Carrousel HK: Nieuwe Spanjaard voor de mannen van Oranje-Rood

Op deze pagina vind je een actueel overzicht van het laatste transfernieuws in de Tulp Hoofdklasse.

We proberen zo compleet mogelijk te zijn, maar laat het ons weten als je iets mist via redactie@hockey.nl.

17 april

Oranje-Rood heeft zich voor volgend seizoen versterkt met de komst van Borja Lacalle. De 22-jarige Spanjaard komt over van Club de Campo uit Madrid. De Zuid-Europeaan is een versterking voor de Eindhovense aanvalslinie. De twintiger (50 caps en in de race voor deelname aan de Olympische Spelen) tekent voor een seizoen (met een optie tot nog een seizoen).

16 april

De mannen van Amsterdam hebben zich voor komend seizoen versterkt met de Schotse international Lee Morton. De aanvallende middenvelder, die ook voor Groot-Brittannië uitkomt, is afkomstig van de Engelse club Old Georgians, die onlangs tijdens het EHL-weekend in het Wagener Stadion de troostfinale won van Rot-Weiss Köln. Morton speelde in Engeland eerder voor Reading en vierde met twee landstitels, een Engelse beker en drie zaaltitels al diverse successen in teamverband. Komende zomer is Morton met Groot-Brittannië actief op de Olympische Spelen van Parijs.

15 april

SCHC heeft de tweede aanwinst van het nieuwe seizoen binnen: Noor Knoop sluit aan bij de selectie van Lucas Judge. De 18-jarige middenvelder komt over van promotieklasser Huizen. Die ploeg is momenteel koploper van de competitie. De tiener is jeugdinternational en speelde vorige zomer nog het EK met Onder18.

8 april

SCHC heeft zich voor de komende drie seizoenen versterkt met Oranje-international Marleen Jochems. De 24-jarige middenvelder komt over van Hurley, waarvoor ze sinds het seizoen 2018-2019 actief is. De afgelopen jaren groeide ze daar uit tot een van de sleutelspeelsters en verdiende ze een plek in Oranje. Inmiddels kwam ze al zestien keer in actie voor het Nederlands elftal.

‘Ik kijk enorm uit naar deze nieuwe stap bij SCHC’, laat Jochems op de site van de club uit Bilthoven weten. ‘Het is een team dat attractief hockey speelt en waarin ik mezelf kan blijven uitdagen. Ik heb veel zin om met deze ploeg te strijden voor de prijzen.’ Willem Boot, bestuurslid tophockey van SCHC, is er trots op dat de jonge international bewust kiest voor SCHC. ‘Marleen past goed in ons streven naar een goed gebalanceerde selectie en bij onze hockeyfilosofie.’

18 maart
Karst Timmer verdedigt vanaf komend seizoen de kleuren van Amsterdam. De middenvelder is momenteel bezig aan zijn zesde seizoen bij HGC. ‘Ik geloof sterk in het plan dat Amsterdam heeft voor de komende jaren en ik wil graag bijdragen aan het verwezenlijken van deze ambitie om landskampioen te worden’, zegt Timmer in het persbericht. Met de overstap legt Amsterdam opnieuw de link met Hattem, dat al eerder spelers naar de hoofdstad zag vertrekken onder wie huidig international Floris Middendorp en oud-internationals Marten Eikelboom en Jan Willem Buissant.

12 maart
Jeroen Hertzberger plakt er nog een jaartje aan vast bij Rotterdam. De inmiddels 38-jarige aanvaller gaat dan zijn 22ste seizoen in bij zijn club. Hertzberger is de topscorer aller tijden van de Hoofdklasse. Al zijn 350 doelpunten maakte hij in dienst van Rotterdam. Afgelopen seizoen werd Hertz voor de vijfde keer in zijn carrière topscorer op het hoogste niveau. De spits heeft 267 interlands achter zijn naam staan. Zijn laatste optreden in Oranje was op de Spelen van 2021, in de verloren kwartfinale tegen Australië.


6 maart
Bloemendaal moet het in het nieuwe seizoen stellen zonder zijn captain Thierry Brinkman. De 28-jarige aanvaller heeft bekendgemaakt dat hij na negen jaar vertrekt bij De Mussen. De Oranje-aanvoerder vertrekt naar Den Bosch.

Brinkman kwam in 2015 over van Kampong en won met Bloemendaal drie landstitels en vier EHL-bokalen. De aanvaller spreekt op de clubsite over een ‘heel moeilijk besluit.’ ‘Ik heb het gevoel dat straks na de Olympische Spelen het een goed moment is voor wat anders. We hebben met Bloemendaal alles gewonnen, die periode sluit ik dan af. Er zitten veel facetten aan dit besluit, het gaat ook om mijn toekomst.’ 

