Zwangere Jonker: ‘Dit verklaart mijn tranen na de EK-finale’

Tranen rolden over de wangen van goaltjesdief Kelly Jonker, in Antwerpen na de gewonnen EK-finale tegen Duitsland (2-0). Omdat ze zich na haar vormcrisis terug in het Nederlands elftal had geknokt, dacht iedereen. Maar nu blijkt dat ze als enige op het veld wist dat ze haar laatste interland had gespeeld. Ze is in verwachting.

‘Ik ben niet iemand die snel huilt. Maar ja… Die hormonen, hè’, blikt ze nu, lachend, op het moment terug.

Het is mooi om de zwangere Jonker te zien stralen, in een horecagelegenheid in Amstelveen. Ze is twaalf weken in verwachting. Het gaat goed met haar. Met de baby in haar buik ook. ‘Ik ben alleen een beetje moe. Het is een hectische week geweest. Ik heb deze week veel mensen verteld dat ik zwanger ben. Daar heb ik onwijs veel leuke reacties op gekregen. Maar al die hectiek heeft er wel in gehakt. Gelukkig hoef ik mijn zwangerschap nu niet meer geheim te houden.’

Vorige week dinsdag kreeg Jonker de uitslag van de NIPT-test. Alles was goed. Daarmee was het voor haar duidelijk dat ze per direct zou stoppen met hockeyen. Bij Oranje en bij Amsterdam. Na de zomer – Jonker is in april uitgerekend – beslist ze of ze bij Amsterdam nog een jaar doorgaat.

Vrijdag tegen Hurley en zondag tegen Oranje-Rood deed de aanvaller nog alsof ze geblesseerd was. Zondagmiddag na de wedstrijd lichtte ze haar teamgenoten van Amsterdam in. Maandag volgden in Utrecht de speelsters van het Nederlands elftal. Bondscoach Alyson Annan had ze het heuglijke nieuws even daarvoor al medegedeeld.

Een vertrouwd beeld: Kelly Jonker heeft gescoord voor Oranje. Ze maakte 68 goals in 168 interlands en vooral haar magische tip-in was een belangrijk wapen. Foto: Koen Suyk

Blessures zorgen ervoor dat Jonker in haar interlandcarrière van elf jaar ‘slechts’ 168 interlands speelde

In zekere zin past dit einde precies bij de interlandcarrière van Jonker. Het is geen standaardafscheid, maar ze heeft ook geen standaardcarrière gehad. Sinds haar debuut in Oranje op 7 april 2008 speelde de kleine spits mede vanwege haar blessuregevoelige lichaam nog geen twee jaar aaneengesloten in Oranje.

Veel toernooien waaraan Jonker deelnam, vertellen een ander verhaal. In 2008 was ze als 18-jarig talent reserve bij de Olympische Spelen in Beijing. Vier jaar later was ze uitgegroeid tot volwaardig lid van het team en won ze olympisch goud in Londen.

Nadat bondscoach Sjoerd Marijne haar na het gewonnen wereldkampioenschap van 2014 in Den Haag passeerde, vocht Jonker zich terug in het team en veroverde ze onder leiding van Alyson Annan zilver op de Spelen van Rio de Janeiro. Vijf maanden voor het gewonnen EK in Amsterdam in 2017 liep Jonker een schouderblessure op. Haar revalidatie was een race tegen de klok, maar ze was op tijd fit. In aanloop naar het WK van 2018 in Londen kreeg Jonker last van een onwillige achillespees. Opnieuw was ze op tijd hersteld.

Na Rio heb ik gezegd dat ik zou doorgaan tot Tokio, maar ineens dacht ik: trek ik het nog wel? Ik was bijna gestopt bij Oranje. Het was fiftyfifty.

Maar ondanks alle tegenslag kende Jonker nog nooit zo’n zwaar jaar als afgelopen seizoen. ‘Ik heb mede door al die blessures heel mijn carrière in Oranje moeten vechten om mijn plekje in het team terug te veroveren. Dat is heel zwaar geweest. Vorig seizoen heb ik daar een klap van gehad’, blikt Jonker terug op die donkere periode.

‘Ging het na drie operaties eindelijk goed met mijn schouder, begon mijn achillespees weer op te spelen. Fysiek was ik niet in goeden doen. Ik had overal last van. Omdat ik daardoor mijn niveau niet haalde, was het ook mentaal zwaar. Ik was het plezier in het hockey helemaal kwijt. Ik was bijna gestopt bij Oranje. Het was fiftyfifty. Na Rio heb ik gezegd dat ik zou doorgaan tot Tokio, maar ineens dacht ik: trek ik het nog wel? Dat gevoel overviel mij enorm.’

Keer op keer knokte Kelly Jonker zich terug van een blessure. Hier herstelt ze van een schouderoperatie. Foto: Koen Suyk

Jonker kwam na haar break bij Oranje nog één keer terug op topniveau

Na het WK in Londen vroeg Jonker aan bondscoach Annan om haar niet voor de Champions Trophy in Changzhou (eind november 2018) te selecteren. Na twee wedstrijden in de Pro League in februari en maart nam Jonker opnieuw een tijdelijke break bij Oranje, om aan haar problemen te werken en terug op topniveau te komen.

