Trainerscarrousel HK: Marc Lammers helpt Den Bosch uit de brand

Trainers komen en gaan in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren. In dit overzicht van het seizoen 2021/2022 houden we alle mutaties bij van hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

27 juni
Marc Lammers keert terug als coach bij de mannen van Den Bosch. De oud-bondscoach (53 jaar) wordt aan de Oosterplas de opvolger van Eric Verboom, die fulltime assistent is geworden bij Oranje. Hierdoor komt er een einde aan de maandenlange zoektocht van Den Bosch. De voormalige bondscoach coachte de Brabanders ook in het seizoen 2011/2012, na het ontslag van Siegfried Aikman. Lammers gaf de afgelopen vijf jaar al iedere dinsdag training aan Den Bosch en is al jaren bij de club betrokken als klankbord.

‘Op clubniveau is er maar één club waar ik wil coachen en dat is Den Bosch. Ik heb erg veel vertrouwen in de huidige selectie die er staat en
zie veel mogelijkheden om samen goed te presteren. Uiteraard kijk ik uit naar de verdere ontwikkeling van deze talentvolle ploeg’, aldus Lammers in een persbericht van Den Bosch.

22 juni
Tilburg heeft in Dennis Dijkshoorn de opvolger gevonden voor Sjoerd Marijne. Na de degradatie van de heren naar de Promotieklasse besloten de Brabantse club en coach Marijne uit elkaar te gaan.

Dijkshoorn is geen onbekende bij Tilburg. Hij was vijf jaar de rechterhand van Jeroen Delmée bij het vaandelteam. Nadat Delmée werd aangesteld als bondscoach van de Oranje Heren vertrok ook Dijkshoorn. Hij ging aan de slag bij het Belgische KHC Dragons, maar keert dus na één seizoen terug bij Tilburg. Joep van Nuland, de afgelopen seizoenen video-analist bij de ploeg, wordt assistent van Dijkshoorn.

‘Ik ken de club goed, ben gecharmeerd van de mensen en de ambitie, het voelt misschien zelfs als thuiskomen’, zegt Dijkshoorn op het Instagramaccount van Tilburg.

22 juni
De mannen van Rotterdam staan komend seizoen onder leiding van Robin Rösch. De 51-jarige Duitser maakt in Nederland furore als zaalbondscoach. In 2015 bezorgde hij de indoor-internationals hun eerste wereldtitel in Leipzig. Daarmee kwam een einde aan een bondscoachschap van negen jaar.

Rösch is nu ook nog bondscoach, bij de mannen van Oostenrijk. Daar zwaait hij ook de scepter over de onder 21-ploeg. Afgelopen seizoen degradeerde hij met SC Frankfurt uit de Bundesliga. In Nederland had Rösch als clubcoach de vrouwen van Den Bosch en de mannen van Venlo en Eindhoven onder zijn hoede.

‘Met Rösch krijgt onze herenselectie een coach, die door zijn eerdere ervaring in Nederland de Duitse ‘Gründlichkeit’ kan combineren met Nederlandse creativiteit’, reageert Luuk van der Schoot, bestuurslid tophockey van Rotterdam, op zijn laatste aanwinst. 

Rösch wordt de opvolger van Albert-Kees Manenschijn, die na een teleurstellend seizoen – Rotterdam werd negende – naar Schaerweijde vertrekt. Kai de Jager blijft aan als assistent-coach bij de ploeg uit de Maasstad. 

7 juni
Bram Lomans neemt komend seizoen na de winterstop de taken van Paul van Ass over als coach van de heren van HGC. Van Ass begint na het WK Dames deze zomer als bondscoach van de Oranje Dames. Deze functie zal hij de eerste seizoenshelft combineren met zijn huidige baan als coach van HGC om op die manier Lomans optimaal in te werken.

Bestuurslid Tophockey Mark van Loon van de Wassenaarse club is blij dat Lomans de uitdaging met beide handen aangrijpt. ‘Bram is een HGC’er in hart en nieren met een indrukwekkende staat van dienst bij de club en Oranje, als speler en ook in tal van technische functies. Vorig seizoen was hij assistent-coach van HGC Dames 1.’