‘Wij hebben de afgelopen maanden vaak met Thierry om de tafel gezeten om te kijken wat de wensen en mogelijkheden waren’, reageert tophockeybestuurslid Michiel Hilders. ‘Thierry zit nu in een andere fase van zijn carrière en zijn leven en dan worden andere zaken belangrijk. Uiteindelijk is hij tot de conclusie gekomen om voor een nieuwe uitdaging te kiezen. Op termijn gaat hij zich samen met zijn vriendin buiten Amsterdam vestigen bijvoorbeeld. Dat is heel begrijpelijk, maar natuurlijk vinden we het ook ontzettend jammer dat hij weggaat.’

27 februari
Lucas Veen (20) speelt volgend seizoen voor Bloemendaal. De middenvelder van HGC tekent voor meerdere seizoenen op ’t Kopje. Veen trok in 2021 naar HGC, nadat hij in de jeugd bij Schaerweijde speelde. De jeugdinternational speelde in december met Jong Oranje het WK in Kuala Lumpur, waar hij met Nederland vijfde werd.

‘Het is voor mij een mooie volgende stap in mijn ontwikkeling’, aldus Veen. ‘Mijn gevoel zegt dat ik me hier thuis ga voelen en dat ik verder kan groeien.’ Veen maakt dezelfde overstap als Jan van ’t Land, die eerder deze maand zijn naderende overstap van HGC naar Bloemendaal bekendmaakte. Bij De Mussen haakt Arthur Van Doren na dit seizoen af. De Belgische ster vervolgt zijn loopbaan bij Braxgata.

25 februari

Indiër Devindar Walmiki vertrekt per direct bij HGC. ‘Als gevolg van de financiële situatie bij de club ben ik genoodzaakt om terug te keren naar India. Ik doe dat met pijn in mijn hart. Ik heb HGC altijd als mijn thuis beschouwd en had het seizoen graag afgemaakt. Ik sta open voor aanbiedingen van andere Nederlandse clubs en hoop volgend seizoen terug te keren in Nederland.’

Dit seizoen maakte Walmiki na twee seizoenen zijn comeback bij zijn oude liefde HGC. Eerder speelde hij er al twee jaar. Walmiki bedankt tophockeyvoorzitter Mark van Loon en oud-HGC-coach Paul van Ass, die hem naar Nederland haalde.

Onlangs werd al bekend dat Jan van ’t Land en Casper Berkman HGC in de zomer verlaten. Van ’t Land vertrekt naar Bloemendaal, Berkman draagt volgend seizoen het shirt van Amsterdam.

23 februari

Alexander Hendrickx verkast na de zomer naar Gantoise. Na zes seizoenen Pinoké, keert de cornerschutter terug naar zijn geboorteland. ‘Ik heb er twee maanden over nagedacht en getwijfeld’, doet de verdediger zijn verhaal aan de Belgische nieuwssite Sporza. ‘Het was een moeilijke keuze. Er hebben verschillende factoren meegespeeld. Enerzijds keer ik terug voor mijn familie en vrienden. In Amsterdam zag ik hen toch weinig. Mijn broer is ook vader geworden en ik ben als peter gekozen. Anderzijds is het ideaal om terug te keren na de Olympische Spelen in Parijs. Ik wil nog wat bijdragen aan het Belgische hockey.’

Hendrickx tekent een contract van vier jaar bij de ploeg uit Gent. Daarmee gaat hij door tot en met de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.

22 februari
Een kleine schok ging donderdagavond door het Amsterdamse Bos. Niemand minder dan cornerkanon Alexander Hendrickx kondigde via Instagram zijn naderende afscheid aan bij Pinoké, waar hij bezig is aan zijn laatste maanden. De Belg heeft er dan zes seizoenen opzitten bij de Amsterdammers, met wie hij vorig seizoen landskampioen werd. De dertigjarige Vlaming meldt dat hij ‘met pijn in het hart afscheid neemt’. Het is onduidelijk waar de hockeytoekomst ligt van de international, die met zijn land olympisch en wereldkampioen werd. Hendrickx werd twee keer topscorer van de Hoofdklasse. In 2021 was hij goed voor 21 goals, een seizoen later schoot hij 25 maal raak. Met 102 competitietreffers is hij de topscorer aller tijden van Pinoké op het hoogste niveau.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alexander Hendrickx (@alex_hendrickx)

19 februari
Na Jan van ’t Land is Casper Berkman de tweede speler die HGC aan het einde van dit seizoen verlaat. De talentvolle middenvelder/verdediger, die deel uitmaakt van Jong Oranje, maakt na twee seizoenen in Wassenaar de overstap naar Amsterdam. ‘Amsterdam heeft een mooi plan gericht op de toekomst waar ik graag een onderdeel van ga zijn’, zegt Berkman in het persbericht. Eerder kwam hij ook uit voor Shinty en Schaerweijde.

