Poll: Is een groene kaart voor begeleiding nodig?

Een groene kaart is vanaf dit seizoen ook uit te delen aan teambegeleiding. Dat heeft de KNHB vrijdagmiddag bekendgemaakt. De coach, manager of assistent kan nu ook een tijdstraf krijgen van twee minuten. 

Al enkele seizoenen geldt bij een groene kaart voor spelers een tijdstraf van twee minuten. Indien een teambegeleider de groene kaart wordt getoond, mag hij of zij gedurende twee minuten niet coachen en dient hij of zij voor die tijdsduur de teambank te verlaten. Ook speelt het bestrafte team twee minuten lang met een speler minder.

Wij zijn benieuwd:wat vinden jullie van deze groene kaart voor een begeleider?

  • Is de groene kaart voor een begeleider een goede zaak?

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Is de groene kaart voor een begeleider een goede zaak?



    Ophalen van gegevens


38 Reacties

  1. bartherklots

    Krijg je erook een administratief assistent bij!

  2. k34sb5j

    Groen voor begeleiding werkt juist top, maar dan wel zonder tijdstraf. Je kunt dan als scheidsrechter aangeven als een grens dreigt te worden bereikt en dat blijft dan bij een waarschuwing zonder dat de spelers er de dupe van worden.

  3. willemaad

    Het is al heel goed mogelijk in je communicatie aan te geven dat grenzen bereikt worden zonder kaarten. Een kaart moet nooit een verassing zijn, ook niet voor de begeleiding. De groene kaart was er al langer, maar had geen sanctie tot gevolg. Dus kon je heel stoer met een groene kaart staan zwaaien, de begeleiding lachte erom. Bedenk dat de volgende stap na groen een gele kaart is, met in het geval van een gele kaart voor de begeleiding 10 minuten (!) tijdstraf voor begeleider en voor een speler. Groen met twee minuten geeft je als scheidrechter iets meer tooling tussen alleen boos kunnen kijken en 10 minuten straf.

  4. knap

    Dat spelers de dupe worden van een kaart voor de coach is echt waanzin. Vast weer achter een bureau bedacht.

    1. sven-v

      Misschien denken er een paar dan eens na als ze weer staan te gillen langs de lijn. Ik kom zelfs tegenstanders tegen die zich schamen voor 't gedrag van hun coach. Als kleine kinderen reageren ze als ze hun zin niet krijgen. Misschien moeten we gewoon accepteren dat fouten gemaakt worden, ook door scheidsrechters. Wees blij dat mensen de moeite nemen om de wedstrijd te leiden. En dit soort gedrag leidt er alleen maar aan bij dat er steeds minder zin hebben om een wedstrijd te fluiten. Die neerwaartse spiraal moet je doorbreken.

    2. knap

      Ik zie nog steeds geen argumentatie om spelers te straffen voor het wangedrag van een coach. Ik zie wel een hoop woorden. En een bijzonder zwakke argumentatie dat we maar blij moeten zijn dat er een wedstrijd wordt geleid. Ik ben sws al voor belonen ipv straffen en nu gaan we ook nog een speler straffen voor het gedrag van een coach. Geef bijvoorbeeld per wedstrijd een score voor het meest sportieve team. Na drie wedstrijden krijgt het team met de hoogste score 1 punt extra. Er moet verder veel meer gekeken worden naar het niveau van een scheidsrechter. Sommige scheidsrechters zijn gewoon echt te zwak en hebben geen enkele feeling met een wedstrijd op niveau of emotie van spelers. Je kunt in sommige gevallen nog beter clubscheidsrechters inzetten. Positief is wel dat er meer jonge mensen gaan fluiten.

  5. unplugged

    ONZIN , één nee zelfs twee scheidsrechters hebben middelen genoeg om het spel op een normale manier te laten verlopen . Het is eerder het publiek dat zich misdraagt .

  6. g-hockeyfan

    Hockey heeft niet zo'n groot probleem als andere sporten, maar het kan groene kaart om scheidsrechters een andere optie te geven om slecht gedrag te bestrijden.

  7. opleidenkey

    Eens met Koeienbijtenniet. Spelers niet duperen door gedrag van coaches (die moeten als geen ander de regels weten). Meteen geel geven, net als in het voetbal. Spelers erbuiten laten.

    1. jvolcano

      Waarom niet direct rood en schorsen, taakstraf, naming and shaming?

