Kerstrapport Livera Hoofdklasse Dames: Oranje-Rood beter dan verwacht

De eerste competitiehelft van de Livera Hoofdklasse Dames zit erop. Een ideaal moment om de tussenbalans op te maken. Wie hebben het goed gedaan en voor wie is er werk aan de winkel?

TOPPERS

Oranje-Rood

Na de leegloop van afgelopen zomer – er vertrokken zes speelsters uit Eindhoven – was het de vraag hoe Oranje-Rood, de nummer drie van vorig jaar, dit seizoen voor de dag zou komen. Het halen van de play-offs was geen zekerheidje meer voor de club die de afgelopen jaren in het vrouwenhockey duidelijk stappen heeft gezet.

Aansprekend waren de versterkingen op papier niet echt. Toen aangekondigd werd dat de leegloop werd opgevangen met de komst van een Chileen, een Uruguayaan, twee speelsters uit de Promotieklasse, één uit de Overgangsklasse en drie jeugdspeelsters, namen de verwachtingen van Oranje-Rood voor dit seizoen af. Maar de aanwinsten doen het beter dan verwacht. Met een voorsprong van vier punten op nummer vijf Hurley – dat het óók goed doet – maakt Oranje-Rood nu een goede kans opnieuw de play-offs te halen. Chapeau voor de ploeg van Tina Bachmann.

Tina Bachmann heeft het toch weer goed voor elkaar bij Oranje-Rood. Foto: David van Haren

Frédérique Matla

Toen bekend werd dat Frédérique Matla door bondscoach Alyson Annan niet was opgeroepen voor de trainingsgroep van het Nederlands elftal, was de hockeywereld in rep en roer. Matla moest aan een aantal verbeterpunten werken, was de mededeling van Annan.

Die boodschap is aangekomen bij Matla. Ze is beter dan ooit. Mede door haar sterk verbeterde strafcorner staat ze al op 25 goals, nu al meer dan topscorer Ginella Zerbo afgelopen seizoen maakte. Haar zeven goals tegen Pinoké van afgelopen zondag staan symbool voor de ontwikkeling van Matla, die in de Pro League wel, maar op het EK niet geweldig speelde in Oranje.

Frédérique Matla was de afgelopen weken in bloedvorm. Foto: Koen Suyk

Yibbi Jansen

Het moet voor Yibbi Jansen pijnlijk zijn geweest dat ze vorig seizoen bij Oranje-Rood niet meer het volste vertrouwen in haar strafcorner kreeg van coach Tina Bachmann, die Valerie Magis op kopcirkel de voorkeur gaf. De ontwikkeling van het grootste wapen van Jansen stond daardoor stil.

Haar overstap naar SCHC pakte goed uit. Met vijftien strafcornergoals in de eerste competitiehelft had Jansen een belangrijk aandeel in de productie van Stichtsche. Door de blessure van international Caia van Maasakker had Jansen het rijk alleen op de kopcirkel, maar ook daarvóór was ze met een aantal sleeppushes al belangrijk. Met het oog op de toekomst is de ontwikkeling van de corner van Jansen goed nieuws voor Oranje. Of ze de Olympische Spelen in Tokio gaat halen, is gezien de hevige concurrentie wel de vraag.

Yibbi Jansen op de kopcirkel samen met Caia van Maasakker. Foto: Willem Vernes

MEEVALLER

Bloemendaal

Coach Jeroen Visser kende met negen punten uit drie wedstrijden een fantastische start bij Bloemendaal. Toegegeven, het programma was ideaal voor de Mussen. Eerst won het van Victoria en HGC, die aan de Hoofdklasse moesten wennen, en vervolgens versloeg het Kampong, dat middenin een crisis zat. Maar knap was het zeker van Bloemendaal.

Daarna namen de resultaten af, maar gezien de kwaliteit van de selectie van de Mussen was dat te verwachten. Door de winst op HGC (1-0) van afgelopen zondag gaat Bloemendaal als nummer negen de winterstop, boven Laren, dat meer kwaliteit heeft. Dat is een knappe prestatie van Jeroen Visser, die nu al meer punten heeft gehaald dan Bloemendaal vorig seizoen onder leiding van Teun de Nooijer.

Jeroen Visser aan het werk als coach van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

TWIJFEL

SCHC

Ieder jaar is het de vraag of SCHC een serieuze gooi naar de landstitel kan doen. Met spits Pien Dicke – tien goals in veertien wedstrijden – en strafcornerkanon Yibbi Jansen in het team leek SCHC ten opzichte van vorig seizoen in eerste instantie weer een stap vooruit te hebben gezet. In de wedstrijd tegen Den Bosch (2-2) gingen ze ook door een mentale barrière heen en knokten ze zich terug van een 2-0 achterstand.

Maar afgelopen zondag tegen Amsterdam zakte de ploeg weer door het ijs (2-0 verlies). Bovendien blijft de verdediging van SCHC de achilleshiel, terwijl op het middenveld de bal heerlijk van stick naar stick kan gaan. Lelijk kunnen winnen, is hetgeen waaraan SCHC moet werken. Ondanks de tweede plaats is er werk aan de winkel voor de Bilthovenaren.

