwig zonde dat de spelerstunnel is verdwenen, al heeft Waalwijk hem überhaupt nooit als zodanig gebruikt. De ruimte aan de achterkant van de deur dient tegenwoordig als materiaalhok.

Tot slot nog een opvallend feitje. De tribune is in 1953 speciaal gebouwd voor een internationale tentoonstelling voor de schoenen- en leerindustrie en niemand minder dan Koningin Juliana heeft de tentoonstelling – en de tribune dus ook – geopend. Na deze tentoonstelling, rond 1955, is hij afgebroken en opgebouwd langs het hoofdveld van voetbalclub WSC.

Heeft jouw club ook een bijzondere tribune? Maak een foto en mail naar redactie@hockey.nl.


Wat vind jij? Praat mee...