‘Alyson heeft me het volste vertrouwen geven. Daar ben ik haar dankbaar voor’, zegt Jonker. ‘Ik weet dat het niet vanzelfsprekend is dat een coach dat doet. Onder een andere coach was ik misschien niet meer opgeroepen. Ik koester mijn band met Alyson.’

De perfect getimede tip-in in de laatste minuut van de Pro League-wedstrijd tegen Groot-Brittannië (1-0) in juni 2019 was het moment dat Jonker voor zichzelf bewees dat ze nog steeds van meerwaarde voor Oranje kon zijn. ‘De ontlading was groot. Het was een belangrijk doelpunt op een belangrijk moment. Ik was me gaan afvragen of ik nog wel nodig was in dit team. Ik wil alleen voor het Nederlands elftal spelen als ik daadwerkelijk een bijdrage heb. Met dit doelpunt bewees ik voor mezelf dat ik nog niet afgeschreven was.’

Ik wilde voor het EK niemand van Oranje met mijn zwangerschap belasten, omdat het belangrijk was dat we het EK zouden winnen en het olympisch ticket zouden bemachtigen.

Die goal tegen Groot-Brittannië (de video hierboven toont hem meteen na het klikken) staat achteraf symbool voor haar wederopstanding. Jonker knokte zich in de selectie van de Pro League, waarin ze in de finale tegen Australië scoorde. Opeens ging het weer crescendo met de goaltjesdief, die met Amsterdam zowel kampioen van Nederland als van Europa geworden was. Tokio lonkte weer.

Maar toen ineens, was daar die positieve uitslag van de zwangerschapstest. Vlak voor het EK.

‘Dat zette alles op z’n kop. Het kwam voor mijn man en mij als een verrassing dat ik zwanger was, maar wij waren er meteen ontzettend blij mee. We zijn al twaalf jaar bij elkaar, een jaar getrouwd en wonen samen in een mooi huis. Ons kindje is meer dan welkom. Ik heb getwijfeld of ik het team al voor het EK moest inlichten. Daar heb ik het mijn man en mijn familie over gehad. Maar ik voelde me nog goed en koos ervoor het voor mezelf te houden. Ik wilde niemand van Oranje ermee belasten, omdat het belangrijk was dat we het EK zouden winnen en het olympisch ticket zouden bemachtigen. Ik wilde niet dat de focus op mij kwam te liggen.’

De droom van Tokio ruilt ze in voor de droom van het moederschap

Die prachtige, typische Jonker-goal in de finale tegen Duitsland (weer een tip-in, bekijk ‘m hierboven) was achteraf gezien een doelpunt waarin alles samen viel. Hoe Jonker zich na haar burn-out had teruggeknokt in het Nederlands team en hoe ze uitgerekend in de EK-finale een belangrijk doelpunt maakte, terwijl er een baby in haar buik groeide.

Jonker: ‘Daar heb ik op dat moment zelf helemaal niet bij stil gestaan. Maar nu ik er op terugkijk, vind ik het heel bijzonder hoe het gelopen is. Ik heb mijn carrière op een mooie manier kunnen afsluiten door op een belangrijk moment een van de mooiste goals van mijn carrière te maken, waarmee ik het team naar Tokio heb kunnen helpen.’

‘Daar had ik natuurlijk zelf dolgraag naartoe gewild. Dat het nu niet meer gaat gebeuren, heb ik inmiddels een plekje kunnen geven. Als die meiden straks eenmaal in Tokio zijn, zal ik het er best nog moeilijk mee hebben. Maar als het goed is, heb ik dan die kleine in mijn armen. Ik krijg er iets moois voor terug. Dat is het meer dan waard.’


23 Reacties

 1. Runa Honig

  Leuk voor Kelly, maar lees ik het nu goed dat ze al voor het ek wist dat ze zwanger was en dat niet heeft gedeeld met de staf en team? En dan ook nog zeggen: ik wilde het team daar niet mee belasten. Dat kan toch niet waar zijn. Dit is topsport en ze weet natuurlijk donders goed dat ze niet had gespeeld als de staf deze wetenschap had gehad. De medische risico’s nog daargelaten, dit is buitengewoon onprofessioneel gedrag voor iemand die al zolang meeloopt.

  1. francakh

   Onzin. Tot 12 weken hockeyen is voor vee vrouwen geen probleem. Heb ik zelf ook gedaan. De baarmoeder is nog klein en beschermd, de “baby” een formaatje rijstkorrel. De ene persoon voelt zich slecht, de ander prima.

  2. Derrick Bijker

   Precies. Ik heb zelf ook mijn teamgenoten niet ingelicht en doorgespeeld tot de 38e week. Niks aan de hand. Daarna moest ik het wel melden omdat mijn vrouw op zondag moest bevallen....

  3. francakh

   Rick, da’s wel super knap :)

  4. circlestorm69

   Zo vroeg zijn die risico’s er niet. Zelfs al krijg je een bal in je buik. Het is nog kleiner dan een pinda en kan dan echt geen kwaad! Kelly, gefeliciteerd en we hebben van je genoten!

