Carrousel HK: Van Geffen verlaat HGC voor Australisch avontuur

Op deze pagina vind je een actueel overzicht van het laatste transfernieuws in de Tulp Hoofdklasse. We proberen zo compleet mogelijk te zijn, maar laat het ons weten als je iets mist via redactie@hockey.nl.

Bekijk het complete overzicht van de transfers in de Tulp Hoofdklasse Heren voor het seizoen 24/25

Bekijk het complete overzicht van de transfers in de Tulp Hoofdklasse Dames voor het seizoen 24/25

24 juli

Margot van Geffen zet haar hockeyloopbaan voort in Australië. De tweevoudig olympisch kampioen maakte op Instagram bekend dat ze komend seizoen bij Adelaide Fire speelt. Na dit avontuur keert de 265-voudig international niet meer terug bij HGC, waar de 34-jarige Brabantse de afgelopen twee seizoenen speelde. Daarvoor hockeyde Van Geffen twaalf jaar bij Den Bosch. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Adelaide Fire (@adelaidefireh1)

 

23 juli

Amsterdam stunt met de komst van Agustina Gorzelany. De 28-jarige verdediger en strafcornerspecialist maakt de overstap van Club San Martín in Buenos Aires naar de hoofdstad. Gorzelany (116 caps voor Argentinië, 71 goals) speelt deze zomer in Parijs haar tweede Olympische Spelen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AH&BC (@ahbchockey)

22 juli

De dames van Rotterdam hebben zich versterkt met een vijftal speelsters: Yasmin Geerlings, Kirsten Zennemers, Pieke van der Pas, Carolin Hoffmann en Charlotte de Vries.

Geerlings komt over van Hurley. De spits speelde tot haar twintigste voor Amsterdam. In de jeugd kwam Geerlings uit voor alle nationale jeugdselecties en Jong Oranje. Met Oranje U18 werd ze Europees kampioen.

Zennemers en Van der Pas maken beiden de overstap van promotieklasser MOP. Middenvelder Zennemars was aanvoerder van de ploeg uit Vught. Van der Pas is spits en speelde eerder voor Were Di en in de Verenigde Staten.

De Duitse Hoffmann speelde het afgelopen seizoen bij Klein Zwitserland dat naar de Overgangsklasse degradeerde. Eerder speelde ze in eigen land voor Uhlenhorst Mülheim. Ook Hoffmann speelde in de Verenigde Staten en kan op meerdere posities uit de voeten.

Middenvelder De Vries heeft zowel de Amerikaanse als de Nederlandse nationaliteit. De afgelopen jaren speelde ze in de Verenigde Staten en kwam vijftien keer uit voor de nationale ploeg.

Vanuit de jeugd stromen Bobbi Dijk en Isis van der Kooij door naar het eerste team. Beiden hebben afgelopen seizoen al de nodige ervaring opgedaan gedurende trainingen en wedstrijden.

Lauren van der Geld vertrekt naar het buitenland. De aanvaller verruilt Tilburg voor het Belgische Gantoise. Die club veroverde afgelopen mei voor de zesde maal in de clubgeschiedenis en vierde maal op rij de titel in België.

Teuntje Horn keert terug bij Hurley. De voormalig jeugdinternational speelde afgelopen seizoen voor promotieklasser HIC en was daarvoor actief in de Hoofdklasse voor Bloemendaal.

13 juli

Kampong heeft zich versterkt met Kjell Plantenga. De 20-jarige middenvelder, die ook achterin uit de voeten kan, maakt de overstap van Voordaan. In 2019 won Plantenga met Nederlands U18 zilver op het EK in Valencia. In het seizoen 2021/2022 debuteerde hij in het eerste elftal van Voordaan.

9 juli

Alexander Schop speelt komend seizoen voor HDM. De 24-jarige aanvaller komt over van HGC. Eerder speelde Schop in de Tulp Hoofdklasse voor Rotterdam. ‘HDM heeft in de afgelopen jaren een omgeving gecreëerd waarin spelers het beste uit zichzelf kunnen halen’, zegt Schop over zijn nieuwe club.

De dames van HDM verwelkomen liefst zes nieuwe aanwinsten. De Haagse club heeft de Ierse international Sarah McAuley aangetrokken. McAuley kwam met de nationale ploeg uit op de Olympische Spelen, een WK en twee EK’s. Sabine van Eijnden komt over van Victoria, waar zij vanaf 2018 heeft gespeeld voor Dames 1. Tussentijds kwam Van Eijnden uit voor Syracuse in de Verenigde Staten. Iris Langejans speelde het afgelopen halfjaar voor Laren en was tussen 2021 en 2023 actief in de Verenigde Staten voor Rutgers University. Vanuit de jeugd maken Frederique Dekker, Laila Dierkens Schuttevaer en Jasmijn van der Kaaij de overstap naar het eerste team.

4 juli
Opnieuw een aanwinst voor Oranje-Rood. De Brabanders melden de komst van goalie Lisa Schneider. De 31-jarige Duitse keepster komt over van Mannheimer HC, waarmee vorig jaar landskampioen werd. Dit seizoen haalde ze met de topclub uit de Bundesliga de finale van de EHL. Schneider is momenteel de derde keeper van de nationale ploeg en speelde zeven interlands. Zij vervangt bij OR voorlopig de langdurig geblesseerde Vera Beukers, die afgelopen seizoen onder de lat stond in Eindhoven.