De 206-voudig international en tweevoudig olympisch kampioen weet wat hem te doen staat, zo zegt Lomans in het persbericht. ‘Het is mijn bedoeling om de weg die Paul van Ass met HGC is ingeslagen voort te zetten en verder uit te bouwen. Ik vind het een uitdaging om in de voetsporen van Van Ass te treden. Mooi dat we nog een aantal maanden samen met de selectie aan het werk kunnen.’

3 juni
Het hing al even in de lucht, maar vlak voor het weekend is de komst van Tim Oudenaller naar Kampong kogeltjerond gemaakt. Oudenaller wordt op De Klapperboom de opvolger van Roelant Oltmans, wiens vertrek eerder deze week werd aangekondigd. Oudenaller promoveerde onlangs met Schaerweijde naar de Hoofdklasse en zat eerder op de bank bij Qui Vive. Bovendien werkte veertien jaar met de jeugd van Kampong, waarin hij onder meer Jip Janssen en Lars Balk onder zijn hoede had.

‘Tim loopt al lang rond op Kampong en kent de club en de cultuur van Kampong als geen ander’, meldt tophockeybestuurslid Roderick Weusthof. ‘We zijn er trots op dat we iemand uit onze eigen gelederen, die zich bij andere clubs verder heeft ontwikkeld, terug naar Kampong kunnen halen. Met Tim hebben we een talentvolle en ambitieuze coach in huis.’

Oudenaller voelt zich vereerd dat Kampong bij hem uitkwam. ‘Ik ga er alles aan doen om samen met het team weer mee te gaan strijden om de prijzen.’

1 juni
Kampong breekt per direct met mannencoach Roelant Oltmans. De voormalige bondscoach had een doorlopend contract bij de Utrechtse club en gaf in een eerder stadium aan door te willen bij de vice-kampioen van vorig seizoen. Oltmans werd in 2020 aangesteld bij Kampong, maar slaagde er dit jaar niet in om de play-offs te halen. Kampong en de ervaren coach zijn ‘in goed overleg tot beëindiging van de samenwerking gekomen’, zo meldt de club. Wie Oltmans opvolgt, is nog niet openbaar gemaakt.

24 mei

Robert van der Horst treedt terug als hoofdcoach van Oranje-Rood. De oud-international wil meer tijd besteden aan zijn maatschappelijke carrière, maar blijft wel als assistent bij het team uit Eindhoven betrokken. Van der Horst wisselt van functie met Jeroen Baart, die dus een plekje opschuift in de hiërarchie.

Baart was al sinds 2019 als assistent bij OR betrokken. ‘Ik ben zeer vereerd om hoofdcoach te worden van deze mooie club. En ik ben vooral ook blij dat de samenwerking met Robert doorgezet wordt. We hebben dit seizoen geroken aan de play-offs en kunnen niet wachten om ze volgend jaar wel te halen.’

Baart combineert zijn job bij Oranje-Rood met zijn rol als bondscoach van de Belgische mannenploeg onder de 21 jaar.

23 mei

De kersverse Hoofdklasser Schaerweijde krijgt een andere coach. Albert-Kees Manenschijn neemt op de bank in Zeist het plekje over van Tim Oudenaller, die volgens de club ‘op eigen verzoek vertrekt’. Manenschijn coachte de afgelopen zes jaar de mannen van Rotterdam, waarmee hij in 2017 de finale haalde van de play-offs. Eerder was de ervaren coach assistent bij de Oranjevrouwen en hoofdcoach bij SCHC (mannen en vrouwen) en HDM. Manenschijn tekent een contract voor twee jaar bij Schaerweijde.

23 mei

De Pakistaan Razwan Mehmood Ahmed is de nieuwe coach van de vrouwen van Klein Zwitserland. Ahmed is nu nog assistent-coach bij de mannen van Schaerweijde, die kampioen zijn geworden in de Promotieklasse. De opvolger van Jorge Nolte was eerder hoofdcoach bij de vrouwen van Schaerweijde en de mannen van Myra.

Ahmed tekent voor twee jaar bij de club uit Den Haag, die zich zaterdag handhaafde in de Hoofdklasse. KZ schudde in twee duels promotieklasser Leonidas van zich af, waardoor lijfsbehoud een feit was.

