‘Minder dan nul procent’: de kans van Pakistan tegen Nederland

Het Pakistaanse hockey staat er beroerd voor. Tijdens het WK in India werd er achter de schermen nog hardop gesproken over een reddingsplan voor het ooit zo roemruchte hockeyland. ‘De situatie is bedroevend’, concludeert voormalig bondscoach Roelant Oltmans.

‘Minder dan nul procent, als dat bestaat’, zo schat Oltmans (65) de kans in dat het huidige Pakistaanse team in oktober in twee wedstrijden in het Wagener Stadion van het Nederlands elftal kan winnen, om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio.

Nummer 17 van de wereld Pakistan is drievoudig olympisch kampioen en viervoudig wereldkampioen. De magie van onnavolgbare baltovenaars zweemt als een aura rond het uitspreken van de naam ‘Pakistan’. Het WK-stadion van Lahore met zeventigduizend toeschouwers in 1990 en de wereldtitel van Pakistan in 1994 staan in de canon van het internationale hockey, maar dat is alweer een kwart eeuw geleden. Nu leven er in Lahore elf miljoen mensen en liggen er drie kunstgrasvelden. In heel Nederland wonen zeventien miljoen mensen en liggen er bijna duizend hockeyvelden.

Het islamitische Pakistan is tegenwoordig een land dat  door de Nederlandse overheid vanwege de onveilige situatie fel oranje en rood is ingekleurd op de kaart. Oltmans was in 2004 bondscoach, toen Pakistan vijfde werd bij de Olympische Spelen. De huidige bondscoach van Maleisië weet als geen ander hoe het werkt met de Aziaten. Vorige week zou Jong Pakistan in Kuala Lumpur hockeyen, maar op het laatste moment gaven ze aan dat ze het visum niet rond kregen. Waarschijnlijk was er geen geld. Ook de prestigieuze Pro League werd lastminute afgezegd, wat de Pakistaanse hockeybond op een boete kwam te staan van de FIH. Het was alsof de ziekste patiënt van het internationale hockey nog een spuitje kreeg om het zo snel mogelijk uit hun lijden te verlossen.

Billy Bakker in actie op het WK in Bhubaneswar. Oranje won met 5-1 van Pakistan. Foto: Koen Suyk

Pakistaanse hockey sterft een langzame dood

Is Pakistan als hockeyland te redden? Oltmans vreest het ergste. ‘Er moet zoveel gebeuren, voordat het weer op de rails staat. De overheid heeft nu andere prioriteiten, er gaat minder geld naar hockey.Het probleem ligt diepgeworteld. Laten we hopen dat ik het verkeerd heb’, stelt de Nederlandse oefenmeester, die net als veel andere mensen moeite heeft om het ooit zo belangrijke hockeyland langzaam te zien sterven. ‘Doodzonde, vooral voor die spelers. Dat een land met zoveel historie op hockeygebied zo ver is weggezakt, door interne perikelen.’

Zelfs ouders van jeugdspelers in Pakistan zijn niet meer blij als hun kroost hockeyt, omdat het perspectief nihil is. Vroeger kregen de beste hockeyers van het land een baan bij het elektriciteitsbedrijf of bij een luchtvaartmaatschappij. Maar hockeyen voor het nationale hockeyteam in het arme Pakistan, waar een derde van de bevolking onder de armoedegrens leeft, betekent geen ticket meer naar een betere toekomst.

‘Dat is een wereld van verschil tussen de eerste periode en tweede periode dat ik coach was. De hockeyers hadden perspectief op de arbeidsmarkt. Nu dat er niet is, bloedt het Pakistaanse hockey langzaam dood’, concludeert Oltmans, die weet dat er sinds het moment dat hij is opgestapt, er geen serieus programma is geweest voor het nationale hockeyteam.

Vorig jaar begon Oltmans nog met goede moed aan zijn zoveelste Aziatische avontuur, nadat hij eerder India had gecoacht. Omdat Pakistan in 1978 de Champions Trophy had uitgevonden, was het voor de laatste editie in Breda uitgenodigd. Pakistan verraste in dat toernooi met winst op olympisch kampioen Argentinië en een gelijkspel tegen wereldkampioen België.

Roelant Oltmans coacht zijn Pakistaanse manschappen tijdens de Champions Trophy in Breda.

Weinig Pakistanen spelen in Nederland

Maar de stappen die werden gezet op het sterk bezette toernooi, kregen geen vervolg. Terwijl er wel perspectief zat in de groep. ‘De situatie was niet levensvatbaar. Als ik een trainingskamp wilde organiseren, zeiden ze dat ze niet wisten wanneer we konden beginnen, omdat er geen geld was.’

