Spelregelantwoord: Een kaart en een tijdrovende exercitie

Wat kan en mag je als scheidsrechter met een keeper die een overtreding maakt tijdens een shoot-out? En is ons voorbeeld ‘kaart-waardig’? Constantijn Schaap, scheidsrechter in de Hoofdklasse, geeft deze week het antwoord op de Spelregelvraag.

We beginnen met de uitslag van de poll, die we gekoppeld hadden aan dit fragment. Een close call, maar een nipte meerderheid van de honderden stemmen – dat gaan we dus vaker doen – zou inderdaad een kaart geven. 55 procent om precies te zijn.

Schaap is het met deze meerderheid eens en zou een gele kaart adviseren. ‘Het is een actie gericht op het lichaam waarbij de keeper écht te laat is en een gevaarlijke situatie voor de speler creëert’, luidt zijn uitleg.

Keep Bloemendaal-keeper Fritz Schnoeckel pakte de toegekende strafbal en stopte ook de daaropvolgende shoot-out. Foto: Willem Vernes

We gaan, om de situatie volledig te behandelen, een paar stappen terug. Schaap: ‘Je ziet hier de shoot-out genomen worden en dat de aanvaller door de keeper getackeld wordt. Allereerst de spelstraf. Dit is een strafbal omdat de keeper hier duidelijk niet de bal speelt en daarmee ontneemt hij hier het waarschijnlijk maken van een doelpunt. Dus moet je een strafbal geven.’

Daarna kijken we naar de persoonlijke straf voor de keeper. ‘Het is mogelijk om een kaart tijdens de shoot-outs te geven. Alleen geel of rood, een groene kaart behoort niet tot de opties.’

Waar het ingewikkeld wordt

Geef je die kaart, dan wordt het daarna wat ingewikkelder. ‘De betreffende (doel)verdediger mag alleen voor het verdedigen van de shoot-out worden vervangen door één van de drie spelers van het eigen team die een shoot-out neemt’, legt de scheidsrechter uit. ‘Die ‘vervanger’ moet voldoende tijd krijgen om dezelfde beschermende kleding aan te doen als zijn weggestuurde teamgenoot. Tenslotte: voor het nemen van de eigen shoot-out moet deze speler voldoende tijd krijgen om de beschermende kleding uit te trekken om de shoot-out te nemen en vervolgens weer aan te doen.’

Voor de duidelijkheid: je mag dan dus geen reserve-keeper inzetten. Ook bij geel is de bekeurde doelman uitgesloten van de hele shoot-outserie. Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat de verkleedshow meerdere keren voorkomt, als de shoot-out-serie lang duurt.

Kortom, een behoorlijk tijdrovende exercitie.

Nog een algemene tip van de expert: ‘Mocht er zich bij een shoot-out een situatie voordoen waarbij een kaart een optie is? Kijk dan goed naar het gevaarsexpect. Vind jij dat de speler of keeper écht een gevaarlijke situatie creëert dan kun je kaart geven, anders niet. Let op: niet iedere strafbal bij een shoot-out is automatisch een kaart.’

Mocht je zelf willen nalezen hoe het zit met wat te doen bij een kaart tijdens de shoot-out serie? Check dan deze link. https://www.knhb.nl/kenniscentrum/hockeysoorten/zaalhockey#spelregels-zaalhockey. Alles over de shoot-outs tref je aan vanaf pagina 27.

 


8 Reacties

  1. Maikel Rabbers

    Ah! Nou, guess I was wrong then.

    1. constantijnschaap

      Not wrong…allebei is mogelijk en iets voor te zeggen. Het is een overtreding dat is duidelijk.

    2. Maikel Rabbers

      Nee. Uiteraard niet. Maar we weten beiden hoe deze rubriek tot stand komt. Ik zou hier nimmer een kaart geven. Afgelopen zondag niet, en morgen ook niet. Wat een farce.

  2. bartherklots

    Wat mij bevreemdt is dat de keeper niet meer terug mag komen. Want een fysieke overtreding in de zaal is 5 minuten. Maw het kan zo maar gebeuren dat de serie langer dan 5 minuten duurt, toch! Of het is zo dat de shootout zijn eigen aanvullende regels kent?

  3. pjklaassen

    Wauw… dit is echt niet gele kaartwaardig. Je bent nota bene een keeper geweest Constantijn. Gelukkig floten de collega’s voor een strafbal en geen kaart terecht naar mijn idee

    1. GabyvanHout

      Nee inderdaad pas een kaart geven als hij er een blessure aan overhoudt , hij had ook zijn been kunnen breken of banden af kunnen scheuren.

  4. dwvvz

    Mag hopen dat de strafbal hier gegeven wordt voor een opzettelijke overtreding in de cirkel op een speler in balbezit. De andere mogelijke reden voor een strafbal, het voorkomen van een waarschijnlijk doelpunt, geldt voor situaties als shoot op de doellijn.

  5. Manouk.bakker

    In de uitleg wordt gesproken over het toekennen van een strafbal bij "het voorkomen van een waarschijnlijk doelpunt". Dit is echter onjuist. Kijkend naar de spelregels wordt bij een shoot-out een strafbal toegekend na het maken van een opzettelijke overtreding binnen of buiten de cirkel door de (doel) verdediger. Bij het bespreken van de spelregels - het doel van deze rubriek - zou het erg prettig zijn als de teksten uit het spelregelboekje worden gehanteerd. Dat het een strafbal moet zijn in duidelijk, maar deze uitleg is niet volgens de regels.


Wat vind jij? Praat mee...