Dit is de nog maar 28-jarige voorzitter van Hudito: Lisa Kuiken

Opvallend jong is de 28-jarige Lisa Kuiken, afgelopen maandag geïnstalleerd als voorzitter van Hudito. ‘Jong en onbezonnen ben ik niet meer, jong en onbevangen wel’, vertelt het kersverse gezicht van de vereniging uit Delft.

Een maand of vier geleden ging de telefoon. Aan de andere kant van de lijn hing Wessel Pil, toenmalig voorzitter van de club. Of hij haar iets mocht vragen?

‘Natuurlijk’, antwoordde Kuiken. ‘Wat kan ik voor je doen?’
‘Nou’, reageerde Pil. ‘Ik zou je willen vragen of je mij wilt opvolgen als voorzitter.’

Zeer verrast liet Kuiken het verzoek op zich inwerken. ‘Het voorzitterschap is een hele eervolle functie binnen een vereniging. Ik zag het niet aankomen. Met tranen in mijn ogen heb ik vol trots mijn vader opgebeld. Een week later heb ik met Wessel gesproken om een aantal zaken door te nemen. Lang erover nadenken hoefde ik niet, mijn hart wilde het vanaf minuut één.’

Lisa Kuiken als jeugdspeelster.

 

Ik ken zowel de jeugd als de meer ervaren leden goed Lisa Kuiken

Hudito streeft naar een goede afspiegeling van de vereniging binnen het bestuur. Een van de belangrijkste redenen van het bestuur om voor Kuiken te kiezen, is haar actieve betrokkenheid. Ze is sinds haar zesde lid van Hudito.

Hockeyen doet ze, met uitzondering van een half jaar hockey in Peru vanwege studie, al haar hele leven bij Hudito. Inmiddels speelt ze in Dames 3. Voorheen vijf jaar lang in Dames 1.

Training geven deed ze in de loop der jaren aan jeugdteams, waaronder Meisjes B1, Meisjes D2 en Jongens B1. Rond haar twintigste begon ze met het trainen van de veteranen. Spelers die ouder waren dan Kuiken, maar vooral gelukkig met een enthousiaste trainer. Bij Dames 1 was ze actief als spitsentrainer en als assistent in de zaal. Een tijd lang was Kuiken lid van de jeugdhockeycommissie.

‘Wat ik als 28-jarige mogelijk als voordeel heb ten opzichte van voorzitters die ouder zijn, is dat ik makkelijker met alle leden in verbinding sta. Ik ken zowel de jeugd als de meer ervaren leden goed. Voor jongeren ben ik nog vrij toegankelijk, omdat ik hen training heb gegeven, of überhaupt omdat ik 28 ben. Met de mede-senioren ben ik opgegroeid en heb ik leren hockeyen en sommigen hebben mij weer gecoacht en getraind in de jeugd. Volgens mij ligt dáár mijn grootste kracht, naast het eindeloze enthousiasme voor Hudito, sport, mensen en plezier maken. Mijn vijf jaar werkervaring bij Kruger, een Rotterdams advieskantoor dat ondernemingen ondersteunt in bijzondere situaties, neem ik mee in mijn rol als voorzitter.’

Lisa Kuiken met Jongens B1, waarvan ze coach is geweest.

Op de koffie bij Marijke Fleuren

Om beslagen ten ijs te komen, voerde de kersverse voorzitter de afgelopen maanden diverse gesprekken. Onder meer met niemand minder dan de voorzitter van de EHF, Marijke Fleuren. Toen Fleuren hoorde dat Hudito een jonge vrouwelijke voorzitter kreeg, nodigde ze haar uit voor een kop koffie samen met Mies Veeger, speelster van Hudito Dames 1 en voormalig stagiair bij de EHF. Het gesprek was waardevol en inspirerend. ‘Heel erg leuk en leerzaam om met een zeer ervaren bestuurder over de passie voor de sport, verandering, integriteit en haar werkwijze te spreken.’ Ook sprak Kuiken met oud-voorzitters, medewerkers van de KNHB en gaat ze binnenkort op bezoek bij MEP in Boxtel om kennis en ervaring uit te wisselen.

‘Wat dat betreft ben ik nog in de oriënterende fase over mijn speerpunten,’ vertelt de voorzitter. ‘Al weet ik wel heel goed voor welke fantastische club ik sta. Bij Hudito is een grote groep vrijwilligers actief die enorm begaan is met de club. Wij staan zelf achter de bar, fluiten elkaars wedstrijden en leveren veel trainers af voor de jeugd. Dit biedt vrijheid, kansen en flexibiliteit om talenten te ontwikkelen en nieuwe ideeën te realiseren.’

‘Die cultuur wil ik behouden en de leden, ouders en andere vrijwilligers inspireren en faciliteren om zich daarvoor te blijven inzetten. Dit zodat mensen op Hudito hun plek blijven vinden, zich thuis voelen, wedstrijden winnen en we samen genieten van alles dat het verenigingsleven te bieden heeft. Ondanks mijn nog beperkte bestuurservaring, heb ik ongelofelijk veel vertrouwen in de toekomst en de circa 1300 Hudito-leden.’


2 Reacties

  1. astridv

    Wat leuk, heel veel succes!

  2. RobDux

    Leuk dat deze mooie club, die vooral voor breedte hockey, mooie toernooien en feesten gaat, voor een jonge ambitieuze vrouw als voorzitter gaan.


Wat vind jij? Praat mee...