Kerstrapport Hoofdklasse Dames: Complimenten voor Groningen

De eerste competitiehelft van de Hoofdklasse zit erop. Een uitgelezen moment om de tussenbalans op te maken. Wie heeft een prima kerstrapport en wie gaat de winterstop in met een hockeytas vol huiswerk? Vandaag: de drie toppers en de drie tegenvallers van de Hoofdklasse Dames.

TOPPERS

Topper 1: Den Bosch

Den Bosch - Den Bosch - Laren Dames, Hoofdklasse Hockey Dames, Seizoen 2016-2017, 18-09-2016, Den Bosch - Laren 4-0, Maartje Paumen (c).

(c) KNHB/Willem Vernes

 

We hebben héél hard gezocht naar een punt van verbetering bij Den Bosch, maar we komen niet verder dan de matige seizoenstart. In de openingswedstrijd speelden de Bosschenaren met 1-1 gelijk tegen Hurley – en voor de rest hebben ze het aan de Oosterplas dik voor elkaar. Ze lijken dan ook hard op weg naar hun achttiende landstitel in twintig jaar. Een bizarre reeks natuurlijk, die wellicht nog lang niet ten einde is, gezien al het talent dat in Den Bosch rondloopt.

Want met Maartje Krekelaar, Pien Sanders, Frédérique Matla en Pleun van der Plas gaat Den Bosch weer een gouden toekomst tegemoet. Daarnaast geven dit seizoen ook de vedettes Maartje Paumen, Lidewij Welten, Margot van Geffen en Marloes Keetels weer flink gas. Den Bosch heeft dan ook – in vergelijking met SCHC – geen Argentijnen of Britten nodig om bovenin mee te blijven draaien.

Naast het gelijkspel tegen Hurley lieten de Bosschenaren alleen punten liggen tegen Amsterdam (0-0). Verloren hebben ze nog niet. Ze gaan de winterstop in met vier punten voorsprong op achtervolgers SCHC en Amsterdam. Een dikke, dikke pluim; we kunnen niet anders zeggen.

  • Rapportcijfer: 9

Topper 2: Groningen

GRONINGEN - Hoofdklasse dames. Groningen v SCHC foto: Penalty corner overleg. FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

(c) KNHB/Frank Uijlenbroek

 

Na de promotie vorig seizoen staat Groningen er momenteel hartstikke goed voor. Complimenten aan coach Marc Materek, die het mede dankzij de komst van Willemijn Bos voor elkaar heeft gekregen om de promovendus in de eerste competitiehelft naar de tiende plaats te loodsen. Die tiende plaats is vooral het gevolg van knappe overwinningen op Oranje-Rood, hdm en MOP én een gelijkspel tegen Kampong.

Opvallend is hoe groot het verschil met Pinoké en Bloemendaal is. Groningen heeft al twaalf punten, Pinoké slechts drie en Bloemendaal nog maar twee. Natuurlijk betekent de tiende plaats aan het eind van het seizoen wel dat Groningen zich via de play-outs zou moeten handhaven, maar het gat met de veilige negende plaats is marginaal. Groningen heeft slechts één punt minder dan MOP, hdm en Oranje-Rood.

  • Rapportcijfer: 8,5

Topper 3: Sophie Bray

UTRECHT - HOCKEY - Sophie Bray (Kampong) tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd dames Kampong-Oranje-Rood (0-5) .COPYRIGHT KOEN SUYK

(c) KNHB/Koen Suyk

 

‘Sophie is een enorm effectieve spits’, zei Kampong-coach Santi Freixa aan het begin van het seizoen over de Engelse international Sophie Bray. ‘Haar mindset is helemaal gefocust op topsport. Ze zet een internationale standaard in onze aanval.’

En inderdaad: Bray is een schot in de roos. Kampong heeft de vijfde plaats grotendeels te danken aan haar effectiviteit en koelbloedigheid. Van de zeventien veldgoals heeft Bray er maar liefst negen gemaakt. De wetenschap dat Kampong dit seizoen slechts twee keer uit een strafcorner heeft gescoord, onderstreept de belangrijke rol van Bray nog maar eens.