  5. RoosW

   Naar mij weten laat je, als je net achter bent gekomen dat je zwanger bent, niet gelijk weten aan de andere dat je zwanger bent. Het is haar keuze geweest om het zo te doen. Er is niks fouts gegaan. Persoonlijk zou ik uw mening voor uw houden, want zo komt er een donkere wolk boven dit prachtige nieuws van Jonker. Kelly Jonker, ik wens je en je man een fijne zwangerschap toe!!

  6. Van Dessau

   Er is een aantal zekerheden, als je als man en vrouw vrijt zonder voorbehoedsmiddel dan bestaat de kans van een zwangerschap, hoef je niet verbaast over te zijn, net zo min als Kelly weet dat een doelpunt een doelpunt is als de bal in z'n geheel over de doelijn is.

 2. Runa Honig

  We hebben het hier over topsport!

  1. francakh

   Dus? Met 4-6 weken zwanger ben je niet perse ziek, zwak en misselijk. Sommigen vrouwen weten amper dat ze zwanger zijn zo vroeg.

  2. conegut

   Mwah valt mee. Meer een leuke hobby. Als het topsport zou zijn dan hadden we het kunnen lezen in de krant hoe bijzonder dit is. Veel geluk en liefde Kelly ! Geniet van de aankomende tijd.

  3. lexi-b

   Ze is net zwanger, niet ineens invalide of hersendood ofzo ... Genoeg topsporters gaan de eerste periode door. Ullrike Mayer won zwanger een super-G.

 3. lynnBosman

  Klopt fh, de baby is nog hartstikke goed beschermd en het kan prima! "Contactporten zoals voetbal en hockey: kunnen prima in het eerste (en eventueel nog een deel van het tweede) trimester. Daarna neemt de kans op blessures meer toe en wordt het bijvoorbeeld gevaarlijk om een bal of een stick in de buik te krijgen" Ik vind het niet nodig om Jonker te beschuldigen van onprofessioneel gedrag. Zij zal echt wel aan haar verloskundige /huisarts ed hebben gevraagd of het verantwoord was door te spelen. Ik ga ervanuit dat zij het nooit gedaan zou hebben als zij haar kindje in gevaar daarmee zou kunnen brengen. Kelly, geniet van deze tijd!!!

  1. francakh

   De meeste verloskundigen willen je niet eens zien voor 12 weken, tenzij er wat is.

 4. marijeknuvers

  6 weken is pas twee weken over tijd . Op internet zijn andere sites met goede info. 😉

 5. hockey23

  Misschien Matla een goed alternatief?

 6. diewertje-l

  Hockey 23 Dacht ik ook maar alyson roept niemand op.

 7. robvisser

  @Diewertje.1 Het zou toch ook raar zijn, vanuit het standpunt van Alyson gezien, om Matla er nu opeens weer bij te halen? Annan vindt dat ze aan een aantal dingen moet werken. Dat Kelly zwanger is zal dat standpunt niet veranderen.

 8. Runa Honig

  Mijn punt wordt hier gemist: namelijk dat je als topsporter dit moet delen en dat niet kan verzwijgen voor een groot toernooi.

  1. conegut

   Lijkt mij niet. Gevaren afwegen en keuze maken. Ze heeft die keuze mijn inziens goed gemaakt want ze speelde gewoon goed. Kindje mag trots zijn op haar moeder.

 9. robvisser

  @rhonig Dat lijkt mij ook, maar ze had er waarschijnlijk onvoldoende vertrouwen in dat ze dan geselecteerd zou worden en had voor zichzelf al uitgemaakt dat dit haar laatste toernooi zou zijn, iets wat ze niet wilde missen. Ze is voor haar eigen belang gegaan. Maar het is goed afgelopen en ze heeft een bijdrage kunnen leveren. De vraag is en blijft of je (on)bewust toch niet een beetje met de handrem erop speelt in zo'n situatie en het lijkt me ook niet helemaal zonder risico's. Het is toch iets anders dan een hele licht blessure die je verzwijgt (iets wat overigens ook niet heel professioneel zou zijn). Dit alles natuurlijk los van het heuglijke nieuws op zich, want ik gun Kelly het beste.

 10. lynnBosman

  Ze moet helemaal niks en het is haar volste recht zo vroeg niks te zeggen. Ze is voor eigen belang gegaan???? Waarom zo pessimistisch RobV? Jammer deze uitspraak. Het lijkt mij dat ze al geselecteerd was toen ze erachter kwam. Topsport is het eerste trimester kan GEEN kwaad. Ze had geen hinder en zal echt wel goed ingelicht zijn voor ze de keuze maakte nog een keer te knallen. Het is vanuit haar een weloverwogen keuze geweest het niet te delen en dat hoeft ze ook niet. Volgens mij heeft Estavana Polman nog een EK gespeeld half december, alvorens ze bekend maakte eind december zwanger te zijn. Kelly is een topper en gaat gemist worden!

  1. francakh

   Helemaal eens ... Serena Williams won een grandslam zwanger ...


Wat vind jij? Praat mee...