FIT wilde een speler laten invliegen voor de bekerclash met Almere

Stuntploeg FIT uit de Tweede Klasse presteerde onlangs het onmogelijke door nota bene een overgangsklasser uit de Gold Cup te wippen. Donderdag om 20.30 uur wacht de club uit Amsterdam-Noord het volgende obstakel: promotieklasser Almere. Een ploeg die drie niveaus hoger speelt. ‘Eerlijk is eerlijk. Ik denk niet dat we gaan winnen.’

Eigenlijk kon het helemaal niet wat er twee weken geleden op donderdagavond gebeurde op Sportpark Kadoelen. Tweedeklasser FIT hield tegen overgangsklasser Naarden zelf ook al rekening met een horrorscenario. Een afstraffing met dubbele cijfers. Maar in plaats daarvan voltrok zich in de eerste ronde van de Gold Cup een sprookje. Een 0-1 achterstand werd door FIT – de allereerste tweedeklasser in de geschiedenis van de Gold Cup – omgebogen in een prachtige 2-1 overwinning. David won van Goliath.

Zodoende kon het gebeuren dat FIT vorige week in de koker ging voor de loting van de tweede ronde van de Gold Cup. De ronde waarin niet alleen clubs uit de Promotieklasse instromen, maar ook de sterrenensembles uit de Tulp Hoofdklasse. Plotseling was één van de mogelijke tegenstanders landskampioen Pinoké. Of EHL-winnaar Bloemendaal. Uiteindelijk was het geen club met internationals die aan FIT werd gekoppeld, maar er rolde alsnog een prachtige tegenstander uit. De verliezend finalist van vorig seizoen: promotieklasser Almere.

Aanvoerder Lucas Mensink (27) kan het zondagmiddag voor de belangrijke competitiewedstrijd tegen De Terriërs nog steeds niet geloven. ‘Ik heb op hockey.nl de loting nog eens goed bekeken. Wij staan er echt tussen. Bij vrijwel alle ploegen staan tussen haakjes de letters HK, PK of OVK erachter. Bij ons staat er een getal. Zelfs niet een één, maar een twee. Ik vraag me af of die gasten van Almere FIT überhaupt kennen.’

FIT-aanvoerder Lucas Mensink in de competitiewedstrijd De Terriërs. Foto: Orange Pictures/Martin Cloose.

Er is nog geen minuut gespeeld, maar zijn rechterwenkbrauw ligt nu al open

De generale repetitie voor de confrontatie met Almere begint deze zondag slecht. Op het terras van de club zit invalspeler Pieter Zwart er een uur voor de competitiewedstrijd tegen De Terriërs al gehavend bij. Er is nog geen minuut gespeeld, maar zijn rechterwenkbrauw ligt nu al open. Een overblijfsel van zijn opvallende warming-up. Hij heeft deze ochtend al een complete wedstrijd in de benen met zijn eigen team in de veteranen. Na een minuut of tien kreeg hij daar prompt een bal op zijn oog. Deppen met een doekje is zinloos. Hij moet worden gehecht.

FIT mist vandaag drie sterkhouders, dus ze hebben Zwart hard nodig. Dat ze donderdag tegen Almere spelen, is grotendeels aan hem te danken. Hij is de man die in de eerste ronde van de Gold Cup een paar minuten voor tijd de winnende goal maakte door een strafcorner binnen te slepen. Zelfs als invalspeler is hij de beste van het team. Vorig seizoen haalde FIT de halve finales van de Silver Cup doordat Zwart in vrijwel elke ronde een of meerdere strafcorners verzilverde. Ook tegen clubs die een niveau hoger speelden.

‘Pieter heeft jarenlang in Heren 1 gespeeld’, zegt coach Tom Barendrecht (31), bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdcoach. ‘Dit seizoen heeft hij een stap terug gedaan naar de veteranen. Hij wordt vader. Hij zit bovendien middenin een verbouwing. Maar wedstrijden in de beker doet hij nog graag met ons mee. Als we van Almere verliezen, stromen we door naar de Silver Cup. Pieter heeft me al gevraagd of hij die wedstrijden óók mee mag doen. Schitterend, toch?’

FIT-coach Tom Barendrecht. Foto: Orange Pictures/Martin Cloose.

