Trainerscarrousel HK: Crisis op ’t Kopje, Smolenaars sneuvelt

Trainers komen en gaan in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren. In dit overzicht van het seizoen 2022/2023 houden we alle mutaties bij van de hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

17 mei
Het is crisis op ’t Kopje. Exact een week voor de play-outs neemt Bloemendaal afscheid van damescoach Dave Smolenaars. In een kort statement laat de Noord-Hollandse club weten dat is besloten om de begeleiding van de nummer tien van de Tulp Hoofdklasse per direct te vervangen. Jeroen Visser is aangesteld als tijdelijke nieuwe hoofdcoach. Visser zou volgend jaar al assistent worden bij Smolenaars. Pikant: in 2021 moest Visser juist vertrekken, nadat zowel hij als assistent Diederik van Weel hoofdcoach wilden zijn. Komend weekend blijkt tegen wie Bloemendaal speelt in de nu nog meer beladen play-outs. Als de stand in de Promotieklasse zo blijft als-ie is, wordt Groningen de opponent in de barragestrijd.

8 mei

Razwan Ahmed is volgend seizoen geen hoofdcoach meer van de vrouwen van Klein Zwitserland. Hij werd afgelopen zomer aangesteld als opvolger van Jorge Nolte. Vorige week verloor Klein Zwitserland de belangrijke wedstrijd van concurrent Rotterdam, waardoor degradatie naar de Promotieklasse een feit is.

‘Ik heb zelf besloten om op te stappen. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad bij Klein Zwitserland, ondanks dat het een uitdagend jaar is geweest. Ik ben trots op hoe de groep positief is gebleven en elke week honderd procent is blijven geven. Voor mij als coach is het een lastig, maar ook een leerzaam seizoen geweest’, is hetgeen wat Ahmed erover kwijt wil.

8 april

Nanco Jansonius is vanaf komend seizoen de nieuwe coach van de heren van Den Bosch. Hij is daarmee de opvolger van Marc Lammers, met wie de samenwerking op een andere manier wordt ingevuld. Jansonius heeft momenteel Laren onder zijn hoede, de koploper in de Promotieklasse Heren. De verdere invulling van de staf van de heren van Den Bosch zal de komende periode worden afgerond.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat hij de juiste persoon is om het team naar een hoger niveau te tillen. Zijn visie op het spel en zijn innovatieve trainingsmethoden sluiten perfect aan bij onze ambitie om aan de top van het Nederlandse hockey te blijven’, schrijft het bestuur van Den Bosch in het persbericht.

29 maart

Kampong Dames 1 staat vanaf komend seizoen onder leiding van Kai de Jager. De huidige assistent-coach van Rotterdam Heren 1 is met de club uit Utrecht een contract voor twee seizoenen overeengekomen. De Jager wordt de opvolger van interim-coach Jeroen Schoenmakers, die dit seizoen de ontslagen Fleur van de Kieft verving.

De Jager is momenteel bezig aan zijn vijfde seizoen als assistent-coach bij Rotterdam en is naar eigen zeggen toe aan een avontuur als hoofdcoach. Daarvóór was de voormalige Hoofdklasse-speler van Tilburg twee seizoenen de assistent van Alexander Cox bij de mannen van Kampong. De 46-jarige oefenmeester had in 2015-2016 voor het laatst een vrouwenteam onder zijn hoede. Die jaargang was zijn vijfde opeenvolgende seizoen als coach van de vrouwen van Oranje Zwart.

De Jager, die recent ook assistent-bondscoach van de Ierse nationale ploeg was: ‘Kampong is een mooie club met aansprekende ambities. Ik heb er in het verleden met veel plezier gewerkt en kijk er naar uit om met een talentvolle selectie verder stappen te zetten richting een structurele plek in de bovenste regionen van de Tulp Hoofdklasse Dames.’

27 maart

Taco van den Honert is volgend seizoen weer hoofdcoach van de mannen van Amsterdam. Hij volgt Alexander Cox op, van wie het contract na dit seizoen afloopt. De 57-jarige Van den Honert is op dit moment assistent van Cox.

