Olympische kwalificatiewedstrijden vrouwen: Marijne vs Schopman

Door het winnen van het EK in Antwerpen afgelopen zomer hebben de Oranje Dames zich geplaatst voor de Olympische Spelen. De laatste landen moeten zich nog wel door de kwalificatiewedstrijden worstelen om zich te plaatsen voor Tokio. Een voorbeschouwing.

India-Verenigde Staten (Bhubaneswar)

Vanuit Nederlands oogpunt is de interessantste clash die tussen het India van Sjoerd Marijne (plek op de wereldranglijst: 9) en de Verenigde Staten van Janneke Schopman (WR: 13). Een herhaling van de beslissende poulewedstrijd op het WK van Londen in 2018, waar de druk ook al vol op stond. Dat duel eindigde in 1-1. India ging naar de cross-overs en de Verenigde Staten waren uitgeschakeld.

Janneke Schopman in actie op het WK in Londen, tegen Ierland. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

De tranen stonden in de ogen van Schopman, toen ze zich na de wedstrijd in het perscentrum realiseerde dat die vroege uitschakeling wel eens haar ontslag kon betekenen. Zover kwam het niet; ze kreeg het vertrouwen van de Amerikaanse hockeybond om de ploeg naar Tokio te loodsen. In de Pro League betaalde dat vertrouwen zich nog niet uit. De Verenigde Staten eindigden stijf onderaan.

India doet er alles aan om het thuisvoordeel van de kwalificatiewedstrijden optimaal uit te buiten. Voor het eerst in de geschiedenis speelt het vrouwenteam in het machtige Kalinga Stadium in Bhubaneswar, waar tijdens het WK van 2018 de supporters als twaalfde man achter het herenteam stonden.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  India-Verenigde Staten  Ophalen van gegevens

Groot-Brittannië-Chili (Londen)

Groot-Brittannië (WR: 5) heeft de afgelopen toernooien weinig opzienbarends meer gepresteerd, maar is nog altijd titelverdediger, nadat het vier jaar geleden in de finale van de Spelen na shoot-outs van favoriet Nederland won. Het verhaal is bekend: veel internationals stopten sindsdien bij de Britten, waardoor de kwaliteit van de selectie achteruit holde.

Afgelopen jaar leek het de stijgende lijn te pakken te hebben, maar in de halve finale van het EK verloor het kansloos met 8-0 van Nederland. Met een tegenstander als Chili (WR: 18) heeft Groot-Brittannië het nog redelijk getroffen. Chili ontbrak op het WK in Londen en eindigde bij de FIH Series Finals als derde, onder India en Japan. Bij Chili is Oranje-Rood-speelster Manuela Urroz (193 interlands) een van de belangrijkste krachten.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groot-Brittannië-Chili  Ophalen van gegevens

Ierland-Canada (Dublin)

Op het EK in Antwerpen mocht Ierland (WR: 8) laten zien dat het geen eendagsvlieg was, na het behalen van de WK-finale een jaar eerder in Londen. Met een vijfde plaats bewees Ierland dat het in ieder geval met de beste landen van Europa mee kan komen. Tegenstander Canada is nog niet zomaar verslagen (WR: 15). De Canadezen haalden op de Pan-Amerikaanse Spelen de finale en boekten tijdens de FIH Series ook aansprekende resultaten als een 7-0 overwinning op Italië en een 1-1 gelijkspel tegen Spanje.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Ierland-Canada  Ophalen van gegevens

Duitsland-Italië (Mönchengladbach)

Duitsland (WR: 4) wordt door Alyson Annan, bondscoach van het Nederlands elftal, gezien als een van de grootste concurrenten van Oranje op de Spelen. Tijdens de kwalificatiewedstrijden zal Italië (WR: 17) in principe een maatje te klein zijn voor Die Danas.

De gevaarlijke Duitse aanvalster Hannah Gablać, in actie op het EK tegen Spanje. Foto: Willem Vernes

Op het WK in Londen beleefde Italië wel een sprookje, door zich in een poule met Nederland, Zuid-Korea en China te plaatsen voor de cross-overs, waarin het werd uitgeschakeld door India. Maar Duitsland heeft veel meer kwaliteit dan Italië en moet zich zeker over twee wedstrijden gezien kunnen plaatsen voor de Spelen.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Duitsland-Italië  Ophalen van gegevens

Speelschema olympische kwalificatieduels Dames:

Datum Wedstrijd Locatie
Vr 1 november
13:30* India-Verenigde Staten Bhubaneswar
Za 2 november
13:30* India-Verenigde Staten Bhubaneswar
15:00* Groot-Brittannië-Chili Londen
16:00* Duitsland-Italië Mönchengladbach
20:00* Ierland-Canada Dublin
Zo 3 november
13.00* Groot-Brittannië-Chili Londen
14:30* Duitsland-Italië Mönchengladbach
20:10* Ierland-Canada Dublin

* Tijden zijn Nederlandse tijden

 


1 Reactie

 1. Esther BoschvanRoozendaal

  Leuk hè , makkelijker dan de voetbal toto .


Wat vind jij? Praat mee...