‘Trimhockey en avondcompetities moeten meer allure krijgen’

De populariteit van de avondcompetities groeit. Steeds meer clubs sluiten zich aan bij initiatieven als hockey7 en de trimhockeycompetities. De KNHB heeft besloten het aanbod uit te breiden met een extra avondcompetitie voor herenteams in Zuid Nederland. Daniël Mens, mede-initiator van de avondcompetities in Midden Nederland, vindt dat dit meer allure moet krijgen en droomt van een NK in het Wagener Stadion.

De nieuwe trimhockeycompetitie voor Heren in Zuid wordt gespeeld in de regio Eindhoven en Den Bosch (Midden- plus Oost-Brabant) en start vanaf maart 2018. De competitie is bedoeld voor beginnende en meer ervaren hockeyers vanaf eind twintig jaar. Ze spelen een ‘gewone’ wedstrijd met 11 tegen 11. ‘De trimcompetitie is voor hockeyliefhebbers die in het weekend geen tijd hebben, maar het wel leuk vinden om competitiehockey te spelen’, zegt Leon Rutten, Manager Competitiezaken & Arbitrage van de KNHB. ‘De competities zijn regionaal opgezet, waardoor de reistijd in principe niet langer dan een half uur is.’

De KNHB houdt inmiddels in Zuid Nederland al enige tijd een avondcompetitie voor dames én voor mixedteams op donderdagavond. Het district Midden Nederland biedt zowel een trimhockeycompetitie als een hockey7-competitie aan. Hockey7 is een competitie waarbij, door meerdere teams op een locatie, op vrijdagavond zeven tegen zeven wordt gespeeld, zonder keeper en zonder scheidsrechter. De aantallen teams in deze competities stijgen snel.

Rutten kan de groeiende populariteit van de avondcompetities wel verklaren. ‘Je merkt dat steeds meer mensen willen blijven hockeyen, maar het spelen in het weekend niet meer in hun agenda past. Clubs ontplooien zelf initiatieven om die hockeyers aan zich te binden. Maar je ziet na verloop van tijd dat mensen het toch leuker vinden om een officiële wedstrijd te spelen dan alleen onderling te hockeyen.’

‘Ook op latere leeftijd zijn we allemaal net F-jes: we willen het liefst een partijtje spelen’

Dat merkt ook Daniël Mens, mede- initiator van de trimhockeycompetitie in Midden Nederland, en zelf in die competitie spelend voor het Zeister Schaerweijde. ‘Ook op latere leeftijd zijn we allemaal net F-jes: we willen het liefst een partijtje spelen’, zegt Mens.

De trimcompetitie startte vorig seizoen met 13 clubs, dit seizoen is dat aantal gegroeid naar liefst 33. ‘En we zijn bezig om in de winter nog een aantal teams in te laten stromen’, vertelt Mens trots.

Hij weet dat veel hockeyers door de naam ‘trimhockey’ soms ‘over een drempel moeten’. ‘Die term doet vermoeden dat we niet vooruit te branden zijn. Dat geldt inderdaad voor sommige van ons haha, maar over het algemeen gaat het er bij ons best fanatiek aan toe. Maar wel op een manier dat we de volgende dag allemaal weer kunnen werken. Een hoge bal wordt eerder afgefloten en bij sommige wedstrijden wordt ook geen strafcorner genomen. Veiligheid voor alles’, zegt Mens.

Een NK trimhockeycompetitie in het Wagener Stadion?

Hij wil graag dat de trimcompetitie wat meer ‘allure’ krijgt. Vorig seizoen werd daarom al een heuse play-offs (‘daar plaatsten alle clubs zich voor’) gehouden. Dat is ook dit seizoen de bedoeling. Mens heeft echter al grotere ambitie. ‘Ik hoop dat er meer nieuwe competities bij komen en dat we straks om het Nederlands kampioenschap kunnen spelen. In het Wagener Stadion. Dat zou toch prachtig zijn voor al die minder getalenteerde hockeyers voor wie het Wagener normaal nooit was weggelegd.’

KNHB wil aanbod competities graag vergroten

De KNHB juicht een toename van het aantal avondcompetities toe. Rutten roept clubs, die nu onderling wedstrijden spelen of met een beperkt aantal clubs uit de buurt een competitie hebben opgezet, daarom op zich te melden bij de KNHB. ‘Wij willen graag ons aanbod vergroten. Als wij in een regio meerdere aanmeldingen hebben, kunnen we een competitie gaan opzetten. Dat scheelt de clubs ook een hoop administratief werk’, aldus Rutten.


3 Reacties

  1. peterrr

    Ik heb tot voor kort aan een maandelijkse competitie meegedaan voor trimhockeyers. Wij speelden 7 tegen 7 (waarvan tenminste 3 vrouwen) zonder keeper waarbij de ballen niet hoog gespeeld mogen worden en niet geslagen mocht worden. Het was bedoeld om echte trimhockeyers ook wedstrijden te laten spelen. Oudhockeyers deden niet mee of zorgden gewoon voor een leuke pot zonder dat ze opvielen. Helaas waren er clubs die met te veel oudhockyers kwamen spelen en alleen speelden om te winnen. En dat mag nou niet de drijfveer zijn maar ik ben bang dat het wel gaat worden als je voor een landskampioenschap gaat spelen. Wat houdt trimhockey dan nog in?

    1. petra68

      Haha klinkt als een roep om te kunnen spelen op verschillende niveaus. Je kan deelnemers met hockey-ervaring (neem aan dat je dat bedoelt met oud-hockeyers) toch moeilijk verwijten dat ze hun potje willen winnen.

  2. peterrr

    Volgens mij is het de bedoeling geweest van de KNHB om niet-hockeyrs ook te stimuleren c.q. te ervaren wat hockey is en te binden aan de hockeyclub. Voor oudhockeyers zijn er genoeg andere gelegenheden zoals bijvoorbeeld de veteranencompetitie.


Wat vind jij? Praat mee...