Nu is Khawaja Muhammad Junaid de coach van Pakistan, onder wie het nationale team ook de HWL3 in Londen speelde in 2017. Toen verloor Pakistan met 6-0 van Canada, met 4-0 van Oranje en met 1-7 en 1-6 van aartsrivaal India. Of de Pakistanen van Schaerweijde – Muhammad Rizwan en Mehmood Rashid – mee gaan doen met deze coach is nog onduidelijk.

Dat een 98-voudige international als Muhammad Arslan Qadir (28) nu bij overgangsklasser Leiden hockeyt en daar ook training gaat geven – geregeld door Oltmans – geeft aan hoe nijpend de situatie is in Pakistan. ‘Die jongen heeft maandenlang thuis gezeten. Arslan houdt van het spelletje, die is dolgelukkig dat hij weer kan hockeyen. Die jongens willen niets liever.’

Robbert Kemperman in actie tegen Pakistan op het WK in India. Foto: Koen Suyk

Oltmans hekelt het olympisch kwalificatiesysteem

Als de kans van Pakistan in twee uitwedstrijden tegen Oranje zo goed als nul is, schat Roelant Oltmans de kansen van zijn team Maleisië – de nummer 11 van de wereld – iets hoger in tegen Groot-Brittannië. Hoewel Oltmans totaal niet te spreken is over het nieuwe kwalificatieformat van de FIH. ‘Vroeger had je een olympisch kwalificatietoernooi met twaalf landen, waarvan de beste zeven naar de Olympische Spelen gingen. Dan had je eens een verrassing. Die verrassingen zijn nu weggenomen. Dit systeem is doodzonde. Dat mindere landen twee keer op het terrein moeten spelen van de betere landen, druist tegen alle redelijkheid van de topsport in.’

Het team van Oltmans is op zoek naar de eerste olympische deelname sinds 2000, maar zal met gemengde gevoelens terugdenken aan de Asian Games in Jakarta, nog zonder de Nederlandse coach. Maleisië was toen zeventien seconden verwijderd van plaatsing voor Tokio. In de finale van de Asian Games stond het met 5-2 voor. Japan kwam terug tot 5-5. Twee minuten voor tijd scoorde Maleisië de 6-5, waarna Japan in de laatste seconden 6-6 maakte en de shoot-outs won.

Oltmans: ‘Dat heeft er ingehakt. Dat geeft de kwetsbaarheid aan van het team. Het zijn jongens die op dat moment de organisatie vergeten en dan weer even de liefhebber worden die ze waren als kind.’


7 Reacties

  1. robvisser

    Volstrekte onzin dat Pakistan minder dan nul procent kans heeft tegen Nederland. Als de spelers van Oranje het maar niet gaan geloven. Jammer voor een team als Pakistan dat ze zijn weggezakt. Wanbestuur en corruptie heeft ook niet geholpen. Ik denk dat ze vooral naar zichzelf moeten kijken, het ligt niet aan het Olympisch kwalificatiesysteem. En op het afgelopen WK in Londen toonden de Ierse dames nog aan dat geld niet altijd doorslaggevend is om succes te boeken.

  2. gaston-orozco

    Je hebt dit niet van mij gehoord, maar de kans dat Pakistan zelfs naar ons land komt om de kwalificatie te spelen is 50/50. Blijkbaar hebben ze de overheid nodig om geld te verstrekken voor de reis, maar ze hebben de beslissing nog niet genomen. En aangezien de overheid sinds hockey geen financiering heeft verstrekt VOOR het WK, is het meer dan waarschijnlijk dat ze niet de nodige middelen zullen verstrekken.

    1. francakh

      Het zou me niet verbazen.

  3. robvisser

    @g-hockeyfan Of ze gaan ervan uit dat Nederland wel de kosten betaalt voor hun verblijf en het gebruik van voorzieningen en accommodaties. Dat was ook hun insteek toen ze aan de Pro League wilden meedoen, dat andere landen dit zouden bekostigen. We gaan het zien.

  4. harald-van-horn

    Ik meen me te herinneren dat ik kaarten had voor Nederland-Pakistan in april op Kampong. En dat die wedstrijd niet doorging omdat Pakistan uit de competitie werd genomen omdat ze geen geld hadden voor tickets en verblijf. Dat zou dus inderdaad best nog steeds het geval kunnen zijn. Enfin, ik denk ook dat als ze komen, ze weinig kans maken. Maar we'll see.

  5. edny

    des te meer iets voor op je hoede te zijn omdat ze het waar moeten maken en ook geld te krijgen.Hongerige spelers zijn altijd een gevaar. Overschatting is voor nederland een bekende ziekte.Zeker als baker captain is.

  6. rancoburgzorg

    "Sympathiek" van Oltmans om het team, waar hij kortelings nog coach van was, volledig te diskwalificeren. Hij krijgt zeker nog een paar maanden van zijn dikke salaris van de Pakistaanse Bond?


Wat vind jij? Praat mee...