15 februari
Jan van ’t Land (18) stapt aan het einde van dit seizoen over naar Bloemendaal. De speler van HGC en Jong Oranje heeft voor enkele seizoenen getekend bij de club waar ook zijn neef Jorrit Croon speelt. Dat heeft voor de tiener een belangrijke rol gespeeld, zo laat hij weten in een persbericht. ‘Van kleins af aan volg ik hem. We hebben altijd tegen elkaar gezegd dat we graag samen nog een keer in het oranje willen spelen. Welk oranje vonden we minder belangrijk.’

5 februari
De Zuid-Afrikaanse broers Dayaan (24) en Mustapha Cassiem (21) spelen de komende twee seizoenen voor Amsterdam. Beiden maken na de zomer de overstap van HDM. Dayaan is spits en Mustapha speelt als buitenste middenvelder. Internationaal maakten beiden faam tijdens de Olympische Spelen van Tokio en het WK Zaal. ‘De komst van Dayaan en Mustapha naar Amsterdam onderstreept onze missie om toptalent aan onze club te binden. Hun ervaring en vaardigheden op internationaal niveau verrijken ons team en dragen bij aan de wederopbouw van Heren 1’, zo zegt Joris Albers van Tophockey Amsterdam.

1 december
Bloemendaal moet het volgend seizoen doen zonder één van z’n allergrootste sterren. De Belgische verdediger Arthur Van Doren heeft via Instagram bekendgemaakt dat hij na dit hockeyjaar terugkeert naar zijn vaderland, hij tekent bij Braxgata. Van Doren (29 jaar) werd in 2018 ingelijfd door Bloemendaal en vierde de afgelopen jaren grote successen op ’t Kopje, waar hij drie keer de landstitels en driemaal de EHL won. De Wereldspeler van het Jaar van 2017 en 2018 speelde in België bij Dragons, waarmee hij vijf kampioenschappen vierde. Eerder deze week werd bekend dat Bloemendaal-coach Rick Mathijssen na dit seizoen vertrekt, hij gaat naar Amsterdam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Arthur Van Doren (@arthurvandoren)

21 november
Maxime Kerstholt zet na dit seizoen een punt achter loopbaan als tophockeyster. De 27-jarige spits gaf zondag voor de camera’s van Viaplay aan dat ze bezig is aan haar laatste seizoen in de hoofdmacht van Pinoké.

Kerstholt kwam in 2021 over van Laren, waar ze negen jaar speelde. De elfvoudig international won in 2018 met Oranje de laatste editie van de Champions Trophy, in China.

De aanvaller uit Zwolle gaf tegenover de streamingsdienst aan dat ze een paar weken geleden nog benaderd is door bondscoach Paul van Ass, over een eventuele terugkeer bij het Nederlands elftal. ‘Ik heb daar goed over nagedacht. Maar op dit moment is dat niet een leven [van een international] waarnaar ik verlang.’ 


7 Reacties

  1. charliejanssen

    Je vraagt je af wanneer de financiële wanorde bij hgc ook overslaat op de dames. Moet de knhb gaan werken met sancties voor clubs met financiële problemen?

    1. robdux

      Dat slaat niet over naar de Dames, zolang van Loon zijn portemonnee blijft trekken. Maar de Haagse clubs blijven maar aanmodderen.

  2. jochenvanwestendorp

    Wat bedoel je precies met de Haagse clubs blijven aanmodderen? Kan je deze opmerking met feiten onderbouwen? Het grotere probleem is echter dat een select aantal clubs nu gaan shoppen en dat dit, in mijn optiek, niet leidt tot een gelijker speelveld volgend seizoen. Zo lang de KNHB en de clubs niet tot overeenstemming kunnen komen tot een salarisplafond, zal dit probleem blijven spelen.

    1. Sander Duin

      De “rijke” teams worden beter en beter. Straks is er niets meer aan in de hoofdklasse ! Creëren ze een linker rijtje , rechter rijtje competitie!

    2. robdux

      Helemaal met je eens. Maar in zeer veel sporten is het zo dat clubs met het meeste geld de beste spelers aantrekken. Topsport is ook geld genereren. Linker en rechterrijtje heb je overal. Met aanmodderen bedoel ik: in zelfde sponsorvijver vissen, zelfde (jeugd)spelers benaderen, goede jeugdstaf die alle clubs zoeken. HGC zit nu in de financiële problemen, vorige keer was dat KZ. Ik zou voor 1 topsport aanpak gaan met de Haagse clubs. Dan kun je concurreren tegen de topclubs.

  3. jack-jacobs

    Wat een beest, die Herzberger. Diep respect voor zijn mentale en fysieke kracht. Voorbeeld voor velen.

  4. LiesedeVos

    Jeroen tekent een jaar bij. Waar sommige hem al achter een rollator zien, want 38 jaar is toch wel erg oud (???), vind ik dit nieuws prachtig. Dat hij er volgend jaar weer net zoveel in mept.


Wat vind jij? Praat mee...