Succesvolle oude generatie leidt nieuwe op bij Argentinië

Deze week gaat hockey.nl langs bij de landen die de Champions Trophy spelen. Vandaag Argentinië. De olympisch kampioen kende een succesvol aantal jaren en begint langzaam de ervaren winnaars op leeftijd in te ruilen voor jonge talenten. Dit toernooi grijpt bondscoach Gérman Orozco aan om nieuwe spelers te laten leren van de ervaren rotten van het team.

Nieuwbakken bondscoach Gérman Orozco moet glimlachen als hij hoort dat de mannen van Argentinië in de historie van de Champions Trophy nog nooit wonnen, in tegenstelling tot de vrouwen die zeven keer zegevierden. Het mannenteam deed niet zo vaak mee aan het internationale toernooi en geen enkele keer was de gouden medaille binnen handbereik.

Natuurlijk was hij daar van op de hoogte: lang leefden de mannen in de schaduw van het succesvolle vrouwenelftal, maar in de afgelopen jaren kropen de Argentijnse mannen daaruit. De Champions Trophy moet een vervolg op die successen zijn. ‘Ik ga tijdens mijn speech voor de eerste wedstrijd (tegen Nederland) die statistiek zeker benoemen in mijn speech’, vertelt de bondscoach. ‘Naast het feit dat het de laatste Champions Trophy is, kan het voor ons de eerste zijn die we winnen. Dat moet wel als een extra motivatie voelen.’

Gérman Orozco, sinds begin dit jaar de nieuwe bondscoach van het Argentijnse mannenelftal. Bron: René Roelofs/Orange Pictures

Begin dit jaar werd hij, nadat voormalig technisch manager bij Almere Alex Verga niet inging op het aanbod van de Argentijnse bond, voor de succesvolle spelersgroep gezet. De 42-jarige oud-international heeft een berg aan ervaring, met onder meer een hockeycarrière op de Europese velden: hij speelde onder meer in Duitsland en voor Oranje-Zwart in de Hoofdklasse. Het coachen van het nationale mannenelftal is zijn eerste grote uitdaging als trainer. ‘We zijn als team getraind om georganiseerd te verdedigen. Er moet een goede balans zijn en dat begint voor ons wel bij de solide defensie. Onze andere kracht ligt hij de strafcorner, waarbij de aanvallers de cirkel moeten bestoken met gevaarlijke ballen.’

Voor de strafcorner kunnen ze terecht bij een oude bekende: Gonzalo Peillat. Inmiddels speelt hij in Duitsland bij Mannheimer HC, maar zijn dodelijke precisie vanaf de rand van de cirkel ondervonden de Hoofdklasse-keepers in de periode van 2014 tot 2016 al eens. Toen speelde hij bij HGC, waar hij in zijn laatste seizoen in Nederland topscorer werd met 33 doelpunten. ‘Het is leuk om weer terug te zijn hier in Nederland. Om dan meteen met een duel tegen Nederland te beginnen, maakt het extra leuk. Voor ons voelt die wedstrijd ook als de spannendste’, stelt het strafcornerkanon.

Verjonging

Orozco heeft de lastige taak om Carlos Retegui op te volgen, die Argentinië vormde tot een geoliede vechtmachine op het hockeyveld. Het winnen van de Olympische Spelen, waarbij het onder meer won van België en Duitsland, was een bevestiging dat het mannenhockey een wereldtopper rijker was. Dat zorgt voor hoge verwachtingen in het thuisland. Daar bovenop heeft hij spelers onder zijn hoede heeft die enkel een paar jaar jonger zijn, zoals doelman Juan Vivaldi (38, 240 interlands) en Matias Paredes (36, 322 interlands). ‘We zitten in een nieuw traject, waarbij er veel nieuwe en vooral jonge spelers in de selectie gaan komen’, aldus Orozco, die onder doelt doelt op spelers als aanvaller Maico Casella (21) en middenvelder Nicolas Cicileo (24).

‘Veel is nieuw voor de jonkies uit het team, en de ervaren krachten uit de ploeg moeten investeren met het oog op de toekomst. Zij kunnen de nieuwelingen leren om belangrijke wedstrijden te winnen, met hun ervaringen van de gewonnen Olympische Spelen.’ De bondscoach hecht echter nog veel waarde aan alle ervaring en stuurt hockeyers zoals Vivalvi en Paredes aan om bij dit toernooi als mentor op te treden voor de minder ervaren spelers.

Gonzalo Peillat, oud-speler van HGC, aan de bal voor Argentinië. Bron: René Roelofs/Orange Pictures

Peillat, 136-voudig international, zweeft als 25-jarige tussen de oudjes en de jonkies in, maar ziet toch wel een nodige verjonging in het team. ‘Een nieuwe coach betekent dat er wat gaat veranderen binnen de selectie, daar zijn we nu mee bezig’, vervolgt de oud-speler van HGC. ‘Op het veld zijn de oudere spelers nog van grote waarde, maar buiten het veld leveren zij steeds meer hun bijdrage met hun ervaring. Zij ondersteunen de nieuwe gezichten en geeft ze vertrouwen om het beste uit zichzelf te halen. Ik voel me zelf nog als één van de jongeren, maar probeer iedereen zo goed mogelijk bij elkaar te brengen. Uiteindelijk moeten zij op hun best zijn tijdens het WK van eind dit jaar.’

Orozco: ‘Natuurlijk zou het leuk zijn als wij die laatste Champions Trophy winnen, maar de resultaten van het WK aan het einde van het jaar tellen het zwaarst. Daar willen wij presteren.’ Hier in Breda is het aan Orozco en zijn selectie om het eerste gaatje in de Argentijnse prijzenkast alsnog te vullen.


Wat vind jij? Praat mee...