Ginella Zerbo scoort minder vaak dan vorig seizoen, maar speelt door de komst van Pien Dicke nu ook meer op nummer 10. Foto: Bart Scheulderman

TEGENVALLERS

Laren

Ondanks het vertrek van strafcornerneemster Lieke van Wijk (Hurley) en verdediger Fabiënne Roosen (SCHC) had Hanneke Smabers, aanspreekpunt van de commissie Tophockey Dames, voor het begin van het seizoen nog best een goed gevoel over de kansen van Laren, de nummer vijf van vorig seizoen. ‘We hebben nog steeds een mooie mix van ervaren speelsters en jong talent. Wij zullen het zeker lastig krijgen, maar we streven er nog steeds naar de play-offs te halen’, zei ze.

De play-offs zijn al wekenlang uit zicht voor Laren, dat zich eerder zorgen moet maken dat het play-outs moet spelen. De ploeg van Marc Materek ging de winterstop in als nummer tien, met twee punten achterstand op Bloemendaal. Natuurlijk is duidelijk dat Laren de afgelopen jaren een jasje heeft uitgedaan, maar het is de vraag of het team niet meer punten had kunnen pakken.

Laren hoopt vurig op de comeback van de geblesseerde spits Maxime Kerstholt, die vanwege een heupoperatie de hele eerste seizoenshelft heeft gemist. Het is echter nog onzeker of zij na de winterstop weer kan spelen. In paniek raken hoeft de ploeg uit het Gooi niet. Laren speelt nog tegen de zwakke broeders Victoria en HGC, terwijl Bloemendaal alleen HGC nog krijgt. De onderlinge confrontatie met Bloemendaal op 15 maart wordt ook interessant.

Bente van der Veldt is een van de talenten van Laren. Foto: David van Haren

HGC

Dat promovendus HGC onderaan staat, verbaast niemand. Maar nul punten uit veertien wedstrijden is natuurlijk teleurstellend. Afgelopen weekend schreven we dit verhaal erover.

De vrouwen van HGC verloren veertien keer op rij. Foto: Koen Suyk


9 Reacties

 1. Peterpaul

  En de andere teams bijvoorbeeld Pinoké, Amsterdam HDM en Hurley? Geen rapportcijfer?

 2. llinde

  Inderdaad complimenten voor staf en speelsters van Oranje-Rood. Als je weet wie daar weggegaan zijn en je ziet wat ze nu presteren is dat knap gedaan. Maar er is nog een 2e seizoenshelft te gaan.

 3. stekel

  Ik lees graag meer over OR en DB

 4. triple-double

  Hierbij mijn ongevraagde Kerstrapport: Top: Den Bosch, OR (doen het erg goed met de buitenlanders en Nunnink in topvorm), Hurley (doen onverwacht mee bovenin en zie in hun de gevaarlijkste uitdager voor OR), HDM (op basis van vechtlust en spel) Middel: Amsterdam, Victoria (ondanks slechte klassering niet onaardig spel voor promotie team), Pinoke (laatste weken wel zwak), SCHC (goed ingekocht met Yibbe en Pien) Zwak: Bloemendaal (na 3 wedstrijd compleet ingestort), Kampong (haken niet aan bovenin middenmoot, alweer niet), Laren (zo afhankelijk van 1 speler kan het toch niet zijn?), HGC (manier van coachen werkt niet voor de speelsters)

 5. marijeknuvers

  Bachmann en haar team hebben een topprestatie neergezet en spelen ook nog eens echt teamhockey. Ik was niet rouwig over het vertrek van bepaalde speelsters, maar had niet verwacht dat het zo goed zou uitpakken.

 6. rule-victoria

  En Victoria? Geen rapportcijfer?

 7. robvisser

  @RoelVictoria Indirect wel, want Victoria staat niet bij de tegenvallers en ik weet niet of je ze dan tot de meevallers wilt rekenen, dat hangt af van de dunk die jij van ze hebt.

 8. MIck

  @triple double, wat een onzin allemaal. Hdm top en Bloemendaal zwak? Verschil tussen beide teams is 2 punten. Amsterdam en Schc middel ? Want? Beide teams doen gewoon wat ze moeten doen en staan waar ze horen te staan en dan heeft Amsterdam ook nog een behoorlijke ziekenboeg gehad. Zwak zijn natuurlijk maar 2 ploegen HGC en Victoria en dat hadden we allemaal vooraf zo ingeschat.

  1. triple-double

   Dat is het mooie van een eigen mening hebben. Een top team zoals schc en Amsterdam kunnen middel zijn op hun eigen manier en toch de slechte wedstrijden winnen. Den Bosch doet ook wat er van hun verwacht wordt alleen dat met leuk en boeiend hockey vandaar top. Betreft HDM en Bloemendaal heb ik beide teams hele wedstrijden zien spelen. Daar waar HDM met een tactisch sterk plan speelde en echte winnaarsmentaliteit toonde, had ik dat gevoel bij Bloemendaal niet. Het is een kwestie van smaak en uiteindelijk ja, dan doet de eindstand er aan toe.


Wat vind jij? Praat mee...