Poll: Moeten we meer hockey5s gaan spelen in Nederland?

Hockey 5’s is een veldhockey variant met aangepaste spelregels. Op de Jeugd Olympische Spelen is het sinds 2014 al te zien. Nederland stond tijdens die Spelen in de finale tegen het thuisland China. Het spel is snel en er wordt veel gescoord. In Nederland is het nog maar weinig te zien. De redactie is benieuwd naar jullie mening over deze variant.

FIH-CEO Thierry Weil verklaarde onlangs al op hockey.nl dat hij hockey 5’s als een mooie showcase ziet voor het traditionele hockey. Teams spelen vijf tegen vijf op een half veld en rondom het veld staat een 25-centimeter-hoge-boarding waardoor de bal bijna niet uit gaat. In het veld mag vanaf alle hoeken gescoord worden en bestaat geen strafcorner. Het volledige spelreglement staat op de site van de Internationale Hockey Federation (FIH).

Voor het publiek is het vaak een genot om naar te kijken. De kleinere velden zorgen voor een spektakel dat overal gespeeld kan worden, zoals ook te zien was in de finale van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Schoten in de kruising, mooie tip-in’s en een hoop acties en snelheid. Maar wat vinden jullie van hockey 5’s? Moeten we dit meer spelen in Nederland? Geef je mening en vul de poll in.

 • Moeten we hockey 5's meer gaan spelen in Nederland?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hockey 5’s  Ophalen van gegevens


9 Reacties

 1. vostammer

  Liefst de "vijfs" integreren met zaalhockey. Zoveel verschilt het niet en waarom zou je 2 formaten aanhouden als er één zou kunnen volstaan?

  1. RoyBax

   Wel mooi om het op iets groter veld te spelen. Maar eens om het wel met 5 spelers en 1 keeper te spelen. Ook mooi dat de achterlijn balken heeft. Hopelijk is het niet bedoeld als vervanger voor 11 tegen 11.

 2. asjemenou

  Waar haal je de veldcapaciteit vandaan om dit als een reguliere competitie op te zetten? Wat ik mij voor kan stellen is rondom vakanties/feestdagen/zomer dat er grotere jeugd en senioren toernooien worden gespeeld. Vergelijk de sfeer maar met beach volleybal. Vrolijke muziek, hoge intensiteit en spektakel. Uiteindelijk staat regulier veld en zaalhockey hoger in de pikorde. Dat gaat niet veranderen lijkt mij.

 3. Mark Bouwman

  3-d ook bij zaalhockey invoeren, ijshockey boarder erbij, simpeler regels (die voor spelers en arbiters nog te volgen en waarneembaar zijn) en iedereen binnen en buiten blij.

 4. jappiekrekel

  Slaan we niet een beetje door met deze innovatie drang, gestuurd door een man die tot voor kort niets wist van Hockey. Of zijn de Hockey bobo’s zo tam-en-mak. Denk niet dat dhr Weil een dergelijk voorstel om naar 5:5 te gaan bij de FIFA (onder Blatter) had durven voorstellen.

  1. just

   Het komt helemaal niet van hem

 5. djurre

  https://www.sportnext.nl/overig/hockey_is_klaar_voor_een_andere_revolutie/

 6. marcvanderbilt

  Superleuk spel!

 7. dwm-van-der-vis

  Allemaal leuke varianten als de regulaire competities op niveau zijn. Eerst maar eens een gelijkwaardige hoofdklasse en interland wedstrijden op momenten die het zaalhockey en de competitie niet storen.


Wat vind jij? Praat mee...