3 juli

Amber Brouwer verruilt Den Bosch voor Oranje-Rood. De 20-jarige verdediger verkast na drie seizoenen bij de landskampioen.

1 juli

Hurley stunt met de komst van Harry Martin. De teller van de Brit – die geen onderdeel uitmaakt van de olympische selectie – staat op 245 interlands. Eerder kwam de middenvelder al vier seizoenen uit voor Rotterdam. Martin tekent een contract voor twee seizoenen bij de promovendus.

28 juni

Iza Osborne (HGC) en Isabelle van Duijn (Almere) sluiten aan bij de selectie van Huizen. Van Duijn is een oude bekende van de club: ze doorliep er de hele jeugd en keert na twee seizoenen bij Almere weer terug. Ook jeugdtalent Mikki Schaap komt vanuit de eigen junioren over naar de promovendus.

27 juni

De Australiër Nathan Ephraums versterkt komend seizoen de selectie van Bloemendaal. De aanvaller – met een Australische vader en Nederlandse moeder – kwam 71 keer uit voor de Aussies en zit nog in de race voor een plek in de olympische selectie van de Kookaburras.

26 juni

SCHC heeft zich voor het komende seizoen versterkt met een vijftal aanwinsten. Middenvelders Chip Visscher (19) en Teun Kropholler (25) komen over van Amsterdam en Kampong. Verdediger Olaf van Staa (19) komt over van het Were Di. Sam Figge (22) komt van HGC en zal samen met de 24-jarige Iers international Allistair Empey (Three Rock Rovers en de broer van Conor) de aanval komen versterken. Daar tegenover neemt de ploeg uit Bilthoven afscheid van keeper Matthijs Odekerken, Friso Liezenberg en Vincent van den Berg.

25 juni

De vrouwen van HGC hebben zich versterkt met Argentijns international Valentina Raposo en met Brits international Amy Costello. Raposo is één van de grootste talenten van het Argentijnse hockey. Op 21-jarige leeftijd heeft ze al een Olympische Spelen (Tokio, 2021) en een WK (Amsterdam/Terrassa, 2022) op haar naam staan. Afgelopen december was zij aanvoerder van Jong Argentinië op het WK-21 in Chili. Amy Costello (26) komt uit Schotland en speelde 59 interlands voor Groot-Brittannië.

21 juni

De mannen van Amsterdam hebben zich voor komend seizoen verzekerd van de diensten van David Huusen. De 23-jarige aanvallende middenvelder komt over van Klein Zwitserland, waar hij in 2023 zodanig presteerde dat hij mocht debuteren in het Nederlands elftal. Huusen kwam vorig jaar tot vier interlands. De geboren Nijmegenaar is de zesde nieuweling bij Amsterdam, na Lee Morton (Old Georgians), Karst Timmer, Casper Berkman (beiden HGC) en de Zuid-Afrikaanse broers Dayaan en Mustapha Cassiem (beiden HDM).

HDM krijgt komend seizoen versterking van de Brits-Engelse international Will Calnan. De 28-jarige aanvaller komt over van het Engelse Southgate Hockey Club. Calnan speelde 99 interlands voor Engeland en Groot-Brittannië samen en maakte daarin negentien doelpunten. Deze zomer maakt hij zijn opwachting op de Olympische Spelen in Parijs waar hij uitkomt voor Groot-Brittannië. ‘Ik ben erg blij dat ik bij HDMkan aansluiten. Het is iets waar ik al heel lang van droom. Ik heb veel zin om iedereen te ontmoeten en met het team op het hoogste niveau te strijden tegen onze tegenstanders’, aldus de aanvaller op de site van HDM.

20 juni

De vrouwen van het gepromoveerde Huizen hebben de komst van twee nieuwe speelsters bekendgemaakt. Het gaat om aanvallende middenvelder Lynn Vasterink en verdediger Anne Verbeek. Het tweetal komt over van Laren, dat dit seizoen degradeerde uit de Promotieklasse.

18 juni

HDM meldt de komst van Jasper van der Looy. De 24-jarige verdediger komt over van Tilburg, waarmee hij de afgelopen twee seizoenen in de Promotieklasse speelde. Eerder hockeyde Van der Looy met Tilburg op het hoogste niveau. Het aantal nieuwkomers bij de Haagse ploeg staat daarmee op vier.  HDM trok ook Mats Dicke (Cartouche), Marc Bolto en Florian Scholten (beiden HGC) aan.

17 juni

Het gepromoveerde Hurley verwelkomt de terugkeer van Pim Wasser en Casper van Loon. Wasser komt over van landskampioen Kampong en Van Loon speelde afgelopen seizoen voor Bloemendaal. Ook Graeme Scott keert terug op het oude nest. Hij is afkomstig van het Engelse Amersham & Chalfont. Verdere aanwinsten voor de hoofdklasser zijn Daan Dekker (Amsterdam) en doelman Mahinder Terlouw (Rotterdam). Hiertegenover staat het vertrek van Wietze van Ede en tweede keeper Jasper van den Barsselaar. Het viertal Tim Strüven, Borja Llorens, Floris van Son en keeper Christopher Combe zetten een punt achter hun hockeyloopbaan.

