In memoriam: René Otterloo, de betrouwbare steunpilaar van hockey.nl

Met het overlijden van René Otterloo heeft hockey.nl een van zijn betrouwbare steunpilaren verloren. René was vanaf de start van dit hockeyplatform in augustus 2008 betrokken bij de redactie. Hij schreef op 11 oktober 2020 zijn laatste bericht: PK (H): Voordaan te sterk voor hdm, overwinning Nijmegen. René overleed woensdagmorgen aan de gevolgen van een ziekte en werd 57 jaar.

Met René Otterloo!’ Met deze drie woorden begroette René op zondagmiddag jarenlang steevast de hockeytrainers aan de andere kant van de lijn voor een verslag op deze site. Hij was altijd goed geluimd, altijd meevoelend met winst of verlies en nam altijd ruim de tijd om het ‘potje’ van deze zondagmiddag uit de Promotieklasse of Overgangsklasse door te nemen, de twee competities die René voor hockey.nl nauwlettend volgde.

Al die honderden trainers die in al die jaren uren en uren met René aan de telefoon zaten, hebben zeer waarschijnlijk een ding gemeen: ze hebben René nooit in het echt gezien. Ze zouden hem straal voorbij zijn gelopen, geen seconde hebben gedacht dat hij de man was bij wie je op zondagmiddag in alle vertrouwen kon ‘leeglopen’.

Omvangrijke klus

Omdat René in zijn eentje verantwoordelijk was voor het verzamelen van alle uitslagen, doelpuntenmakers en quotes van de promotieklassen en overgangsklassen, was het voor hem ondoenlijk ook nog wedstrijden te bezoeken. De weinige keren dat René niet beschikbaar was op zondag, ontdekten zijn vervangers hoe omvangrijk zijn klus op de zondag was.

Los van die enorme klus, weerhield ook de reisafstand hem van trips naar wedstrijden. René woonde in Wildervank, een dorp onder de rook van Groningen. ‘Vanuit hier zijn alle clubs ver’, zei hij daar zelf over. Maar René was in Groningen gelukkig. En er was geen trainer die er ooit moeite mee had dat René wel wekelijks over zijn team schreef, maar het nooit zag spelen. Geen trainer die zijn kennis of autoriteit in twijfel trok.

René als Veendammer van het jaar. Foto: www.menterwolde.info

René wist altijd verbazingwekkend veel over alle ploegen waarover hij schreef. Bezocht je als verslaggever een team uit de Promotieklasse of Overgangsklasse, dan was één telefoontje naar hem voldoende voor handenvol verhaalideeën. Moeiteloos lepelde hij uit zijn hoofd ook alle clubs en behaalde resultaten uit het verleden op van de betreffende speler of trainer.

Passie voor stadions

Maar de kennis en interesse van René ging verder dan hockey. Hij koesterde ook veel liefde voor voetbal. BV Veendam was zijn club, waar hij ook nog als perschef werkte. Na het faillissement van de voetbalclub die speelde in De Langeleegte, zat hij nog wel eens op de tribune van FC Groningen. Nog veel liever beklom hij de trappen van oude, nostalgische stadions. Hij bezocht er in zijn leven veel, heel veel. Uren kon hij erover vertellen, gepassioneerd schreef hij erover als uitgever-hoofdredacteur van Panenka Magazine.

René bij de lancering van een uitgave van Panenka. Foto: Kristian Elders

Bezocht je in een uithoek van de wereld een obscuur en vervallen stadion, dan kon hij een appje met foto’s zeker waarderen. En passant kreeg je dan nog een paar Geheimtips mee van soms fraai overwoekerde complexen in de buurt waar bijna niemand van had gehoord maar die René wél kende. René bezocht de laatste jaren vooral met zijn zoon nog diverse stadions en sportwedstrijden. Daar zette corona vorig jaar een streep door.

Kop d’r veur

Dat René al jarenlang ziek was, daarmee liep hij niet te koop. Het kostte hem deels zijn gezichtsvermogen. Hij klaagde daar nooit over en bleef die betrouwbare, hardwerkende sportredacteur. Doordeweeks op de sportredactie van Dagblad van het Noorden, vooral op zondag voor hockey.nl. Naast de wedstrijdverslagen verzorgde hij de laatste seizoenen ook de livescoring, samen met twee van zijn dochters.

Jarenlang was zijn ziekte onder controle, maar vorig jaar juni keerde die in alle hevigheid terug. Kop d’r veur was echter het credo van René. Afgelopen seizoen startte hij ook ‘gewoon’ met zijn werkzaamheden voor hockey.nl. Door corona eindigde de competitie voor ‘zijn clubs’ begin oktober al vroegtijdig. Het overzicht van speelronde zes van de Promotieklasse Heren op zondag 11 oktober bleek uiteindelijk zijn laatste bijdrage aan hockey.nl.

We hadden gehoopt René onlangs te zien tijdens de EK in het Wagener Stadion. Bij elk groot hockeyevenement in eigen land kwam hij namelijk altijd een dag langs. Dit keer liet hij verstek gaan. ‘Gelet op mijn gesteldheid kom ik niet’, appte hij.

Woensdag ontvingen we het droevige bericht dat René is overleden. We gaan hem missen als fijne, betrouwbare collega, maar vooral als goede vent.

Nooit meer ‘Met René Otterloo’. Dat wordt wennen voor ons en al die hockeycoaches.


12 Reacties

 1. peet-maat

  Wat een groot verlies. Veel sterkte voor alle nabestaanden.

 2. chase

  Wat een wereldvent was René, altijd tijd voor je en nooit was het te even een telefoontje met snel een verslagje. Begrip en medeleven, zoals in het stukje al beschreven staat. Heel veel sterkte voor familie en vrienden. RIP René, wij zullen je nooit vergeten.

 3. cedem

  Wat een naar nieuws, veel gesproken na wedstrijden. Sterkte familie en nabestaanden!

 4. lennardpoillot

  Heel veel sterkte voor alle nabestaanden!

 5. jordyvdw

  Gecondoleerd en heel veel sterkte voor de nabestaanden de komende periode.

 6. erik

  Gecondoleerd en heel veel sterkte voor alle nabestaanden

 7. m-vanderakt

  Alle betrokkenen veel sterkte toegewenst.

 8. de-leermeester

  Condoleances voor alle naasten! "De herinnering is de dankbaarheid van het hart"!

 9. davidaltes

  Bijzonder treurig nieuws. Contact met René was altijd heel plezierig, niet in het minst omdat hij eindeloos veel geduld had als je bijvoorbeeld de verkeerde doelpuntenmaker had doorgegeven of in je enthousiasme (bij winst uiteraard) vergat de eindstand te melden. Grote schoenen om te vullen voor zijn opvolger.

 10. blauwevelden

  Sneu. Gecondoleerd.

 11. hendrickxhockey-nl

  Sterkte voor de familie. Wat een goede hockeyjournalist zeg. Fijne gesprekken en je maakte er iedere week een mooi verslag van. Grote meerwaarde was je voor de hockeywereld.

 12. arjenlaar

  Moge Engelenschare je te ruste zingen René. Ik wait der is 'n tied van komen En ook een tied van goan En alles wat doar tussen ligt Ja, dat is mien bestoan Veur d'ain duurt 't leven veul te kort Veur d'aander veul te laang D'ain is blied dat 't zover is En d'aander dij is baang Ik mis dij naait meer bie mie binnen 'T Wordt kolder om mie tou En in mien menselekhaid vroag ik mie of Woarom zo jong, zo gaauw Ik heb veel jaar wekelijks met volle teugen van je genoten.


Wat vind jij? Praat mee...