Hoe een nieuw veld Overbos meer dan tien jaar bezig hield

De wens van Overbos voor de realisatie van een vierde veld bleek toch meer voeten in de aarde te hebben dan gedacht. De plannen om na de komst van dat veld het complex te verhuizen naar een andere locatie stuitten op tegenstand. Het was het begin van een slepende zaak, die onlangs werd doorbroken doordat de gemeenteraad unaniem akkoord is gegaan met een aangepast plan.

De raad stemde in met een variant die door Overbos zelf is bedacht. Er is een streep gegaan door de verhuizing. De oplossing is op het huidige terrein van de Beverwijkse club gevonden. Veld twee draait een kwartslag en wordt het nieuwe hoofdveld. Aan de lange zijde van dit veld, ver weg van de huizen, komt een nieuw clubhuis met een G-hockeyveld. De andere velden waaronder het vierde veld blijven op de huidige plek.

‘Er is een gevoel van grote tevredenheid; eindelijk kunnen we weer verder. Het is niet zo dat alles morgen klaar is, maar de blokkade ligt er niet meer’, zegt voorzitter Ad Pieterse van Overbos.

Lange adem

Het is, zoals Pieterse omschrijft, een project van de lange adem. Zo’n tien jaar geleden doet Overbos een aanvraag voor een vierde veld omdat de club door het groeiende ledenaantal wil uitbreiden.

De gemeente ziet de nut en noodzaak in van de komst van een vierde veld voor Overbos, maar hoe leg je tot ieders tevredenheid een extra veld aan? Het wordt een vraag waarop, zo blijkt in de loop der jaren, niet makkelijk een antwoord kan worden gegeven.

In eerste instantie zou de nabijgelegen voetbalclub een veld moeten inleveren. Dat stuit niet alleen op bezwaren van de voetbalclub, maar ook Overbos is niet tevreden. Het veld ligt te ver van het eigen complex.

Om toch tot een oplossing te komen gaat Overbos met de buren van Sportpark Adrichem om de tafel zitten. Daar rolt een plan uit waarin de hockeyclub in zijn geheel naar het sportpark verhuist. ‘In grote lijnen was iedereen gelukkig’, zegt Pieterse.

Tegenstand

In dat plan wordt het vierde veld omgedoopt tot hoofdveld met daarnaast het nieuwe clubhuis en voor de aanleg van een ander veld wordt de vijver in het park grotendeels gedempt. Maar als het idee moet worden uitgevoerd, is er weer tegenstand.

Omwonenden zijn niet blij met het voornemen de vijver te dempen ook al keert het water op een andere plek in het park terug. Ook de voetbalclubs roeren zich. Die zien hun ledenaantal groeien en willen geen veld meer afstaan en daarnaast maakt de naastgelegen horecaondernemer bezwaar tegen de komst van het nieuwe clubhuis van Overbos.

‘Die was niet gekend in de plannen en men vreesde ook dat twee locaties waar veel mensen komen parkeerproblemen zouden opleveren’, schetst Pieterse de situatie.

Opnieuw wordt een oplossing gezocht en gevonden. Overbos koopt het horecapand om vervolgens te slopen en het nieuwe clubhuis op die locatie te bouwen. Het loopt weer anders dan gedacht, want de eigenaar heeft een andere koper voor het pand gevonden.

Intussen is het vierde veld aangelegd, maar gebeurt er verder niets meer. Ook de uitslag van de raadsverkiezingen van 2022 helpt in dat opzicht niet. ‘De partijen die tegen het dempen van de vijver waren, hadden de overhand gekregen’, legt Pieterse uit.

Impasse

Het project belandt in een impasse en dat heeft gevolgen voor Overbos. Pieterse merkt dat de clubbeleving minder wordt. ‘Ons hoofdveld ligt ver van ons clubhuis af. De mensen komen wel kijken, maar na afloop van een wedstrijd gaan ze niet meer langs het clubhuis. En we hadden al corona achter de rug. De samenhang in de vereniging dreigde te verdwijnen en dat moet je voorkomen.’

Niet alleen de clubbeleving neemt af, maar ook het enthousiasme onder leden voor de nieuwbouwplannen. Het bestuur beseft dat vasthouden aan het project niet realistisch is en buigt zich intensief over de kwestie. ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we verder komen. Je vecht uiteindelijk ook voor het voortbestaan van de club’, verduidelijkt Pieterse.

Het bestuur ontwikkelt een alternatief, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle partijen. Op 19 oktober krijgt dat plan groen licht van de gemeenteraad. Eindelijk kan de club verder. ‘Op korte termijn hebben we een gesprek met de projectleider in welke volgorde we de zaken gaan aanpakken’, zegt Pieterse.

Foto: Website BHC Overbos

Geld

Financieel dringt de tijd. In de afgelopen jaren zijn de bouwkosten enorm gestegen en is de rente fors omhooggegaan. Het bestuur is in gesprek met de gemeente in hoeverre die een helpende hand kan toesteken.

Het ziet er in ieder geval naar uit dat Overbos na tien jaar eindelijk een roerig hoofdstuk uit de clubgeschiedenis kan afsluiten. ‘Hoewel het lastig is om concrete uitspraken te doen over wanneer alles klaar is, hopen we toch een beetje dat medio 2027 alles gereed is. Dat zou een mooie stip op de horizon zijn voor onze leden. Er is nu in ieder geval een belangrijke stap gezet.’


Wat vind jij? Praat mee...