De dames van Hurley maken na vijf al eerder aangekondigde aanwinsten nog drie nieuwkomers bekend. Eliza Vermeulen komt over van HIC, waar ze de afgelopen drie seizoenen heeft gespeeld. Vermeulen kan zowel op het middenveld als in de verdediging spelen. Van HDM MO18 komt Dymph Luttge, die na de zomer deel uit gaat maken van Jong Oranje. Uit de eigen Hurley-jeugd maakt Floor van den Dungen de overstap naar het eerste team. Van den Dungen speelde afgelopen seizoen al een aantal keren mee met Dames 1 en scoorde tegen Rotterdam haar eerste hoofdklassedoelpunt.

De dames van SCHC hebben afscheid genomen van keepster Alexandra Heerbaart, Isa Kroot en Suze Leemans. Waar de toekomst van Heerbaart ligt, is nog niet bekend. Isa Kroot maakt de overstap naar Kampong en Leemans vertrekt naar de Verenigde Staten om te studeren en te hockeyen.

15 juni

Timo Goor hangt zijn stick aan de spreekwoordelijke wilgen. Na zes seizoenen Rotterdam is het volgens de 28-jarige verdediger tijd voor andere uitdagingen. Goor won afgelopen seizoen met de Rotterdamse ploeg de nationale zaaltitel en bereikte op het veld de finale van de play-offs, waarin Kampong net te sterk was. Als zaalinternational veroverde Goor met Oranje brons tijdens het EK van 2020 in Berlijn. Bij het zilveren WK Zaal van 2023 was hij reserve.

12 juni

Valentin Verga keert terug naar Almere, de plek waar hij tot zijn achttiende hockeyde voor hij naar Amsterdam verkaste. In de Promotieklasse zal hij komend seizoen actief zijn samen met zijn broertje Manuel. De club is blij met de nieuwe aanwinst. ‘Zijn ervaring en passie voor de sport zullen ons helpen om een inspirerende en ondersteunende omgeving te creëren voor zowel onze spelers als de gemeenschap’, zo luidt het persbericht. Daar komt ook Verga zelf aan het woord. ‘Het is nu tijd om terug te komen en mijn droom om samen met mijn broer te spelen uit te laten komen. Daarnaast wil ik een actieve rol spelen om als boegbeeld een actieve bijdrage te gaan leveren aan de nieuwe club brede doelen van De Almeerse’, zo is te lezen. Hij steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. ‘Ik kan niet wachten om mijn steentje bij te dragen en Almere terug te brengen waar het hoort.’

8 juni

Het zijn drukke transfertijden bij SCHC. Nadat eerder deze week de komst van Jip Dicke (HDM) en het vertrek van Kyra Fortuin (Kampong) en Ginella Zerbo (stopt) bekend werd gemaakt, is nu ook de nieuwe keeper van de Bilthovense ploeg bekend. De Belgische Elodie Picard staat komend seizoen bij SCHC in het doel, meldt de club.

De 26-jarige Belgische international komt over van Royal Antwerp. Het afgelopen seizoen was het onrustig in het doel van de playoff-finalist. In de beslissende fase van het seizoen werd Alexandra Heerbaart vervangen door tweede keus Marsha Zwezereijn, die ook tijdens de finale onder de lat stond.

7 juni

Op de dag nadat SCHC de komst van Jip Dicke bekendmaakte, meldt een andere spits juist dat ze Bilthoven verlaat. Oud-international Ginella Zerbo kondigt op Instagram het einde van haar hockeyloopbaan aan.  De 27-jarige aanvaller speelde tien jaar bij SCHC. Daarvoor kwam de 43-voudig international uit voor Pinoké en Craeyenhout. ‘Niet het einde waar ik op had gehoopt, maar wel een mooie carrière gehad’, schrijft Zerbo over haar afscheid. Tussen 2015 en 2021 speelde Zerbo in het Nederlands elftal, waarmee ze de Champions Trophy won (2018) en EK-zilver pakte (2015). In 2018-2019 werd zij topscorer van de Hoofdklasse.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ginella Zerbo (@ginellazerbo)

7 juni

Ook Kyra Fortuin trekt de deur achter zich dicht bij SCHC. De 27-jarige aanvallende middenvelder, die ook voorin kan spelen, speelt in het nieuwe seizoen bij Kampong. Fortuin heeft er zeven jaar op zitten in Bilthoven, in 2017 kwam zij over van Oranje Zwart. De 27-voudig international maakte de afgelopen jaren deel uit van de trainingsgroepen van Oranje, maar werd ook vaak geteisterd door blessureleed. In het persbericht van Kampong geeft de Limburgse aan dat ze uitkijkt naar haar nieuwe uitdaging. ‘Haar aanvallende instinct en vermogen om zowel kansen te creëren als af te ronden, zullen zonder twijfel een grote aanwinst zijn voor Kampong. Ook de ervaring met het spelen van belangrijke wedstrijden als play-Offs, finales en interlands gaat Dames 1 helpen een volgende stap te maken’, aldus tophockeybestuurslid Roderick Weusthof.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SV Kampong Hockey (@kamponghockey)

 

6 juni

SCHC heeft zich voor komend seizoen versterkt met Jip Dicke. De 21-jarige spits komt over van HDM, waarvoor ze de afgelopen vier seizoenen actief was in de Hoofdklasse. Dicke heeft een contract voor twee seizoenen getekend en gaat bij de verliezend finalist van de play-offs voor het eerst in haar loopbaan samenspelen met haar oudere zus Pien, die al sinds 2019-2020 voor de ploeg uit Bilthoven speelt. Jip Dicke was het voorbije seizoen bij middenmoter HDM goed voor vijftien doelpunten, waarmee ze de op vier na meest productieve speelster van de Hoofdklasse was. Nooit eerder maakte de voormalige spits van Jong Oranje zoveel goals in één seizoen. Dicke is na Noor Knoop (Huizen) en Marleen Jochems (Hurley) de derde aanwinst van SCHC voor volgend seizoen.

