Kampong steelt knap de overwinning tegen dominant Bloemendaal

37 wedstrijden op rij was powerploeg en koploper Bloemendaal ongeslagen. Maar uitgerekend in de topwedstrijd waarin de oranjehemden met heerlijk spel de kansen aaneen regen op ’t eigen Kopje, lieten ze zich verrassen door de ingevallen ‘veteraan’ Philip Meulenbroek (31).

Een simpel ogende tip-in bij de tweede paal bleek zondagmiddag het doodvonnis voor de Mussen in de topper tegen Kampong. Maar als het zo simpel was, dan zouden wel meer spelers dat doen. International Bjorn Kellerman gaf de bal voor in een van hun zeldzame aanvallen, Meulenbroek stond achter de verdediger, plantte in de 63ste minuut zijn stick neer en liet het kunststof zijn werk doen. 1-2, volledig tegen de verhoudingen in. ‘Hoeveel kansen heeft Kampong gehad? Drie en twee gemaakt?’, moest Bloemendaal-aanvoerder Schuurman eerlijk toegeven dat hij zelden zoiets had meegemaakt.

Philip Meulenbroek. Scherp als altijd. Foto: Koen Suyk

‘Die goals vallen bij de tweede paal. Dat weet je’

Je kunt de overwinning ‘gestolen’ noemen, je kunt het betitelen als een ‘Duitse overwinning’. Feit is dat Bloemendaal zich keer op keer stukliep op de Ierse keeper David Harte, tegen een Kampong dat het zonder hun geblesseerde Sander de Wijn, Jasper Luijkx, Floris de Ridder en Casper Roelofs moest doen. Vandaar dat Meulenbroek vanuit het tweede team tijdelijk was overgeheveld naar het eerste. Zijn goal deed ergens denken aan de winnende treffer twee jaar geleden, toen hij vijf minuten voor tijd een hoge bal uit de lucht miraculeus tot treffer promoveerde en Kampong aan de overwinning hielp tegen een sterk Bloemendaal. Het was destijds de aanzet voor de eerste landstitel sinds 32 jaar.

‘Ik scoor regelmatig tegen Bloemendaal. Dit ploegje ligt me wel’, zei de immer nonchalant ogende, maar oh zo gevaarlijke aanvaller Meulenbroek na de zege. Vrijdagavond was hij ook al belangrijk met twee doelpunten in de derby tegen SCHC (4-3 zege). ‘Er werd een beetje gerommeld op links en dan zoekt Bjorn mij bij de goal. Die goals vallen altijd toch bij de tweede paal. Dat weet je. Wat drie goals in twee wedstrijden over mij zeggen? Dat mijn kwaliteiten niet met pure fitheid te maken hebben, maar met tactisch inzicht en vernuft.’

David Harte was weer bijna onpasseerbaar. Hier stuit hij Thierry Brinkman, wat protesten van Bloemendaalse kant opriep vanwege een vermeende obstructie. Foto: Koen Suyk

Het leek alsof Bloemendaal de ‘vijfsecondenregel’ had ingevoerd

Ook Meulenbroek moest toegeven dat de overwinning verrassend was, gezien het spelbeeld. Bloemendaal kon na de 1-2 alleen extra balen dat hun goaltjesdief Roel Bovendeert geblesseerd langs de kant stond. ‘Gestolen? Ja, ik denk dat je het zo kunt omschrijven. Wij waren slordig vandaag. In de rust zeiden we tegen elkaar dat we nog in de wedstrijd zaten, want Bloemendaal had al 3-0 voor kunnen staan. Wij zijn wel een machine. Er staat wel Kampong op het veld. Dus schaven en wegmaaien mag ook. Het hoeft niet mooi.’

De drie goals in twee wedstrijden zullen wellicht betekenen dat er vaker een beroep zal worden gedaan op de 31-jarige goaltjesdief, die afgelopen seizoen met zijn tweede landstitel eigenlijk afscheid had genomen van het tophockey. Hij lachte en zei met een knipoog: ‘Helaas, nu ik drie keer heb gescoord, moet ik weer vaker meedoen en meetrainen. Terwijl ik nu juist de lusten heb van de wedstrijd, maar niet de lasten doordeweeks van het continu maar trainen.’

De eerste twee kwarten van de topwedstrijd tussen de regerend Europees kampioen en de regerend landskampioen speelde Bloemendaal geweldig. Vanaf de eerste seconde was het tempo moordend en leek het wel alsof ze op ’t Kopje de welbekende ‘vijfsecondenregel’ hadden ingevoerd, de regel waarmee Barcelona van coach Josep Guardiola zo succesvol was. Binnen vijf seconden na balverlies weer de bal in bezit krijgen. Elke keer als een Kampong-speler de bal aannam op eigen helft, werd hij omsingeld door de powerhockeyers van Bloemendaal, door spelers als Floris Wortelboer, Arthur van Doren, Manu Stockbroekx en Glenn Schuurman. Kampong kreeg geen seconde om even adem te halen. Een foutje van international Lars Balk werd meteen afgestraft door Thierry Brinkman, die met de 1-0 in de derde minuut het startschot leek te geven voor veel meer Bloemendaal-doelpunten.

