Caspers in India: ‘Opportunisme heerst’

Quirijn Caspers (Kampong) is de komende maand in India om mee te spelen in de Hockey India League, waarin hij uitkomt voor de Kalinga Lancers. Voor hockey.nl schrijft hij elke week een blog over zijn tijd daar.

‘Voor het eerst in mijn leven ben ik in India. De komende 5 a 6 weken zal ik voor de Kalinga Lancers uit Bhubaneswar spelen in de Hockey India League. De eerste week staat uiteraard in het teken van elkaar leren kennen, voor het eerst samen trainen en de eerste tactieken doornemen.

‘Q’

Het voorstellen is altijd al het eerste drempeltje voor me. Ik ben erg blij met de naam die m’n ouders me hebben gegeven, maar eenmaal over de grens kijken mensen me vooral vragend aan als ik me voorstel. Kwirrin, Quinn, Casper, Cash (prima bijnaam), etc. Ik probeer het zo simpel mogelijk te houden en terug te brengen naar 1 letter: Q. Weinig succesvol overigens tot nu toe.

Go Kalinga!!

Na de eerste trainingen in het geweldige stadion, wat zeer waarschijnlijk bomvol zal zitten tijdens de wedstrijden, was het tijd voor de eerste promotionele activiteit. Hierbij werd direct een klein verschil in benadering van sport tussen Nederland en India duidelijk voor me. Wanneer in Nederland gevraagd wordt naar de doelstellingen voorafgaand aan het seizoen is vooral enige vorm van bescheidenheid op zijn plaats. Bijvoorbeeld: ‘ Onze doelstelling is eerst de play-offs en daarna beginnen we helemaal opnieuw en heeft iedereen gelijke kansen.’ In India is het iets anders…  Bij de promotie op een school in de buurt:

Reporter (snel even weg van de microfoon): What’s your name?
Ik: Q. (Ja, ik blijf het volhouden)
Reporter (in de microfoon): So for how long have you been playing hockey?
Ik: Since I was 5 or 6, so over 20 years now.
Reporter: Awesome! Thank you for that amazing answer Q. He is going to win us the Hockey India League this year everybody! Right?
Ik: Yes! Go Kalinga!!

En iedereen juicht en klapt. In Nederland wíl je kampioen worden, in India gá je kampioen worden. Zal bij de andere teams in de HIL niet anders zijn.

Het echte India?

Heb ik in mijn eerste week hier het echte India al gezien? Als het echte India vol zit met luxe resorts met spa’s, gyms, zwembaden en kamers waar je naartoe gereden wordt met een golfkarretje, dan wel. Maar ik denk toch dat dat niet het geval is. Ik hoop over een paar weken een veel beter beeld van India te hebben.

Aanstaande maandag spelen we onze eerste wedstrijd, tevens de openingswedstrijd van de competitie, in ons eigen stadion tegen Uttar Pradesh Wizards. Het team waar Wouter Jolie, de enige andere Nederlander tijdens deze editie van de HIL, in speelt. Het zal afwachten zijn hoe de nieuwe regel gaat uitpakken met 2 punten voor een velddoelpunt en 1 punt voor een strafcorner. Lijkt mij overigens een goede regel. Lastig in te schatten hoe wij er zelf voorstaan en wat zij voor team hebben, maar mochten ze ernaar vragen:

Reporter: So Q, what are your chances against a strong Uttar Pradesh Wizards side, will you win?
Ik: Yes! Go Kalinga!!

Tot volgende week!

Quirijn Caspers in India HIL - fans

Wat vind jij? Praat mee...