    2. opleidenkey

      Je mist elke nuance. Gewoon geel geven als dat nodig is, net zoals in voorgaande seizoenen en conform eerdere regels. Niet zo snel op de teentjes getrapt zijn hoor. Ik bedoel dat scheidsrechters onder de ‘oude’ regel wellicht niet zo snel geel wilde geven omdat je dan ook weet dat er een speler af moet. Zonder de extra straf voor het team kan een scheids, als dat nodig is, wat makkelijk de grens aanduiden. Er zijn helaas, op alle niveaus, incl. HK, coaches die zich aardig laten gaan tegen scheidsrechters. Dus doe niet zo flauw met je naming en shaming...

  8. JurjenRonner

    Als bonds denk ik dat dit niet een goede ontwikkeling is. Vaak is een coach goed te managen en ikzelf geef de coach bijna nooit een gele kaart. Ik denk dat je veel meer bereikt met goede management en praten dan klakkeloos kaarten geven.

  9. kees

    “Spelers niet duperen door gedrag coaches”?? Wat een mega-onzin! Je bent toch een team? Met de grote leider op de bank? Degene die bepaalt wie er traint, wie er speelt en hoe er gespeeld wordt? Daar staat iedereen toch achter? Maar als hij (of zij) zijn boekje te buiten gaat, wordt de speler gedupeerd en dat mag dan niet? Want die moet lekker zijn hobby uitvoeren ,ondanks het wangedrag van de coach? Je zorgt maar dat je de boel op orde hebt met elkaar, een team bestaat uit spelers en begeleiding. Hoe hoger je speelt, des te meer er van laatstgenoemde categorie aanwezig zijn. Scheidsrechters hebben niet heel veel tools naast een goede communicatie. Als coaches zich misdragen, is de enige straf het moeilijker maken van de kans op een goed resultaat (want dat beïnvloed je door de verhoudingen in het veld te wijzigen). De grote leider is volgens mij aangewezen om een goed resultaat te behalen en heeft dus een zeer negatieve invloed op zijn eigen doelstellingen. Case closed

    1. sven-v

      Amen

    2. knap

      Het feit dat jij het over grote leider hebt, geeft aan dat jij geen benul hebt van het coach vak. Zeker niet van het moderne coachen. Ik ben blij om te lezen dat er een aantal scheidsrechters hier in de reacties neerzetten dat je veel ellende met een duidelijke communicatie kunt voorkomen.

  10. RonaldUdo

    Het is jammer dat een serieuze waarschuwing na divers management nu ook een tijdstraf krijgt. Dit geeft extra druk en lading. Klaarblijkelijk is er te weinig leervermogen in de sport en dient er overgegaan te worden op zwaardere sancties. Een verlies voor Sportiviteit en Respect.

  11. jobe

    De gemiddelde arbiter is niet in staat te communiceren en kan dit enkel via kaarten. Een logisch besluit van de bond. Hierdoor kan men het enorme gebrek aan communicatie, en totale onvermogen om met enige vorm van emotie om te gaan, compenseren. Hulde voor de beleidsmakers.

    1. RonaldUdo

      Tjonge.... gelukkig zijn er op en rond het veld wel heel veel communicatie deskundigen zodat de gemiddelde arbiter zich gesteund weet.... ik zou de rollen willen ondraaien en niet met een tijdstraf ! Het start met Sportiviteit en Respect.

    2. chase

      @jobe 😂 De gemiddelde arbiter is niet in staat te communiceren. Misschien is dit het probleem?

  12. Stockey123

    Oei! 2 minuten straf!!!! Nou nou!

  13. jvolcano

    Ben benieuwd wat je wel en niet mag als je als coach groen krijgt. Mag je wel op de bank blijven?

  14. elfrajuto

    Spelers straffen voor het gedrag van een begeleider vind ik geen juiste straf. Ik zou het beter vinden als er op het wedstrijdformulier een mogelijkheid is om wangedrag van begeleiders kenbaar te maken. Registratie daarvan bij de KNHB zou bij b.v. 2 of 3 van dat soort registraties tot een sanctie naar de vereniging kunnen leiden

  15. bartholomeus

    Mogelijk is het handig om naast de harde formalisering van arbitrage naar begeleiding, dit ook andersom te doen, van begeleiding naar arbitrage. Op dit moment is het enkel mogelijk om een opmerking te geven op het wedstrijdformulier, maar dat is eigenlijk “not done”. Zelfs beoordelaars willen vaak geen enkele interactie met staf, terwijl daar mijn inziens toch een mooie kans ligt om communicaties tussen alle (spel) begeleiders te verbeteren.

    1. RonaldUdo

      Elke wedstrijd ACHTERAF met Respect evalueren is bij mij standaard bij mijn "aangewezen" wedstrijden. Intepretaties verschillen nog al eens. Je hoeft het niet eens te zijn. Respect verdwijnt dan helaas erg vaak. Ik vraag me echt soms af waarom ik mijn hele zondag hiervoor geef.