Maar onder andere Brinkman, Fuchs, Sander ’t Hart en ook strafcornerkanon Tim Swaen konden de machtige Ier David Harte niet verschalken. Koploper Bloemendaal lijkt na negen jaar zonder landstitel dit jaar weer een goede gooi te doen naar het kampioenschap, maar zal zich onder andere zorgen maken om de zes gemiste strafcorners tegen Kampong. Bloemendaal beschikt over een prima schutter met Tim Swaen, maar hij is geen Gonzalo Peillat of Mink van der Weerden. Ook toen er afgefloten was, kon de thuisploeg nog een punt redden met een strafcorner, maar ook dat lukte niet.

De geblesseerde aanvoerder Sander de Wijn (vandaag was Robbert Kemperman aanvoerder bij Kampong) bedankt keeper David Harte na de zege. Foto: Koen Suyk

Gat met Kampong had na vandaag negen punten moeten zijn

Glenn Schuurman was tevreden over de wedstrijd en vertelde over de enorme hoeveelheid druk die zijn team kan zetten op een ploeg. ‘Of wij zoiets als een vijfsecondenregel hebben? Nee, wij hebben geen regel. Wij proberen gewoon zo snel mogelijk de bal terug te veroveren. Zoveel druk geven op de tegenstander, dat de tegenstander steeds snel moet beslissen en daardoor hopelijk fouten maakt. Volgens mij hebben we dat zeventig minuten lang aardig volgehouden. Iedereen bij ons was tevreden over het spelbeeld. Kampong had zich ingraven en hoopte op die counter. Dat is effectief geweest. We waren alleen al zo lang ongeslagen, dat is nu voorbij en dat is wel jammer. Wij waren echt sterk vandaag.’

Zeker tien kansen liet Bloemendaal onbenut tegen de landskampioen. Maar vooral die twee tegentreffers deden de thuisploeg pijn. Met slechts twaalf tegentreffers is Bloemendaal veruit de minst gepasseerde ploeg van de Hoofdklasse. Schuurman: ‘Dat is echt een leermoment voor ons. Wij moeten die concentratieboog de hele wedstrijd vasthouden. Dat was niet scherp van ons. Verder is kansen creëren een voorwaarde voor het scoren van doelpunten. Daar zijn we normaal ook goed in. Nu valt-ie niet. Dat is jammer. De bal binnen slaan hoort ook bij het spel.’ Ondanks de nederlaag voert Bloemendaal nog steeds fier de ranglijst aan in de Hoofdklasse, alleen is het gat met Kampong nog maar drie punten.


4 Reacties

  1. Toon Janssen

    Gestolen??? Wat n onzin. Als je t niet afmaakt dan raak je t kwijt, of geef je t weg. Die kop kan beter en doet geen recht aan de vechtersbazen van Kampong.

    1. goud

      Eens en toch snap ik de kop wel. Kampong heeft niet heel veel gecreëerd. Kemperman goed, Kellerman matig

  2. Runa Honig

    Kampong is heel moeilijk te verslaan. De spelers zijn mentaal ijzersterk en hebben in Cox een wereldcoach, die een tegenstander kan lezen en zijn spelers optimaal weet te gebruiken. Cox leert ook snel van eerder gemaakte fouten (in tegenstelling tot Caldas) Heel knap om deze partij met zoveel geblesseerde spelers naar je toe te trekken. Forza Kampong!

  3. floppieenteun

    Kampong gefeliciteerd! Bloemendaal heeft naar mijn idee een uitstekende wedstrijd gespeeld. Met dit spel win je normaal gesproken van elke tegenstander. Het enorme overwicht van Bloemendaal vandaag moet vertrouwen geven voor een eventuele nieuwe confrontatie met Kampong in de play-off's. Bloemendaal had vandaag duidelijk geen geluk in de afwerking, zoveel pech kan je in een seizoen een keer hebben, niet te lang bij stilstaan. Harte heeft laten zien dat hij momenteel nog steeds de beste keeper van de wereld is, weergaloze wedstrijd gespeeld. Heb vertrouwen in dit Bloemendaal. Met nog 8 wedstrijden te spelen bedraagt de voorsprong op een plek die geen recht geeft op play-off hockey 12 punten. Een absolute topprestatie. Benieuwd hoe Bloemendaal de play-off's gaat benaderen. Wil je tot en met de laatste wedstrijd van de reguliere competitie volle bak gaan om zo eerste te worden en van het thuisvoordeel te kunnen profiteren (en al een EHL ticket binnenhalen)? Nadeel is dat je over een betrekkelijk lange periode moet pieken en mogelijk uitgeblust bent tijdens de play-off's. Of trap je, na het behalen van een play-off ticket, op de rem (met als risico dat je geen eerste wordt) en ga je de basisspelers meer rust te geven, om zo juist tijdens de play-off's te kunnen pieken?


Wat vind jij? Praat mee...