5 juni

Na maar liefst tien seizoenen in Heren 1 neemt Joey van Walstijn afscheid van HDM. Als kind van de Haagse club verdedigde Van Walstijn in totaal 21 jaar de blauw-witte clubkleuren van de hoofdklasser. Met HDM promoveerde de keeper twee keer naar de Tulp Hoofdklasse. Daarnaast werd Van Walstijn in 2023 landskampioen in de zaal. Als zaalinternational nam hij deel aan een EK (brons) en WK (zilver). Bij het EK en WK Hockey5s veroverde hij goud. Bij dat WK in Oman werd hij verkozen tot beste keeper van het toernooi. Ook bij de Europacup zaal eerder dit jaar werd hij uitgeroepen tot beste keeper. In Wenen behaalde hij met HDM Europees zilver.

3 juni

Pinoké heeft afscheid genomen van drie clubiconen: Morris de Vilder, Gijs van Wagenberg en drievoudig international Marlon Landbrug. ’We zijn onwijs trots als Pinoké dat wij jongens in de gelederen hebben die hun hele carrière op Pinoké hebben gespeeld. Zij zijn de basis voor de successen van afgelopen jaren en zij zijn hun eigen club trouw gebleven in de tijden dat we niet meededen om de prijzen. Die betrokkenheid, geloof in eigen kunnen, en tomeloze inzet voor het eerste herenelftal is absoluut de basis voor de successen van de afgelopen jaren’, zegt tophockey commissaris Balder Bomans. Naast het drietal vertrekt ook Johannes Mooij bij de Europees clubkampioen. Eerder deze week werd de komst van Tim Knapper bekendgemaakt. De 17-jarige jeugdinternational komt over van Schaerweijde. ‘Tim is een uitermate diverse speler die op meerdere plekken in de verdediging uit de voeten kan. Hij heeft zich afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld’, zegt coach Jesse Mahieu.

Filiz Tuzgöl maakt de overstap van Bloemendaal naar HGC. De 21-jarige Tuzgöl speelde haar hele jeugd bij Amsterdam en maakte twee seizoenen deel uit van Dames 1, waarna ze naar Bloemendaal vertrok. Van het Spaanse Junior FC komt Anna Serrahima. De 24-jarige is de zus van Mariona die al twee seizoenen bij HGC speelt. Daarnaast maakt Bente Kolmus vanuit de MO18-1 de overstap naar Dames 1. Kolmus maakte eerder al minuten voor het vaandelteam in de Tulp Hoofdklasse.

Den Bosch heeft zich versterkt met Marc Vizcaino. De Spaans international is afkomstig van Atlétic Terrassa. De 25-jarige Vizcaino debuteerde op 18 januari 2022 in Cadiz voor de Spaanse ploeg tegen Oranje. Inmiddels heeft hij dertien interlands achter zijn naam staan.

30 mei

Yannick van der Drift keer terug naar Bloemendaal. De aanvaller speelde de afgelopen twee jaar voor Real Club de Polo in Barcelona. Daarmee won hij dit seizoen de beker en eindigde hij met zijn team als tweede in de strijd om het landskampioenschap. Van der Drift (27) kwam als elfjarige naar Bloemendaal, speelde zeven jaar in de jeugd en daarna even lang in Heren 1.

29 mei

Tim Knapper verlaat Schaerweijde voor Pinoké. Het talent uit Zeist speelde zijn hele leven voor de huidige degradant. De ploeg die volgend jaar in de Promotieklasse uitkomt, verwelkomt een boel jeugdspelers. Lucas Corstens, Peppe Veen en Juup Veen komen over van JO18-1.

28 mei

Amsterdam neemt afscheid van een lange lijst met namen. Chip Visscher, Daan de Waal, Jan Cordes, Liam Ansell, Mats de Haas,Valentijn Charbon en Noud Schoenaker vertrekken bij de ploeg uit de hoofdstad. Eerder werd al bekend dat Valentin Verga en Daan Dekker vertrekken.

29 mei
Guusje Moes heeft haar vertrek aangekondigd bij Oranje-Rood. Na twee seizoenen in de hoofdmacht van de Eindhovense club maakt de negentienjarige speelster van Jong Oranje de overstap naar Kampong. ‘Ze spelen aantrekkelijk hockey en doen dus bovenin mee in de competitie. Daarnaast ga ik ook wonen en studeren in Utrecht. De mogelijkheid om dat te kunnen combineren met een sportieve uitdaging gaf de doorslag’, zegt Moes die het besluit om Oranje-Rood te verlaten een moeilijke vond. ‘Ik laat een hele leuke club met veel potentie én ook veel vriendinnen achter me.’