Van den Honert – als speler wereldkampioen met Oranje in 1990 en olympisch kampioen in 1996 – was eerder ook al hoofdcoach van Amsterdam. In 2011 en 2012 leidde hij de club naar de landstitel. In 2014 vertrok hij bij Amsterdam. Onder leiding van Max Caldas was hij assistent bij het Nederlands elftal. In 2021 keerde hij terug als assistent bij Amsterdam.

Coach Alexander Cox met assistent-coach Taco van den Honert. Foto: Koen Suyk

9 januari

Robert Tigges – bondscoach Oranje Heren Zaal – vertrekt aan het eind van dit seizoen als coach van de vrouwen van Amsterdam. Hij heeft er dan zes jaar op zitten, waarvan vier als hoofdcoach en twee als assistent. Tigges gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Zelf laat Tigges weten: ‘De afgelopen zes jaar heb ik met veel plezier en toewijding met Amsterdam Dames 1 gewerkt. Een waanzinnig talentvolle en ambitieuze groep speelsters en inspirerende en waardevolle samenwerkingen met verschillende begeleidingsteams. Een bijzondere en leerzame periode.’

Bestuurslid Tophockey Valerie Smit zegt: ‘We zijn Tigges enorm dankbaar voor zijn tomeloze inzet in eerste instantie voor onze club als Heren 1-speler en vervolgens voor ons Dames 1 en hopen uiteraard dat hij zijn periode als hoofdcoach zal afsluiten met een mooie titel. We weten zeker dat hem nog mooie tijden als coach te wachten staan en wensen hem alle succes daarbij.’

Tigges sloot in het seizoen 2017/2018 aan bij Amsterdam als assistent van Rick Mathijssen. Na het vertrek van Mathijssen in 2019 werd Tigges hoofdcoach. Onder zijn leiding was het winnen van de Euro Hockey League in het eigen Wagener Stadion in 2022 het hoogtepunt. Tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen zette Tigges zichzelf plotseling twee weken buitenspel om hemzelf en zijn spelersgroep ‘ruimte te geven’ vanwege een ‘verschil in inzicht’. Tijdens het ABN AMRO Weekend werd hij destijds vervangen door oud-international Lauren Stam.

Robert Tigges met zijn voorganger Rick Mathijssen. Foto: Willem Vernes

2 december

Alexander Cox vertrekt na dit seizoen bij de mannen van Amsterdam. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd, zo zijn de club en de coach overeengekomen. Cox is nu bezig aan zijn twee hockeyjaar bij de oudste club van het land. Vorig seizoen haalde hij met Amsterdam de play-offs, dit seizoen staat de titelkandidaat slechts achtste, is de top-vier ver uit het zicht en overwinterde de ploeg niet in de EHL.

‘Het is niet het eerste seizoen dat de van oorsprong verwachte topresultaten van Amsterdam uitblijven’, schrijft de club in een persbericht. ‘Het bestuur van AH&BC en de commissie tophockey hebben daarom met elkaar de nieuwe koers bepaald voor de toekomst van Heren 1. Daarbij ligt de focus in de komende twee à drie jaar op de opbouw van een sterk team door het investeren in de ontwikkeling van de jonge Nederlandse talenten en in onze eigen jeugd, maar ook in de cultuur.’

Amsterdam meldt dat ze hopen hiermee een basis te leggen voor successen op landelijk en Europees niveau op ‘de middellange termijn’.


3 Reacties

  1. charliejanssen

    Wat n gênante vertoning weer. Het zogenoemde shock-effect. Relatief makkelijk scoren dit, met internationale topspeelsters en een goede sc in huis. Dat mag je natuurlijk nooit verliezen. En dan achteraf zeggen dat het de juiste zet was..

  2. lenny-baker

    Sneu voor Dave. Is volgens mij niet de eerste keer dat hij wordt ontslagen bij en door zn eigen cluppie.

  3. RobDux

    Kansloos beleid op Bloemendaal. Vorige keer ook al gerotzooi met coaches. Dat de nieuwe coach zich hier voor leent, terwijl hij er vorige keer ook is uitgeschopt.


Wat vind jij? Praat mee...