Warmlopen voor… Rio met Jaap Stockmann

In de serie ‘Warmlopen voor…’ volgen we een doorsnee van hockeyend Nederland. Waar leven ze naar toe en hoe lopen ze daar warm voor? Dit keer Jaap Stockmann, keeper bij Oranje en ambassadeur van Interpolis. Hij is met de Oranje Heren in voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

‘Al eerder vertelde ik over warmlopen voor de HWL. Er zijn natuurlijk gelijkenissen, maar Rio is echt een ander verhaal. Het is het ultieme doel. Bij de toernooien die ik hiervoor heb gespeeld, had ik altijd Rio in mijn achterhoofd. De Olympische Spelen zijn het absolute hoogtepunt van wat je als sporter kunt bereiken, en we gaan er maximaal voorbereid naartoe. Daar willen we knallen, daar moet alles eruit komen.

Selectie bekend

We hebben nu een aantal wedstrijden in de Super Serie achter de rug. Die waren belangrijk, want het was weer de 1e keer in een half jaar tijd dat we met het nationale team wedstrijden speelden. Na zo lang alleen trainen is dat heel fijn. Je zag in het begin dat het nog een beetje onwennig was, maar op het laatst scoorden we 4 goals in 1 helft. Dan is het mooi om te constateren dat je stappen maakt, dat je weer meer als team gaat spelen.

De selectie is nu bekend, dus dat betekent het einde van een periode waarin iedereen zich in de kijker probeert te spelen, meer met zijn eigen spel bezig is. Ik ben blij dat het achter de rug is. Het is een vervelende maar onvermijdelijke periode. Nu weten we met welk team we het gaan doen, en kunnen we meer stappen maken als team.

Goed rusten en eten

Wat ik naast alle training en voorbereiding met het team doe om mezelf optimaal voor te bereiden, is eigenlijk vooral mijn rust pakken. Die heb je echt hard nodig. We hebben een pittig programma, staan bijna elke dag op het veld. En we reizen veel, zoals nu naar Cork en straks naar Duitsland. Vanaf nu tot Rio ben ik eigenlijk alleen aan het hockeyen, rusten, eten en slapen. Dat is het stramien waar we in zitten.

Naast genoeg rust is natuurlijk ook voeding belangrijk. We nemen bijvoorbeeld supplementen om zeker te weten dat we alle benodigde voedingsstoffen en vitaminen binnen te krijgen. Maar het woord ‘supplementen’ zegt het al: het is een aanvulling op gezond eten. Het is niet zo dat we op een strak dieet zijn hoor. We krijgen voedingsadviezen, maar als je een keer zin hebt in een vleesje in plaats van een visje, dan doe je dat gewoon. Het zijn handvatten die we krijgen, maar we moeten het natuurlijk zelf in onze mond stoppen. En je merkt het zelf: als je 2 dagen achter elkaar ongezond eet, dan kun je al minder geven op de training.

Kennismaken met Rio

In januari zijn we met zijn allen naar Rio geweest. Om kennis te maken met de stad, het klimaat en met het Olympische veld. Zo komen we straks niet voor verrassingen te staan. Wat vooral opviel was het klimaat. Als je 1 stap buiten de deur zette, liep het zweet al over je voorhoofd. Maar toen wij er waren was het daar volop zomer. In augustus zou het met ongeveer 25 graden prettiger moeten zijn.

Over het eten daar maak ik me geen zorgen. Er is een gigantische eetzaal waar je alles kunt krijgen wat je maar wil. Het Olympisch dorp hebben we, in het echt, nog niet gezien. Maar ik heb wel de plattegrond en foto’s bekeken. Dat ziet er allemaal goed uit.

Balans in spanning

Wat de Olympische Spelen zo bijzonder maken – naast dat het het allerhoogste is natuurlijk – is dat je samen bent met al die andere duizenden topsporters. Iedereen heeft er alles voor gegeven om daar te staan. Dat maakt de sfeer heel bijzonder en onvergelijkbaar met andere toernooien.

Voor mezelf zijn de Olympische Spelen natuurlijk ook het meest spannende toernooi. Maar een beetje spanning in de wedstrijd vind ik wel lekker. Daar word ik scherp van. Al kun je zelfs tijdens een wedstrijd niet continue 100 procent gefocust zijn. Het is bij mij een soort jojo-effect: als de bal verder weg is ben ik iets relaxter, maar hoe dichter hij bij mijn cirkel komt, hoe scherper ik ben. Je moet er een balans in vinden.

Tijdens de wedstrijd mag de spanning hoog zijn, maar na de wedstrijd moet je het ook los kunnen laten. Dus tussen de wedstrijden door lees ik in het Olympisch dorp een boekje, kijk ik tv, of leg ik een kaartje met een paar medespelers.

Klaar voor!

Op 6 augustus spelen we de openingswedstrijd van de Olympische Spelen tegen Argentinië. Natuurlijk is het goed om daarvoor nog een aantal oefenwedstrijden te spelen, voor het wedstrijdritme. Maar ik kijk al zo lang uit naar Rio en heb er zo ontzettend veel zin in. Wat mij betreft mag het nu al beginnen. Ik ben er klaar voor!’

Hockey & Interpolis
Hockeyers leven toe naar momenten: naar een training of een wedstrijd, maar naar net zo naar een lustrumfeest of de opening van een nieuw clubhuis. In alle gevallen bereiden ze zichzelf voor door warm te lopen. Letterlijk, door hun lichaam in vorm te houden of zich mentaal te focussen. Figuurlijk, door te zorgen dat alle geregeld is voor een fantastische middag, avond, dag of evenement. Want een goede voorbereiding helpt vervelende situaties te voorkomen en geeft een veilig gevoel.

 


1 Reactie

  1. richardstolle

    Ningh


Wat vind jij? Praat mee...