Stadion de Meer: van een voetbaltribune naar een hockeytribune

In de serie Hockeytribunes schrijft hockey.nl-verslaggever Marco van Nugteren over bijzondere tribunes. Dit keer: Stadion de Meer van HC AthenA.

AthenA is er perfect in geslaagd een voetbaltribune om te toveren in een hockeytribune, zonder afbreuk te doen aan het originele karakter. De vereniging uit de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer heeft het pareltje overgenomen van de in 2015 failliet verklaarde voetbalclub SC Voorland. Deze vereniging lag in hetzelfde sportpark pal naast AthenA, dat na het faillissement van de voetbalclub ook het hoofdveld in handen kreeg en er een hockeyveld van maakte. Zodoende kon de tribune op dezelfde plek blijven staan, waar hij al sinds begin jaren ’80 te bewonderen is, toen hij door SC Voorland werd overgenomen van een voetbalclub uit Amsterdam-West.

Bekijk hieronder de prachtige foto’s van Willem Vernes.

Regel één van het tribunehandboek hebben ze bij AthenA goed begrepen: hun tribune heeft een naam. Stadion de Meer klinkt natuurlijk schitterend. Het is een verwijzing naar het oude, afgebroken stadion van Ajax, dat slechts een paar honderd meter verderop lag. AthenA heeft officieel toestemming aan Ajax gevraagd om de naam te mogen gebruiken.

De letter S is er onlangs afgewaaid. Inmiddels is hij opnieuw aan de tribune vastgelijmd, maar hier op de foto hangt hij voor de zekerheid óók nog vast met ducktape. Er is bewust voor gekozen om de letters niet vast te schroeven, omdat er anders gaten in te zien zouden zijn. Hun witte kleur contrasteert overigens prachtig met de achterwand, die AthenA na het faillissement van SC Voorland zelf zwart heeft geverfd.

De tribune bestond oorspronkelijk uit tien blokken, maar AthenA heeft één van de middelste blokken verwijderd. Daardoor lopen de spelers nu, via een eveneens in 2015 aangelegd bruggetje over de sloot, rechtstreeks een heuse spelerstunnel in, zoals het oude Wagener Stadion die ook had.

De authentieke speakers zijn gebleven. Aanvankelijk werkten ze niet meer, maar vrijwilligers van AthenA hebben ze aan de praat gekregen. Binnenkort worden er twee moderne buitenboxen naast gehangen, in de richting van het veld. Het is de bedoeling dat kinderen hun iPhone aan de boxen kunnen koppelen en op die manier zelf de muziek kunnen regelen wanneer er een strafcorner is.

Deze leuning op de eerste rij was er eerst niet, maar is speciaal door AthenA gemaakt zodat de aanwezige hockeytoeschouwers er hun biertje op kunnen zetten.

Stijl is de tribune niet. Het is eigenlijk een beetje een ‘luie’ tribune. Het trappetje loopt relaxed en de zitplekken hebben – in tegenstelling tot veel moderne tribunes – behoorlijk wat beenruimte.

Momenteel zitten de toeschouwers nog op deze houten bankjes, die door AthenA zelf zwart zijn geverfd, in de kleur van hun clubhuis. In de toekomst hoopt de vereniging hun toeschouwers iets meer comfort te geven. Ze azen op de stoeltjes uit de Amsterdam ArenA, die momenteel vervangen worden.

Dit afgezette deel is speciaal voor cameramensen en videoanalisten. De houten planken liepen aanvankelijk door tot het zijwandje. Er is een deel van de planken afgezaagd en er is een leuning gemaakt.

Hier is de achterwand goed te zien. Deze wordt tijdens wedstrijden gebruikt door kinderen, die er fanatiek op slaan. Dat zorgt voor een gigantisch kabaal, is ietwat intimiderend, maar brengt sfeer.

Na het verwijderen van het middelste blok heeft AthenA deze twee houten, zwarte zijwandjes gemaakt.

Links de tribune, rechts het clubhuis.

De club had zichzelf bij de oprichting in 2004 eigenlijk HC Ajax willen noemen, maar daar stak de voetbalvereniging een stokje voor. De hockeyers kozen vervolgens voor AthenA, de naam van de Griekse godin die de Griekse held Ajax ten val bracht.

De tribune biedt plek aan zo’n zeshonderd toeschouwers.

Heeft jouw club ook een bijzondere tribune? Maak een foto en mail naar redactie@hockey.nl.


1 Reactie

  1. kcinna

    Geweldig, dat verhaal over hoe de naam van de club tot stand gekomen is


Wat vind jij? Praat mee...