Hoe meer je sport, hoe meer alcohol je drinkt, blijkt uit een recent onderzoek. De avond voor de wedstrijd drinken, daarop ligt bij de prestatieteams in het hockey vaak een taboe. Na de wedstrijd: dan wordt er lekker wat gedronken. Dit zal geen populaire boodschap zijn, maar juist de biertjes ná de wedstrijd zorgen voor uitdroging en zelfs extra spierpijn.
Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania lieten 150 mensen gedurende 1 jaar hun alcohol- en sportgewoonten bijhouden. Daaruit bleek dat de proefpersonen op de dagen waarop ze sportten, meer dronken dan gewoonlijk. De onderzoekers hebben er een wetenschappelijke verklaring voor: het zou te maken hebben met chemische stoffen die je hersenen aanmaken tijdens een sportsessie. Die zijn vergelijkbaar met de stoffen in je hersenen na het drinken van alcohol. De wetenschappers verklaren het als een ‘verlenging van de runner’s high’. Maar is de verklaring niet gewoon veel simpeler: de sociale ‘verplichting’ van het bekende biertje na de wedstrijd?
Hoe dan ook zijn sport en alcoholconsumptie met elkaar verbonden. Het is geen geheim dat een avond flink drinken geen goed effect heeft op de (sport)prestaties de dag erop. Daarom wordt door veel coaches ook de regel ingevoerd: niet drinken de avond voor de wedstrijd.
Biertje na de wedstrijd
Maar hoe zit het met de biertjes na de wedstrijd? Daar hoor je niet vaak iemand over, die horen er gewoon bij. Maar ondanks dat de wedstrijd al voorbij is, hebben ook deze alcoholische versnaperingen geen positief effect. Als je bier drinkt, moet je vaker plassen: alcohol bespoedigt dus het vochtverlies van het lichaam. Precies wat je na het sporten – en zweten – niet nodig hebt. Uitdroging ligt daarom op de loer.
Extra spierpijn
Daarnaast zorgt een grotere hoeveelheid alcohol in je lichaam voor extra spierpijn. Als je alcohol drinkt, wordt de afbraak van melkzuur – de verzuring in je spieren – gehinderd, waardoor je spieren minder snel herstellen. Dat komt doordat de lever voorrang geeft aan de afbraak van alcohol.
Helaas, ook alcohol na de wedstrijd heeft dus nadelige effecten. Helemaal stoppen dan maar? Wellicht is een heroverweging van de goede voornemens voor 2016 al voldoende.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.