Trainerscarrousel OVK: Juffermans volgt Nijenhuis op bij Union

Trainers komen en trainers gaan in de Overgangsklasse Dames en Heren. In dit overzicht van het seizoen 2021/2022 houden we alle mutaties bij van ’s lands derde niveau. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

14 juni

Roderick Juffermans is komend seizoen de coach van Union dames 1. Hij is de opvolger van Jouk Nijenhuis die de club uit Nijmegen na vier jaar verlaat. De 31-jarige Juffermans is nu nog coach van HDM jongens B1. Eerder was hij de eindverantwoordelijke voor meisjes A1 van de Haagse club. Union eindigde afgelopen seizoen op de vijfde plaats in de Overgangsklasse B.

9 juni

Marc de Moor is gestart als nieuwe coach bij de mannen van Leiden. De voormalige mannencoach van onder meer HIC en  Amersfoort, volgt de vertrokken Wouter Tazelaar op. De Zuid-Hollanders begonnen het seizoen met Peter Kalfsterman als hoofdcoach en kunnen dus terugkijken op een hectisch seizoen, waarin ze achtste werden in hun Overgangsklasse-poule. Leiden geeft aan dat ze met De Moor willen bouwen om uiteindelijk de Promotieklasse te bereiken.

3 juni

Jorge Nolte gaat aan de slag bij de dames van Leiden. De ervaren coach komt over van Klein Zwitserland, dat dit seizoen via play-outs in de Hoofdklasse bleef. Nolte was eerder de eindverantwoordelijke bij Hurley en Bloemendaal. Bij de nummer zes van de Overgangsklasse A wordt hij de opvolger van Robbert van de Peppel, die naar Hurley vertrekt. Nolte wil de Zuid-Hollandse ploeg naar de Promotieklasse helpen. ‘Het doel is helder: van Leiden een PK-club maken. Ik kijk er naar uit om met deze talentvolle groep de uitdaging aan te gaan.”

27 mei

Tim Bakker staat komend seizoen aan het roer bij de dames van Xenios. Bakker gaat samenwerken met Yannick Beekman, met wie hij Jan Willem van Hall opvolgt. Beekman en Bakker zullen gezamenlijk verantwoordelijk zijn. Bakker komt over van MA1 van Amsterdam, Beekman was de afgelopen twee seizoenen assistent-coach bij de dames van Xenios.

27 mei

André Morees (45) wordt met ingang van het nieuwe hockeyseizoen trainer en coach van de dames van Almere. Dat seizoen komt Almere uit in de Promotieklasse. Morees volgt Bas Beuse en Daniël de Puysseleire op. Morees heeft veel ervaring opgedaan bij onder andere bij de dames van Bloemendaal en is tot einde van dit seizoen actief als coach van Rood-Wit.

27 mei

Floris de Ridder kiest voor een coachcarrière bij IJsseloever. De Ridder komt momenteel nog uit als speler bij SCHC, waar hij na dit seizoen mee stopt. De Ridder volgt Jasper Coppes op. De mannen van IJsseloever hebben het zwaar in de Overgangsklasse. Met een elfde plek speelt de ploeg zondag een do-or-die-wedstrijd tegen degradatie.

27 mei

De mannen van Berkel en Rodenrijs hebben een nieuwe staf. Dit zijn Stefan van der Ree (hoofdtrainer/coach) en Bart Looije (assistent). Van der Ree nam in 2018 afscheid als speler bij Heren 1 en heeft hij ook verschillende jeugdteams gecoacht. Ook is hij twee jaar assistent-trainer geweest bij de mannen van Victoria. Looije is 43-voudig international en hij is coach geweest bij Klein Zwitserland en Schaerweijde in de Hoofdklasse en als assistent bij het Nederlands damesteam in Beijing in 2008.

4 mei
De dames van Rood-Wit krijgen komend seizoen Sake Hermans als nieuwe hoofdcoach. De 35-jarige trainer was al coördinator van de meisjeslijn van de club uit Aerdenhout. Hermans coachte eerder jeugdteams bij Bloemendaal en was tot eind 2021 hoofdtrainer op Baarn. Hij volgt André Morees op, die na drie jaar besloot Rood-Wit te verlaten. Rood-Wit staat met nog drie duels voor de boeg tiende in de Overgangsklasse B, een plek die leidt tot het spelen van play-outs.

30 april
Jouk Nijenhuis neemt na dit seizoen afscheid als coach van de dames van Union. Nijenhuis is in verschillende functies al bijna 23 jaar verbonden aan de Nijmeegse club. Het is nog niet bekend waar zijn volgende uitdaging ligt. De dames van Union staan momenteel op een vijfde plaats in de Overgangsklasse A.

28 april

Raoul Grevenstuk is vanaf komend seizoen de nieuwe coach van de dames van Wageningen, dat momenteel vijfde staat in de Overgangsklasse A. Daarmee is hij de opvolger van Michiel Franck, die na vier seizoenen de overstap maakt naar de heren en daarmee Marco Borst als coach vervangt.

Grevenstuk is momenteel bezig aan zijn vijfde seizoen als coach van de heren van AMVJ. Daarnaast vervult hij de rol van technisch manager bij Nijmegen. In het verleden is Grevenstuk in verschillende rollen actief geweest bij onder meer HGC, Leiden, Myra, De Reigers, Bloemendaal en Qui Vive.