22 mei
HDM meldt zich aan het transferfront. De Haagse mannen raken zes spelers van de huidige selectie kwijt, maar maken inmiddels ook de komst van de eerste nieuwkomer bekend. Hoewel, helemaal nieuw is Mats Dicke niet. De twintigjarige spits speelde zijn gehele jeugd bij HDM en stapte daarna over naar Promotieklasser Cartouche. Inmiddels heeft Dicke – inderdaad uit die bekende Haagse hockeyfamilie – er zestien inliggen op het tweede niveau. Zondag speelt hij met Cartouche de laatste wedstrijd van de reguliere competitie.

17 mei
De play-offs worden de laatste wedstrijden bij Bloemendaal voor Tom Hiebendaal. De dertigjarige middenvelder speelt sinds 2020 op ’t Kopje. ‘De combinatie van tophockey, werk en muziek maken werd steeds lastiger. Daarom wil ik nu meer focussen op de laatste twee. Muziek maken is een enorme passie van mij en dat is nu op een zijspoor geraakt. Daar wil ik weer aandacht aan geven’, geeft Hiebendaal aan, die ook actief is als dj en muziekproducer. ‘We hadden hem graag behouden’, reageert tophockeybestuurslid Michiel Hilders. ‘Aan de andere kant is het mooi dat iemand zijn carrière op een hoogtepunt kan afsluiten.’

Hiebendaal won met Bloemendaal drie EHL’s en twee landstitels. Hij speelde eerder bij HGC, Amsterdam en Uhlenhorst Mülheim.

16 mei
Pinoké beschikt komend seizoen over Marloes Timmermans en Florine Rodenburg. Middenvelder Timmermans komt over van Tilburg, waar ze momenteel bezig is aan haar vierde seizoen. De oud-speelster van Jong Oranje won afgelopen winter met het Nederlands team het WK Hockey5s. Rodenburg speelt nu nog bij Rotterdam en behoort tot de selectie van Nederland Onder-18.

13 mei

Na het vertrek van Tessa Beetsma en Eva van ‘t Hoog heeft nog een vijftal speelsters hun afscheid bij HDM aangekondigd: Marieke de Haas (stopt), Pien van der Heide (stopt), Marise Weijschede (stopt), Erica Sanders (Engeland) en Millie Giglio (onbekend).

Bij de heren van HDM hebben vier spelers besloten te vertrekken: Sören Bigalke (Heren 2), Marian Klink, Tino Nguyen (beiden Duitsland) en Jasper Siebert (onbekend). Eerder was al bekend dat de gebroeders Cassiem volgend seizoen voor Amsterdam spelen. Bij de Amsterdammers heeft Daan Dekker zijn vertrek aangekondigd.

Kampong heeft het vertrek van vier speelsters bekendgemaakt. Naast Lidewij Welten (stopt) en Pam Imhof (stopt) werden ook Caroline Bos en Tess Zweers na de laatste thuiswedstrijd van de Utrechtse club uitgezwaaid. Oranje-Rood nam afscheid van Hope Ralph (onbekend) en Julie Fiedeldij (onbekend). Marlena Rybacha van Tilburg heeft besloten een punt te zetten achter haar topsportloopbaan. Bij Den Bosch heeft Pleun van der Plas haar afscheid aangekondigd. HGC nam afgelopen zondag afscheid van Eva Drummond-De Goede en Loes Coward-Stijntjes.

5 mei

De selectie van Hurley ondergaat komend seizoen een behoorlijke renovatie. De ploeg ziet acht spelers vertrekken. Marleen Jochems (naar SCHC), Gitte Michels, Julia van den Heuvel (beiden naar Australië), Marente Barentsen, Laura van Heugten, Tarryn Davey, Carmen Vincentie en Yasmin Geerlings (stoppen, of gaan naar Dames 2) verkassen bij de club uit het Amsterdamse Bos. 

Coach Robbert van de Peppel heeft al een aantal nieuwe aanwinsten. Cis van der Salm komt over van SCHC, Eva van ’t Hoog komt van HDM, Catherine Clot stapt over van Almere en Amy Lawton is een Australisch international die de selectie van Hurley komend seizoen komt versterken. Annelotte Nijhuis is de versterking vanuit de eigen jeugd. 

4 mei

Lieke van Wijk is bezig aan haar laatste weken als tophockeyster. De verdediger van Pinoké gaat met hockeypensioen, zo laat haar club weten. De 30-jarige Van Wijk speelde één veldinterland, in 2015. In de zaal kwam zij liefst 37 keer uit voor Oranje, waarmee ze een wereldtitel en twee Europese hoofdprijzen won. 

Sinds 2022 komt de cornerspecialiste uit voor Pinoké. Daarvoor kwam Van Wijk uit voor MOP, Laren en Hurley. Ook aanvaller Mijntje van Campen zwaait af bij De Steekneuzen, zij zet haar hockeyloopbaan elders voort. Eerder maakte Pinoké-topscorer Maxime Kerstholt, eveneens oud-international, bekend dat zij na dit seizoen stopt.

2 mei

Aan het huwelijk tussen Oranje-Rood en Pirmin Blaak (36) komt aan na dit seizoen een einde. Na acht seizoenen trouwe dienst blijkt de individuele ambitie van de door de FIH verkozen beste keeper van de wereld niet overeen te komen met het beleid van de Eindhovense club, zo blijkt uit een bericht op de eigen clubsite. Inmiddels hebben de Brabanders ook al een opvolger gevonden voor de Oranje-goalie. De Duitse Tobias Walter (34) van het Belgisch Braxgata is aangetrokken als nieuwe doelman. De huidige tweede keeper Nieki Verbeek blijft wel in Eindhoven.