26 april

Robbert van de Peppel (34) is de nieuwe coach van de dames van Hurley. De voormalige zaalinternational had de afgelopen twee jaar de vrouwen van Leiden onder zijn hoede. Met die ploeg staat hij momenteel achtste in de Overgangsklasse A. Eerder was Van de Peppel coach bij de topjeugdteams op zijn oude clubs SCHC en Laren.

‘Uit het profiel dat we samen met de speelsters hebben opgesteld, kwam onder andere de wens naar voren dat de nieuwe coach zelf hockeyervaring heeft op het hoogste niveau’, aldus Hanna Wintzen, bestuurslid tophockey van Hurley. ‘Niet alleen vanwege hockeytechnische elementen maar ook de bekendheid met het winnen van prijzen en presteren onder druk.’

‘Wij geloven dat Robbert goed past bij de ambitie om als team een volgende stap omhoog te zetten, om talentvolle speelsters verder te ontwikkelen en om een hechte verbinding met de jeugdopleiding te maken.’

‘Hurley Dames 1 is een stabiele hoofdklasser met een top-4-ambitie’, vertelt Van de Peppel. ‘Kijkend naar de talenten in dit team, gecombineerd met een kern van speelsters die al langer voor Hurley uitkomen zie ik die potentie zeker. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan.’

Van de Peppel volgt bij de Bosclub Patrick Bakker op, die sinds 2019 de scepter zwaaide bij Hurley.

23 april

De wegen van Rotterdam en Albert Kees Manenschijn scheiden na dit seizoen. Dat zijn beide partijen in goed overleg overeengekomen. Manenschijn is bezig aan zijn zesde seizoen als coach van de Rotterdamse heren. In zijn eerste seizoen (2016-2017) bereikten de Rotterdammers de finale om de landstitel, waarin Kampong te sterk bleek. Een jaar later won de ploeg brons tijdens de EHL. Afgelopen seizoen plaatste Rotterdam zich voor de play-offs waarin in de halve finales werd verloren van Kampong. Dit seizoen vallen de resultaten tegen en staat de ploeg op een negende plaats in de Tulp Hoofdklasse.

27 februari

Hoofdcoach Patrick Bakker vertrekt na dit seizoen bij de vrouwen van Hurley. De Amsterdammer heeft z’n club zelf laten weten dat hij wilde stoppen. Bakker werd in 2019 – na het vertrek van Jorge Nolte – de eindverantwoordelijke bij het vlaggenschip van Hurley, waar hij eerst assistent was. In totaal is hij inmiddels zeven jaar bij de huidige nummer acht van de Hoofdklasse betrokken.

‘De afgelopen jaren hebben we energie gestoken in het behoud van een vaste kern en het individueel verder ontwikkelen van speelsters’, reageert Bakker op zijn aanstaande vertrek. ‘Die basis staat, met speelsters die een vaste waarde voor het team zijn en daarnaast een groep jongere speelsters met veel potentie. Mijn gevoel geeft aan dat het goed voor deze groep is om de volgende stap met een nieuwe coach te zetten.’

‘Wij streven met Hurley Dames 1 een ‘steady’ top6-plek na, met de ambitie om de top-4 ook serieus aan te vallen’, aldus Hanna Wintzen, tophockey-bestuurslid van Hurley. ‘Voor die topprestaties zijn de resultaten echter nu nog te wisselend en daar moeten we stappen in gaan zetten. Dat is een mooie uitdaging voor de opvolger van Patrick, waar we nu naar op zoek naar gaan.’

25 januari

Marc Materek keert terug naar het noorden. De assistent-coach van Ivar Knötschke bij de dames van HDM gaat met ingang van volgend seizoen aan de slag als technisch directeur bij GHBS. Daarnaast wordt hij trainer-coach van de Dames 1. De ploeg uit Groningen staat momenteel op een vijfde plaats in de Eerste Klasse D.

Materek is vanaf de zomer van 2020 assistent bij HDM. Daarvoor was hij een seizoen hoofdcoach van de dames van Laren en stond hij acht seizoenen aan het roer bij Groningen (GHHC), de club waarmee hij in 2016 naar de Hoofdklasse promoveerde en een jaar later de finale van het NK Zaal bereikte.