2 april

Vincent van de Peppel is komend seizoen bij de heren van Huizen de opvolger van het tweetal Wouter van der Kloet en Daan van der Wilk, dat sinds de zomer van 2016 voor de groep stond. Van de Peppel is afkomstig van Naarden waar hij in de afgelopen jaren zeer succesvol is geweest. Onder zijn leiding promoveerde de ploeg van de Vierde Klasse naar de Overgangsklasse. Hoogtepunt was het seizoen 2017-2018 toen Naarden niet alleen het kampioenschap in de Eerste Klasse behaalde maar ook de Silver Cup won.

31 maart

De mannen van Leiden hebben per direct afscheid om genomen van coach Wouter Tazelaar. Tazelaar nam zijn besluit om privé-redenen. Hij was de afgelopen 3,5 jaar betrokken bij de club en nam de rol van hoofdcoach over toen Peter Kalfsterman na de winterstop vertrok. Leiden staat momenteel tiende in de Overgangsklasse. De club geeft aan dat de begeleiding de komende tijd intern wordt ingevuld.

18 maart

Komend seizoen is Roel Wagemakers (foto) hoofdcoach van QZ Heren 1. Hij volgt Michiel Stap op, die de club uit Nijmegen na dit seizoen zal verlaten. Roel was de afgelopen seizoenen als trainer/coach werkzaam bij Dames 1 van QZ. Hij blijft ook betrokken bij de jeugdopleiding van de club.

16 maart
Wouter van der Kloet en Daan van der Wilk stoppen na dit seizoen als coaches van Huizen Heren 1. Het duo staat al sinds de zomer van 2016 voor de groep en heeft volgens Huizen in goed overleg met de club besloten om na dit hockeyjaar het stokje over te dragen. Huizen, derde in de Overgangsklasse B, strijdt mee om een plek in de play-offs. Het bestuur van de Gooise club laat weten dat er al gesprekken worden gevoerd met mogelijke opvolgers.

15 maart
Bij de mannen van Breda hebben Eric van der Pol en Sven Coenen hun rollen omgedraaid. Coenen is in de tweede seizoenshelft de hoofdcoach van de Brabanders, Van der Pol pakt de rol van assistent op. Breda heeft bekendgemaakt dat Coenen ook komend seizoen de hoofdcoach is bij de mannen. De ploeg staat momenteel tiende in de Overgangsklasse B en hervatte de competitie met een nederlaag tegen Hilversum.

12 maart
Marc Materek gaat aan de slag bij de vrouwen van Zwolle. De ervaren Groninger legde in de winter zijn taken neer als assistent bij HDM. Materek, eerder hoofdcoach bij Laren, vormt een duo samen met de jonge (26 jaar) Joris Boone die eerder assistent was bij de Zwolse dames. Boone zal komend seizoen ook aan het roer staan bij de huidige nummer negen van de Overgangsklasse A. Bij Zwolle, dat inzet op lijfsbehoud, kwam in november ruimte in de dug-out, toen Bart van Kersbergen opstapte.

28 januari
In dezelfde week dat de oude technische staf de taken neerlegde, is de opvolging al gevonden. Cartouche meldt dat Don Tissen de nieuwe hoofdcoach is van het eerste vrouwenteam uit Leidschendam. Tissen was lange tijd assistent bij Klein Zwitserland onder succescoach Carlos Castaño. Arnoud Troe, oud-speler van HGC, wordt de rechterhand van Tissen. De ambities van Cartouche mogen er zijn. De ploeg staat momenteel vijfde in de Overgangsklasse, maar zet desondanks in op promotie.

Foto: Cartouche

25 januari
Cartouche
moet per direct op zoek naar een nieuwe staf voor hun eerste vrouwenteam. Hoofdcoach Jasper Kokx, zijn assistent en de teammanager hebben hun functie neergelegd. De club uit Leidschendam, die het vertrek van het trio niet nader toelicht, geeft aan dat Kox wel jeugdtrainers blijft begeleiden op Cartouche. De Zuid-Hollanders hervatten in maart de competitie als de nummer vijf van de Overgangsklasse B. In de eerste speelronde wacht hen meteen een pittige wedstrijd, tegen koploper Schaerweijde.

24 januari
Na zes seizoenen scheiden de wegen van trainer-coach Jan Willem van Hall en de dames van Xenios. Met de ploeg uit Amsterdam denderde Van Hall vanuit de Tweede Klasse naar de Overgangsklasse, waar de ploeg momenteel in Poule B een vierde plaats inneemt. ‘Hij heeft aandacht gehad voor de doorstroming van talentvolle jeugd en heeft met zijn kennis en kunde van tophockey de basis gelegd voor het vertrouwen waarmee Dames 1 nu speelt’, zegt voorzitter Michiel van Zutphen in het persbericht.

29 november
Bart van Kersbergen heeft besloten met onmiddellijke ingang op te stappen als trainer-coach van de dames van Zwolle. De 24-voudig international kan zijn werkzaamheden bij de hekkensluiter van de Overgangsklasse A niet meer combineren met zijn maatschappelijke carrière. Van Kersbergen kwam afgelopen zomer naar Zwolle toe als opvolger van Tim de Vries, die overstapte naar de heren van Zwolle waar hij aan de slag ging als assistent van Alex Mulder.

9 november
Peter Kalfsterman is niet langer de coach van de heren van Leiden. ‘Een groot verschil van inzicht’ gaf de club als reden voor het tussentijdse vertrek van Kalfsterman, die sinds juli 2018 bij Leiden werkzaam was. Zijn taken worden tot het einde van het seizoen overgenomen door Wouter Tazelaar, die de afgelopen drie seizoenen al de assistent was van Kalfsterman. Tazelaar zelf was eerder al coach van onder meer de hoofdklassers Kampong en Hurley.


Wat vind jij? Praat mee...