1 mei

Valentin Verga neemt na dit seizoen afscheid bij de mannen van Amsterdam. De 34-jarige middenvelder is momenteel bezig aan zijn zeventiende (!) hockeyjaar bij de ploeg uit de hoofdstad. De 193-voudig international speelt zondag zijn laatste thuiswedstrijd in de Hoofdklasse. Amsterdam kondigt aan dat er in september een speciale afscheidswedstrijd wordt georganiseerd voor het clubicoon, die als tiener overkwam van Almere.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AH&BC (@ahbchockey)

1 mei

Pinoké kondigt de komst van Tessa Beetsma aan. De aanvaller van HDM maakt na de zomer de overstap naar de Steekneuzen. Ze tekent een contract voor meerdere jaren. Beetsma speelde in haar jeugd voor Ring Pass Delft en draagt sinds seizoen 2017-2018 de kleuren van de ploeg uit Den Haag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hockeyclub Pinoké (@pinoke_hockey)

17 april

Oranje-Rood heeft zich voor volgend seizoen versterkt met de komst van Borja Lacalle. De 22-jarige Spanjaard komt over van Club de Campo uit Madrid. De Zuid-Europeaan is een versterking voor de Eindhovense aanvalslinie. De twintiger (50 caps en in de race voor deelname aan de Olympische Spelen) tekent voor een seizoen (met een optie tot nog een seizoen).

16 april

De mannen van Amsterdam hebben zich voor komend seizoen versterkt met de Schotse international Lee Morton. De aanvallende middenvelder, die ook voor Groot-Brittannië uitkomt, is afkomstig van de Engelse club Old Georgians, die onlangs tijdens het EHL-weekend in het Wagener Stadion de troostfinale won van Rot-Weiss Köln. Morton speelde in Engeland eerder voor Reading en vierde met twee landstitels, een Engelse beker en drie zaaltitels al diverse successen in teamverband. Komende zomer is Morton met Groot-Brittannië actief op de Olympische Spelen van Parijs.

15 april

SCHC heeft de tweede aanwinst van het nieuwe seizoen binnen: Noor Knoop sluit aan bij de selectie van Lucas Judge. De 18-jarige middenvelder komt over van promotieklasser Huizen. Die ploeg is momenteel koploper van de competitie. De tiener is jeugdinternational en speelde vorige zomer nog het EK met Onder18.

8 april

SCHC heeft zich voor de komende drie seizoenen versterkt met Oranje-international Marleen Jochems. De 24-jarige middenvelder komt over van Hurley, waarvoor ze sinds het seizoen 2018-2019 actief is. De afgelopen jaren groeide ze daar uit tot een van de sleutelspeelsters en verdiende ze een plek in Oranje. Inmiddels kwam ze al zestien keer in actie voor het Nederlands elftal.

‘Ik kijk enorm uit naar deze nieuwe stap bij SCHC’, laat Jochems op de site van de club uit Bilthoven weten. ‘Het is een team dat attractief hockey speelt en waarin ik mezelf kan blijven uitdagen. Ik heb veel zin om met deze ploeg te strijden voor de prijzen.’ Willem Boot, bestuurslid tophockey van SCHC, is er trots op dat de jonge international bewust kiest voor SCHC. ‘Marleen past goed in ons streven naar een goed gebalanceerde selectie en bij onze hockeyfilosofie.’

18 maart
Karst Timmer verdedigt vanaf komend seizoen de kleuren van Amsterdam. De middenvelder is momenteel bezig aan zijn zesde seizoen bij HGC. ‘Ik geloof sterk in het plan dat Amsterdam heeft voor de komende jaren en ik wil graag bijdragen aan het verwezenlijken van deze ambitie om landskampioen te worden’, zegt Timmer in het persbericht. Met de overstap legt Amsterdam opnieuw de link met Hattem, dat al eerder spelers naar de hoofdstad zag vertrekken onder wie huidig international Floris Middendorp en oud-internationals Marten Eikelboom en Jan Willem Buissant.

12 maart
Jeroen Hertzberger plakt er nog een jaartje aan vast bij Rotterdam. De inmiddels 38-jarige aanvaller gaat dan zijn 22ste seizoen in bij zijn club. Hertzberger is de topscorer aller tijden van de Hoofdklasse. Al zijn 350 doelpunten maakte hij in dienst van Rotterdam. Afgelopen seizoen werd Hertz voor de vijfde keer in zijn carrière topscorer op het hoogste niveau. De spits heeft 267 interlands achter zijn naam staan. Zijn laatste optreden in Oranje was op de Spelen van 2021, in de verloren kwartfinale tegen Australië.


6 maart
Bloemendaal moet het in het nieuwe seizoen stellen zonder zijn captain Thierry Brinkman. De 28-jarige aanvaller heeft bekendgemaakt dat hij na negen jaar vertrekt bij De Mussen. De Oranje-aanvoerder vertrekt naar Den Bosch.

Brinkman kwam in 2015 over van Kampong en won met Bloemendaal drie landstitels en vier EHL-bokalen. De aanvaller spreekt op de clubsite over een ‘heel moeilijk besluit.’ ‘Ik heb het gevoel dat straks na de Olympische Spelen het een goed moment is voor wat anders. We hebben met Bloemendaal alles gewonnen, die periode sluit ik dan af. Er zitten veel facetten aan dit besluit, het gaat ook om mijn toekomst.’ 