3 januari

Jorge Nolte vertrekt na dit seizoen bij de dames van Klein Zwitserland. Nolte is sinds de zomer van 2019 actief bij het vaandelteam. Nolte sloot destijds aan, met het doel om te promoveren naar de Hoofdklasse. Daar slaagden de Steenbokken afgelopen seizoen in, op bijzondere wijze. Beide partijen laten in een persbericht weten dat de samenwerking in goed overleg beëindigd is. ‘Ik heb 2,5 jaar met heel veel plezier en energie gewerkt op KZ. Het is een prachtige club en we hebben een super mooi team staan. Ik heb heel vertrouwen in deze groep en kijk uit naar de tweede seizoenshelft. Daarna is het een mooi moment om met nieuwe energie aan een volgende uitdaging te beginnen’, zegt Nolte.

Foto: Kees Kuijt/Orange Pictures

23 december

Rob Haantjes blijft ook na de winterstop aan als hoofdcoach van Oranje-Rood. Hij vervulde deze functie op interimbasis sinds het vertrek van Stefan Duyf in oktober van dit jaar. Haantjes tekent een contract voor 2,5 jaar.

De afgelopen acht jaar was Haantjes werkzaam als high performance manager bij de Belgische hockeybond KBHB. In die rol was hij onder meer verantwoordelijk voor het begeleiden van talenten en coaches van de nationale jeugdelftallen. Daarnaast was hij hoofdcoach van de Belgische mannenhoofdklasser Royal Herakles. In het verleden coachte hij in Nederland onder meer de dames van Nijmegen en de mannen van SCHC. Ook binnen Oranje-Rood is Haantjes geen onbekende; hij coachte er diverse jeugdteams.

Voorzitter Tophockey Harry van Hout is blij met het aanblijven van Haantjes: ‘Met de definitieve komst van Rob hebben we nu de benodigde duidelijkheid die het team zal helpen in de strijd om lijfsbehoud in de Hoofdklasse’.


4 Reacties

 1. wfn

  Heel erg jammer, dat Jorge Nolte KZ gaat verlaten. Hij heeft de ploeg mooi opgebouwd en de speelsters veel zelfvertrouwen gegeven. Een goede interactie met de supporters en naar onze mening nog niet klaar met het neerzetten van een stabiele hoofdklasse waardig team; Misschien wel door de vervelende Corona tijd, die een goede continuïteit in de weg heeft gestaan. Een seizoen met slechts 3 wedstrijden en dit seizoen zonder publiek. Jorge bedankt voor jouw inzet en bereikte resultaat tot nu. Laat Dames 1 achter op een mooie plek in de Hoofdklasse zonder degradatie gedoe. Goed voor progressie en op naar de top! Succes bij het vinden van een nieuwe uitdaging en tot ziens!! Walter

 2. philchapel

  Gefeliciteerd Hurley! Met de komst van ex-baltovenaar, solist en verdedigings-oproller Robbert vd Peppel halen jullie ook een ongelofelijk sympathieke, passionele en eisende kracht binnen! We missen hem bij Laren nog steeds. Véél succes en plezier met deze kanjer!

 3. robdux

  Iedereen in de hockeywereld wist al dat Oudenaller gevraagd was, voordat Oltmans ontslagen werd. Soms kunnen dingen sjieker.

 4. Sjang Fijen

  Marc Lammers haalt Den Bosch uit de brand, is de kop van bovenstaand artikel. Ja, ik denk dat Marc voor Den Bosch de juiste man op de juiste plaats en op het juiste moment is. We kennen Marc als de succesvolle hoofdcoach bij de Oranje dames, maar ik ken hem ook als de verlosser op het veld van H1 jarenlang geleden. Hij trok toen als speler Den Bosch aan het eind van de competitie uit het slop Een Bossche supporter van toen zal dit nooit vergeten. Voor mij komt Marc als geroepen , Mooi bericht. Proficiat, Sterkte en Succes Marc en de boys van H1. Een heel bijzondere groet....................Sjang.


Wat vind jij? Praat mee...