Bray heeft dit seizoen van alle hoofdklassespeelsters de meeste velddoelpunten gemaakt. Ze houdt Lieke Hulsen, met zeven veldgoals, achter zich. Op de algehele topscorerslijst staat Bray derde achter Caia van Maasakker (14) en Maartje Paumen (12).

  • Rapportcijfer: 8

TEGENVALLERS

Tegenvaller 1: Hurley

AMSTELVEEN -Hockey - teamhuddle Hurley tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd dames Hurley-Den Bosch (1-1). Copyright KOEN SUYK

(c) KNHB/Koen Suyk

 

‘Je hoeft niet van de topvier te winnen. Als je alle punten pakt tegen de lager geklasseerde teams, dan haal je de play-offs’, zei coach Jorge Nolte aan het begin van het seizoen.

Dat is niet gelukt.

Laat duidelijk zijn: we zien de potentie bij Hurley absoluut, met name door de Jong Oranje-speelsters Charlotte Adegeest, Lisa Visser en Yentl Leemans. Maar Hurley laat het dit seizoen opnieuw liggen tegen de kleintjes – en dát is de reden dat we zo’n laag cijfer uitdelen. Hurley begon het seizoen knap met een gelijkspel tegen Den Bosch, maar faalde met name aan het einde van de eerste competitiehelft. Toen hadden ze de vierde plaats van Laren kunnen overnemen, maar lieten ze het liggen tegen MOP (0-0) en Pinoké (2-2). Daarom staat Hurley staat nu niet vierde, maar zesde, twee punten achter Laren.

  • Rapportcijfer: 5,5

Tegenvaller 2: Laren

LAREN - coach Donald Drost (Laren) na de hoofdklasse hockey competitiewedstrijd dames tussen Laren en SCHC (0-0). COPYRIGHT KOEN SUYK

(c) KNHB/Koen Suyk

 

Dit seizoen is er vooralsnog geen sprake van een top vier, maar van een top drie. Laren mag van geluk spreken dat het überhaupt op de vierde plek staat, omdat Hurley en Kampong onnodig punten hebben verspeeld. Op basis van de eerste competitiehelft lijkt het absoluut geen zekerheid dat Laren zich kwalificeert voor de play-offs.

Als ze ooit te pakken zijn, dan is het nu. Met het vertrek van Willemijn Bos, Fieke Burggraaf-Holman en Kim Lammers afgelopen zomer is Laren natuurlijk nogal wat kwijt geraakt, al scoorde Lammers vorig seizoen wegens blessures ook maar één keer. Maar het verschil tussen Laren en de top drie is nu wel gigantisch. De ploeg van Donald Drost verloor dit seizoen met maar liefst 4-0 van Den Bosch en 5-1 van Amsterdam. Het gat met de nummers twee en drie Amsterdam en SCHC is een klinkende zeven punten. Naar boven kijken lijkt dus zinloos voor Laren, zeker omdat het gevaar juist van beneden komt. Kampong staat slechts één punt achter Laren en Hurley twee. Eén misstap en de ploeg uit het Gooi kukelt uit de top vier. Zou Naomi van As er dan nog een jaar aan vast plakken?

  • Rapportcijfer: 4,5

Tegenvaller 3: Bloemendaal

In de strijd tegen degradatie is Bloemendaal de grootste tegenvaller. Toen we hoorden dat de grote Teun de Nooijer hoofdcoach van de Mussen zou worden, raakten we in extase. Maar onder zijn leiding verloor Bloemendaal de eerste negen wedstrijden allemaal.

En dat terwijl Bloemendaal de beschikking heeft over olympisch kampioenen Kate en Helen Richardson-Walsh. De Mussen hebben dan ook een betere selectie dan Pinoké, maar dat is aan de stand op de ranglijst niet terug te zien. Bloemendaal staat laatste met twee punten, Pinoké elfde met drie punten.

Kate en Helen Richardson-Walsh  misten de laatste wedstrijden vanwege hun wereldreis en ironisch genoeg begonnen de Mussen toen hun eerste punten te pakken. Tegen Groningen en Pinoké speelden ze allebei gelijk. Het is te hopen voor Bloemendaal dat het na de winterstop snel de kwaliteiten van Kate en Helen optimaal benut, anders ziet het er somber uit voor de Mussen.

  • Rapportcijfer: 4


Wat vind jij? Praat mee...