  16. jvolcano

    Stop er dan mee. Je vraagt iets wat je moet verdienen.

    1. RonaldUdo

      Ik vind steeds voldoende redenen om door te gaan. Omdenken en doorgaan. In ieder geval hartelijk dank voor uw zienswijze en tip.

    2. sven-v

      Wat een onzin. Het feit dat iemand z'n (mid) dag opoffert om jouw wedstrijd te leiden zou al moeten leiden tot respect.

  17. ewoutwajer

    Ik hou er niet van om met kaarten te gooien. Een laatste waarschuwing is voor mij tot nu toe altijd voldoende geweest.

  18. sven-v

    Wat een treurige reacties weer. Net als op het veld wordt er vooral gekeken naar een ander, in dit geval de scheidsrechter. Enige reflectie op eigen gedrag zou velen niet misstaan. Als we allemaal als engeltjes langs de kant stonden, dan was deze maatregel niet ingevoerd. We moeten wat minder praten over scheidsrechters, hun kunde en onkunde. Iedereen die wel eens partij op een beetje niveau gespeeld heeft weet dat het een lastig spel is om te beoordelen. Fouten worden gemaakt. Zie de scheidsrechters als een van de elementen; een hobbelig veld, slecht weer etc etc. Het is zoals het is. Je hebt er weinig invloed op, je hebt wel invloed op je eigen reacties. Door overmatig te reageren maak je het vaak alleen maar erger. Er komt een soort extra spanning en emotie op het veld waardoor het nog lastiger wordt voor de scheids om controle te houden. Ook een goede kans dat de scheids bij twijfel de andere partij kiest. Een menselijke reactie. Doe jezelf, je team en iedereen op het veld een plezier. Focus op jezelf, reageer op een normale manier en reflecteer op je eigen gedrag. Geloof me, dat levert meer plezier op en je wordt er waarschijnlijk ook een betere hockeyer (mens) van. Want een betere wereld begint bij jezelf.

    1. knap

      Is de groene kaart voor een begeleider een goede zaak? Volgens mij is dat de vraag!

  19. sven-v

    Om een of andere reden worden mijn reacties op @koeienbijtenniet niet geplaatst. Als eerste, ja het is mijns inzien een goede zaak. Je kan als scheids met een vlotte babbel veel oplossen, maar bedenk je dat de ontvanger ook ontvankelijk moet zijn. De communicatieve vaardigheden van coaches zijn gemiddeld genomen vaak niet beter dan die van de scheidsrechters. Je komt van beide groepen exemplaren tegen waarbij je je afvraagt waarom ze zolang in de hockey wereld kunnen overleven. En wat betreft deze maatregel, wie niet horen wil.. Wat betreft je opmerking over het moderne coachen en coachvak. Bedoel je die coaches met hun engelse termen, video analyses, data etc die denken het spel te hebben uitgevonden? Ze analyseren voornamelijk data en spelers, maar de reflectie op eigen kunnen ontbreekt er nog wel eens aan. Het is allemaal wat gechargeerd, dat geldt beide kanten op. Ik maak mij overigens geen zorgen over deze maatregel, ik acht de kans nihil dat ik 'm krijg, want hoe pissig ik soms ook kan zijn, er staat wel een mens te fluiten, en het is spel. Met meer dan 30 jaar ervaring kan ik naar eerlijkheid zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb verloren door een scheidsrechter, wel door de verkeerde manier hoe ik ermee om ben gegaan.

  20. knap

    WatuWilt fair enough. Ik bedoel met coachen dat er geen grote leider is. Dat je veel in vragende vorm doet, dat je overlegt, dat je spelers laat nadenken en dat je met zijn allen een doel probeert te verwezenlijken.

    1. sven-v

      Dat is zoals het zou moeten zijn. Laten we hopen dat er steeds meer van komen.

  21. mpbblok

    Dit lijkt me een juiste beweging om meer uniformiteit te krijgen in de consequenties van tijdstraffen die bij een kaart horen. Alle reacties over de kwaliteit van de arbitrage, het duperen van spelers et cetera staat hier wat mij betreft los van.

  22. nuchterrr

    Ga nu eens de regels aanpassen opdat er minder gefloten wordt en Hockey Sneller wordt i.p.v al die regels die het spel trager maken en trainers gefrustreerd van geraken b.v de stickslag binnen de 23 yard bijna altijd voor de verdediging ,de 5 meter stofzuiger regel hockey is geen handbal.laat de aanvallers de bal beschermen met hun stick en hun benen waarom mag dat niet .


Wat vind jij? Praat mee...