‘Wij hebben de afgelopen maanden vaak met Thierry om de tafel gezeten om te kijken wat de wensen en mogelijkheden waren’, reageert tophockeybestuurslid Michiel Hilders. ‘Thierry zit nu in een andere fase van zijn carrière en zijn leven en dan worden andere zaken belangrijk. Uiteindelijk is hij tot de conclusie gekomen om voor een nieuwe uitdaging te kiezen. Op termijn gaat hij zich samen met zijn vriendin buiten Amsterdam vestigen bijvoorbeeld. Dat is heel begrijpelijk, maar natuurlijk vinden we het ook ontzettend jammer dat hij weggaat.’

27 februari
Lucas Veen (20) speelt volgend seizoen voor Bloemendaal. De middenvelder van HGC tekent voor meerdere seizoenen op ’t Kopje. Veen trok in 2021 naar HGC, nadat hij in de jeugd bij Schaerweijde speelde. De jeugdinternational speelde in december met Jong Oranje het WK in Kuala Lumpur, waar hij met Nederland vijfde werd.

‘Het is voor mij een mooie volgende stap in mijn ontwikkeling’, aldus Veen. ‘Mijn gevoel zegt dat ik me hier thuis ga voelen en dat ik verder kan groeien.’ Veen maakt dezelfde overstap als Jan van ’t Land, die eerder deze maand zijn naderende overstap van HGC naar Bloemendaal bekendmaakte. Bij De Mussen haakt Arthur Van Doren na dit seizoen af. De Belgische ster vervolgt zijn loopbaan bij Braxgata.

25 februari

Indiër Devindar Walmiki vertrekt per direct bij HGC. ‘Als gevolg van de financiële situatie bij de club ben ik genoodzaakt om terug te keren naar India. Ik doe dat met pijn in mijn hart. Ik heb HGC altijd als mijn thuis beschouwd en had het seizoen graag afgemaakt. Ik sta open voor aanbiedingen van andere Nederlandse clubs en hoop volgend seizoen terug te keren in Nederland.’

Dit seizoen maakte Walmiki na twee seizoenen zijn comeback bij zijn oude liefde HGC. Eerder speelde hij er al twee jaar. Walmiki bedankt tophockeyvoorzitter Mark van Loon en oud-HGC-coach Paul van Ass, die hem naar Nederland haalde.

Onlangs werd al bekend dat Jan van ’t Land en Casper Berkman HGC in de zomer verlaten. Van ’t Land vertrekt naar Bloemendaal, Berkman draagt volgend seizoen het shirt van Amsterdam.

23 februari

Alexander Hendrickx verkast na de zomer naar Gantoise. Na zes seizoenen Pinoké, keert de cornerschutter terug naar zijn geboorteland. ‘Ik heb er twee maanden over nagedacht en getwijfeld’, doet de verdediger zijn verhaal aan de Belgische nieuwssite Sporza. ‘Het was een moeilijke keuze. Er hebben verschillende factoren meegespeeld. Enerzijds keer ik terug voor mijn familie en vrienden. In Amsterdam zag ik hen toch weinig. Mijn broer is ook vader geworden en ik ben als peter gekozen. Anderzijds is het ideaal om terug te keren na de Olympische Spelen in Parijs. Ik wil nog wat bijdragen aan het Belgische hockey.’

Hendrickx tekent een contract van vier jaar bij de ploeg uit Gent. Daarmee gaat hij door tot en met de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.

22 februari
Een kleine schok ging donderdagavond door het Amsterdamse Bos. Niemand minder dan cornerkanon Alexander Hendrickx kondigde via Instagram zijn naderende afscheid aan bij Pinoké, waar hij bezig is aan zijn laatste maanden. De Belg heeft er dan zes seizoenen opzitten bij de Amsterdammers, met wie hij vorig seizoen landskampioen werd. De dertigjarige Vlaming meldt dat hij ‘met pijn in het hart afscheid neemt’. Het is onduidelijk waar de hockeytoekomst ligt van de international, die met zijn land olympisch en wereldkampioen werd. Hendrickx werd twee keer topscorer van de Hoofdklasse. In 2021 was hij goed voor 21 goals, een seizoen later schoot hij 25 maal raak. Met 102 competitietreffers is hij de topscorer aller tijden van Pinoké op het hoogste niveau.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alexander Hendrickx (@alex_hendrickx)

19 februari
Na Jan van ’t Land is Casper Berkman de tweede speler die HGC aan het einde van dit seizoen verlaat. De talentvolle middenvelder/verdediger, die deel uitmaakt van Jong Oranje, maakt na twee seizoenen in Wassenaar de overstap naar Amsterdam. ‘Amsterdam heeft een mooi plan gericht op de toekomst waar ik graag een onderdeel van ga zijn’, zegt Berkman in het persbericht. Eerder kwam hij ook uit voor Shinty en Schaerweijde.

15 februari
Jan van ’t Land (18) stapt aan het einde van dit seizoen over naar Bloemendaal. De speler van HGC en Jong Oranje heeft voor enkele seizoenen getekend bij de club waar ook zijn neef Jorrit Croon speelt. Dat heeft voor de tiener een belangrijke rol gespeeld, zo laat hij weten in een persbericht. ‘Van kleins af aan volg ik hem. We hebben altijd tegen elkaar gezegd dat we graag samen nog een keer in het oranje willen spelen. Welk oranje vonden we minder belangrijk.’