FIT wilde centrale verdediger Dion vanuit Amerika laten invliegen, voor een bekerwedstrijd die ze waarschijnlijk verliezen

Dat blijkbaar zelfs afgezwaaide spelers solliciteren naar een plek in de wedstrijdselectie tijdens het bekertoernooi, zegt iets over hoeveel zowel de Gold Cup als de Silver Cup leeft op FIT. Vanuit dat perspectief vertelt coach Barendrecht een prachtige anekdote over zijn centrale verdediger Dion Honings, die afgelopen zomer is overgekomen van eersteklasser Helmond. Hij is nu met zijn vriendin op rondreis door de Verenigde Staten. Daardoor mist hij de bekerwedstrijd tegen Almere. Omdat hij daarvan baalt, is overwogen om hem vanuit Los Angeles in te laten vliegen. Alsof hij niet Dion Honings heet, maar Jeroen Hertzberger.

Eén van de leden van FIT is KLM-piloot. Hij kon zonder al te veel moeite korting op de vlucht regelen. De rest van het bedrag zou bij elkaar worden gesprokkeld door middel van crowdfunding. Zelfs de voorzitter was daarmee al akkoord. Barendrecht vertelt het met een glimlach op zijn gezicht, maar de plannen waren wel degelijk serieus.

Barendrecht: ‘Dion voelde zich vereerd dat we dit speciaal voor hem probeerden te regelen. Ik heb ‘m hierover best lang aan de lijn gehad. Avondenlang heeft hij zitten puzzelen of het in zijn schema paste. Zijn vriendin moest er natuurlijk ook iets van vinden. Het ging wel om een vlucht van elf uur. En dan moet je nog terug ook. Ze hebben ook nog overwogen om de vakantie een week uit te stellen. Maar ze kregen de puzzel niet gelegd. Ze hadden de camper al geboekt. En een kaartje voor een basketbalwedstrijd gekocht. Logistiek gezien was het simpelweg niet meer te regelen. Doodzonde, want ik had ‘m er graag bij gehad.’

De spelers van FIT bedanken na de wedstrijd tegen De Terriërs het publiek. Foto: OrangePictures/Martin Cloose

In de beker is FIT een stuntploeg, in de competitie hebben ze het zwaar

Het is een bijzonder verhaal. Maar wat misschien nog wel het meest bijzonder aan deze spelersgroep is, is het schizofrene karakter ervan. Een paar dagen na hun heroïsche bekerstunt tegen overgangsklasser Naarden werden ze in hun eigen Tweede Klasse compleet afgedroogd door HBS (5-1). Na vier wedstrijden staat FIT met zes punten niet eens in de top van het klassement, maar in de grijze middenmoot, op de zevende plaats. Hun hoogste niveau aantikken, doen ze blijkbaar alleen in de beker.

De wedstrijd tegen De Terriërs is de uitgelezen kans om richting de krachtmeting met Almere weer wat zelfvertrouwen te tanken. Gelukkig voor FIT speelt sterspeler Zwart gewoon mee. Hij heeft bij één van de clubleden thuis – een arts – zijn wenkbrauw laten hechten. Hij is vandaag de man die FIT als vanouds in het zadel helpt. Na twaalf minuten sleept hij uit een strafcorner de 1-0 binnen. Als één van zijn teamgenoten vervolgens uit een laag schot de 2-0 maakt, lijkt het voor FIT een zorgeloze middag te worden.

Maar dan ontvouwt zich een heel ander scenario. Uit de rebound van een strafcorner valt plotseling de 1-2. Nog voor het einde van de eerste helft scoort De Terriërs uit de volgende corner de 2-2. En als klap op de vuurpijl valt na rust ook nog de 2-3. De ploeg die een overgangsklasser uit de beker wipte, dreigt nu plotseling te verliezen van de nummer elf van de Tweede Klasse A.

Maar dan krijgt Zwart het op zijn heupen. Hij sleept de 3-3 binnen. Met nog zes minuten op de klok wijst de scheidsrechter weer met zijn handen naar de achterlijn. Dit is het moment dat het gebeuren. Zwart meldt zich opnieuw op de kop van de cirkel. En hij flikt het weer. De man die vanmiddag nog hechtdraden door zijn wenkbrauw liet trekken, brengt FIT nu in veilige haven: 4-3.

Drie kleine pleisters pronken op de wenkbrauw van FIT-speler Pieter Zwart. Foto: Orange Pictures/Martin Cloose.

‘Ik denk niet dat we gaan winnen’

Donderdag tegen Almere is de hoofdrolspeler vanzelfsprekend weer van de partij. Zwart: ‘Spelen tegen Almere is leuker dan tegen een hoofdklasser. Almere komt waarschijnlijk met zijn eerste team. En niet met een Onder 18-team. Dus ik verwacht een spektakelstuk. Maar eerlijk is eerlijk. Ik denk niet dat we gaan winnen.’


Wat vind jij? Praat mee...