De Provincie Noord-Holland, het ministerie van VWS en de organisatie hebben daarom een aantal doelstellingen bepaald op de thema’s. Om met duurzaamheid te beginnen; niet alleen wordt het veld uitgelicht met LED-verlichting, ook wordt er gewerkt met herlaadbare accu’s voor de energievoorziening, staan op het terrein afvalbakken waarmee het afval al gescheiden wordt, wordt er zoveel mogelijk paperless gewerkt en fietsen veel officials en medewerkers van het hotel naar de venue op en neer. En moet er toch gereden worden met een auto, dan staan er tien electrische courtesy cars van Volvo, één van de partners van de KNHB, klaar om officials met de auto te vervoeren. Ook zijn er diverse watertappunten op het complex zodat bezoekers hun bidons of meegenomen flesjes opnieuw kunnen vullen.
Het nieuwe blauwe veld, dat in opdracht van de FIH geplaatst is in het Wagener Stadion, mag vanwege de omgevingswet die geldt in het Amsterdamse Bos maar tijdelijk blijven liggen. Na afloop van het toernooi wordt het blauwe veld daarom verplaatst naar hockeyvereniging Upward in Arnhem. In het Wagener Stadion komt een nieuw groen veld dat de komende jaren weer dienst kan doen, terwijl de oude groene mat hergebruikt wordt op het complex van AH&BC Amsterdam.
Legacy
Maar de organisatoren hebben niet alleen aandacht voor duurzaamheid. Het toernooi werkt ook als katalysator voor andere belangrijke onderwerpen. Zo werd het door corona uitgestelde EK ID Hockey (voor hockeyers met een verstandelijke beperking) gekoppeld aan dit WK. De negen deelnemende landen (tien teams) speelden hun poulewedstrijden op Pinoké waarna de finales in het WK hockeystadion werden gespeeld.
Met veel publiek op de tribune en in aanloop naar de finales veel media aandacht, genoten ook deze hockeyers van een fantastisch evenement. En brachten zij deze vorm van hockey positief onder aandacht.
De speelsters van het Nederlands Elftal en de KNHB vragen daarnaast gedurende het gehele toernooi aandacht voor inclusie en diversiteit. Ook de Hockey Foundation, een initiatief van Rabobank en de KNHB, maakt onderdeel uit van dit thema. De KNHB streeft ernaar dat hockey echt ervaren wordt als een sport waar iedereen niet alleen welkom is maar zich ook welkom voelt. De kinderen van de Hockey Foundation kregen een clinic en bezochten ook een van de wedstrijden van Oranje.
Met een speciaal Urban Hockey side event op 10 juli op hockeyvereniging Hurley wordt nog eens extra aandacht besteed aan streethockey om hockey laagdrempeliger te maken voor doelgroepen die minder snel met de sport in aanraking komen.
Met diverse side events en activaties willen de Rijksoverheid, de Provincie Noord-Holland en de KNHB bereiken dat er niet alleen oog is voor de absolute topwedstrijden maar ook voor de sport in de volle breedte. Zodat het effect van dit WK veel groter zal zijn dan alleen een geweldige serie wedstrijden in hét hockeystadion van Nederland. En we bovendien zorgen voor een zo klein mogelijke footprint.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.