MOP draait wedstrijd eigenhandig om van 0-2 naar 3-2

Een helft lang eenrichtingsverkeer bleek niet genoeg voor Bloemendaal. De hoofdklasser was donderdag twee kwarten lang heer en meester, maar met hard werken draaide MOP eigenhandig de wedstrijd om. De Promotieklasser uit Vught slaat zo de eerste slag om de gewilde plek in de Hoofdklasse.

De dames van Bloemendaal deden zichzelf te kort toen ze met een 2-1 voorsprong gingen rusten. Melle Spruijt tipte de openingstreffer binnen en even later was daar Nine Rijna die de score verdubbelde uit een strafcorner. Liefst zes keer mochten de Mussen voor rust aanleggen voor dit buitenkansje, maar rendement bleef verder uit. MOP was nergens en kwam goed weg toen Michelle van der Drift de 3-0 op haar stick had, maar overtuiging miste. Rijna mocht met haar backhand uithalen, maar ook dat zorgde voor weinig gevaar.

Vlak voor rust was daar zowaar de eerste strafcorner voor MOP. Een wapen voor de ploeg uit Vught, dat beschikt over Maartje Paumen in de begeleidingsstraf. Pili Romang liep te vroeg uit, waardoor Bloemendaal nog maar drie uitlopers telde. Het rustsignaal had al geklonken, dus heel MOP voegde zich bij de vijandelijke cirkel. Aanvoerder Colette de Beaumont werkte de bal over de doellijn. Een schoonheidsprijs verdiende de inzet niet, maar MOP leefde weer.

De aansluitingstreffer van MOP. Foto: Orange Pictures/Frank van Engelen

Transformatie van MOP

Wat Ageeth Boomgaardt precies geroepen heeft in de rust is een vraagteken, maar de thuisploeg was compleet veranderd. Ineens stond daar een MOP dat wilde aanvallen, hockeyen en werken voor iedere bal. Bloemendaal was niet meer de beste ploeg. ‘Keihard werken moesten we’, vertelde Boomgaardt direct na het duel. ‘We begonnen de wedstrijd niet goed. Misschien waren het de zenuwen, ik denk het. Het is natuurlijk lastig omdat je niet weet wat je van zo’n wedstrijd kunt verwachten. Het overkwam ons.’

Boomgaardt wist één ding zeker: ‘We hebben alles van ons afgegooid. Dat moest ook. Onbevangen spelen. Laten zien wat we kunnen.’ En dat liet MOP de tweede helft zien aan zeker 500 man toegesneld publiek. Er klonken toeters en er hingen spandoeken. MOP moest en zou terugkeren naar de Hoofdklasse, als het aan publiek lag.

Dat vond ook Colette de Beaumont. De aanvoerder van MOP heeft al Hoofdklasse-ervaring en dat was donderdagmiddag te zien. Aan het einde van het derde kwart mocht de aanvoerder aanleggen voor een strafbal. Bloemendaal maakte een bolle kant in de eigen cirkel, waardoor een kans ontnomen werd. Streng gestraft, maar De Beaumont hoorde je niet klagen. Ze pushte dit buitenkansje moeiteloos binnen. Keepster Diana Beemster zat er even met haar stick aan, maar bleek toch kansloos. Zo stond het herrezen MOP op een gelijkspel. Iets wat niemand in Vught de eerste helft had durven dromen.

Van held naar schlemiel

Het werd nog erger voor Bloemendaal toen Laurien Boot een hoge bal fout inschatte. Boot kroonde zich tien minuten eerder nog tot held bij Bloemendaal, toen de verdedigster de sleeppush van Lotte van Dongen uit de kruising werkte. Later werd de held de schlemiel. Een eenvoudige hoge bal liet ze doorschieten, waardoor Tess Olde Loohuis ermee aan de haal kon. Ze gaf met haar backhand voor, maar de bal werd door Bloemendaal zelf de kruising ingetipt. Feest in Vught en bij Olde Loohuis, die haar ploeg vijf minuten voor tijd op voorsprong had gezet.

Teleurstelling bij Bloemendaal. Foto: Orange Pictures/Frank van Engelen

Negen strafcorners voor Bloemendaal

Bloemendaal deed wat het kon en kreeg in de slotminuut zelfs nog een strafcorner. Dat was de negende corner voor de equipe van Teun de Nooijer. Weer werd er gekozen voor de flats, maar opnieuw leverde dat geen gevaar op. ‘We hebben voor voldoende gevaar gezorgd’, blikte De Nooijer direct na het duel terug.

‘We hebben een goede eerste helft gespeeld. De tweede helft hebben we ook niet verkeerd gespeeld. MOP kwam een aantal keer bij ons in de cirkel en heeft gewoon meer rendement gehaald. Wij willen een aantal dingen beter doen. We zijn veel voorin geweest, hebben veel corners gehaald, maar te weinig rendement. We hebben een slag verloren, maar we gaan voortborduren op dit niveau. Morgen staan de koppen weer goed. We weten waar we aan kunnen werken.’

Bloemendaal verloor de eerste slag: net als competitiegenoot Huizen, dat zich eveneens verslikte in een promotieklasser, HGC. Zaterdag is de return in Bloemendaal. De hoofdklasser zal er dan alles aan doen om na een eerste helft, ook een goede tweede helft te leveren.