5 februari
De Zuid-Afrikaanse broers Dayaan (24) en Mustapha Cassiem (21) spelen de komende twee seizoenen voor Amsterdam. Beiden maken na de zomer de overstap van HDM. Dayaan is spits en Mustapha speelt als buitenste middenvelder. Internationaal maakten beiden faam tijdens de Olympische Spelen van Tokio en het WK Zaal. ‘De komst van Dayaan en Mustapha naar Amsterdam onderstreept onze missie om toptalent aan onze club te binden. Hun ervaring en vaardigheden op internationaal niveau verrijken ons team en dragen bij aan de wederopbouw van Heren 1’, zo zegt Joris Albers van Tophockey Amsterdam.

1 december
Bloemendaal moet het volgend seizoen doen zonder één van z’n allergrootste sterren. De Belgische verdediger Arthur Van Doren heeft via Instagram bekendgemaakt dat hij na dit hockeyjaar terugkeert naar zijn vaderland, hij tekent bij Braxgata. Van Doren (29 jaar) werd in 2018 ingelijfd door Bloemendaal en vierde de afgelopen jaren grote successen op ’t Kopje, waar hij drie keer de landstitels en driemaal de EHL won. De Wereldspeler van het Jaar van 2017 en 2018 speelde in België bij Dragons, waarmee hij vijf kampioenschappen vierde. Eerder deze week werd bekend dat Bloemendaal-coach Rick Mathijssen na dit seizoen vertrekt, hij gaat naar Amsterdam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Arthur Van Doren (@arthurvandoren)

21 november
Maxime Kerstholt zet na dit seizoen een punt achter loopbaan als tophockeyster. De 27-jarige spits gaf zondag voor de camera’s van Viaplay aan dat ze bezig is aan haar laatste seizoen in de hoofdmacht van Pinoké.

Kerstholt kwam in 2021 over van Laren, waar ze negen jaar speelde. De elfvoudig international won in 2018 met Oranje de laatste editie van de Champions Trophy, in China.

De aanvaller uit Zwolle gaf tegenover de streamingsdienst aan dat ze een paar weken geleden nog benaderd is door bondscoach Paul van Ass, over een eventuele terugkeer bij het Nederlands elftal. ‘Ik heb daar goed over nagedacht. Maar op dit moment is dat niet een leven [van een international] waarnaar ik verlang.’ 


10 Reacties

  1. charliejanssen

    Je vraagt je af wanneer de financiële wanorde bij hgc ook overslaat op de dames. Moet de knhb gaan werken met sancties voor clubs met financiële problemen?

    1. robdux

      Dat slaat niet over naar de Dames, zolang van Loon zijn portemonnee blijft trekken. Maar de Haagse clubs blijven maar aanmodderen.

  2. jochenvanwestendorp

    Wat bedoel je precies met de Haagse clubs blijven aanmodderen? Kan je deze opmerking met feiten onderbouwen? Het grotere probleem is echter dat een select aantal clubs nu gaan shoppen en dat dit, in mijn optiek, niet leidt tot een gelijker speelveld volgend seizoen. Zo lang de KNHB en de clubs niet tot overeenstemming kunnen komen tot een salarisplafond, zal dit probleem blijven spelen.

    1. Sander Duin

      De “rijke” teams worden beter en beter. Straks is er niets meer aan in de hoofdklasse ! Creëren ze een linker rijtje , rechter rijtje competitie!

    2. robdux

      Helemaal met je eens. Maar in zeer veel sporten is het zo dat clubs met het meeste geld de beste spelers aantrekken. Topsport is ook geld genereren. Linker en rechterrijtje heb je overal. Met aanmodderen bedoel ik: in zelfde sponsorvijver vissen, zelfde (jeugd)spelers benaderen, goede jeugdstaf die alle clubs zoeken. HGC zit nu in de financiële problemen, vorige keer was dat KZ. Ik zou voor 1 topsport aanpak gaan met de Haagse clubs. Dan kun je concurreren tegen de topclubs.

  3. jack-jacobs

    Wat een beest, die Herzberger. Diep respect voor zijn mentale en fysieke kracht. Voorbeeld voor velen.

  4. LiesedeVos

    Jeroen tekent een jaar bij. Waar sommige hem al achter een rollator zien, want 38 jaar is toch wel erg oud (???), vind ik dit nieuws prachtig. Dat hij er volgend jaar weer net zoveel in mept.

  5. lfranken

    Bijzonder nieuws bericht over Blaak! Ben benieuwd naar de echte oorzaak en waar hij heen gaat!

  6. arnoldvonweilergmail-com

    Geld genoeg bij HGC🙃

  7. charliejanssen

    Financiële malaise, maar hgc heeft alweer 3 internationals aangetrokken, waarvan er 2 buiten de EU (dus werkvergunning en daarmee meer salaris). Beetje tegenstrijdig met de woorden dat de jeugd een kans moet krijgen toch? Ik snap dat dat niet van de ene op de andere dag kan, maar ach. Een vreemdelingen legioen sponsoren is blijkbaar voor sommigen ook leuk!


Wat vind jij? Praat mee...